29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.10.2023 22:30 | Son Güncelleme: 31.10.2023 22:38

41 milyon dolar bana yetmez dedi: Rus milyardere eski eşten 6 milyar dolarlık tazminat davası

Rusya'nın en zengin ismi olan Vladimir Potanin şu sıra boşanma davasıyla Rusya ve İngiltere'de gündemi meşgul ediyor. Potanin, eski eşinin en az 5 milyar dolarlık tazminat talebiyle karşı karşıya kalırken, eski eş alacağı tazminatı artırmak için Rusya sınırlarını aşıp İngiltere'de mücadele veriyor
41 milyon dolar bana yetmez dedi: Rus milyardere eski eşten 6 milyar dolarlık tazminat davası

Yaptırımlardan etkilenen Rus iş adamı Vladimir Potanin, eski eşinin istediği 6 milyar dolarlık evlilik anlaşması için önümüzdeki hafta İngiltere Yüksek Mahkemesi'nde yasal bir mücadele vermeye hazırlanıyor ve Londra'nın dünyanın "boşanma başkenti" olarak ününü pekiştiriyor.

Bloomberg'in haberine göre Potanin, eski eşi Natalia Potanina'nın İngiltere'de dava açmasına izin veren mahkeme kararını temyize götürüyor ki bu da ülkede kaydedilen en büyük tazminat davalarından biri olabilir.

Sıkı bir Putin destekçisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın topyekûn işgali emrini vermesinin ardından Kremlin'e verdiği destek nedeniyle 2022 yılında İngiliz hükümeti tarafından yaptırımlara maruz kalan Potanin'in açtığı temyiz davasının 31 Ekim'de başlaması bekleniyor.

Boşananların başkenti: Londra

Londra, İngiltere mahkemelerinin mali açıdan zayıf eşlere, genellikle de eski eşlere, büyük miktarlarda mali tazminatlar verme konusundaki 'cömertliği' nedeniyle "dünyanın boşanma başkenti" olarak anılıyor.

Kararın, özellikle eski ortakların daha uygun bir ödeme almak için İngiliz mahkemelerine başvurup başvuramayacağı ile ilgili olarak, diğer davalar için önemli sonuçları olması bekleniyor. 

Eski eş daha fazlasını istiyor

Potanina'ya 2014 yılında Rusya mahkemeleri tarafından yaklaşık 41.5 milyon dolar verildi ancak Potanina, kocasının servetinden çok daha büyük bir pay almaya hakkı olduğunu iddia etti. Rus olan ancak 2014 sonlarından bu yana İngiltere'de bir evi bulunan Potanina, şimdi eski kocasına ait mal varlığının yarısını istiyor. 

Potanina, 2019 yılında Londra'daki Yüksek Mahkeme'ye başvurarak, 1984 tarihli Evlilik ve Aile İşlemleri Yasası'nın, İngiliz mahkemelerine Birleşik Krallık dışında bir evliliğin feshedilmesi halinde mali kararlar alma yetkisi veren Bölüm III'üne atıfta bulundu.

Yüksek Mahkeme'deki davada "Rusya'da adaleti sağlamak için yoğun çaba sarf ediyorum ancak Moskova'da hükmedilen meblağın makul ihtiyaçlarımı karşılamaktan uzak" sözlerini kaydetti.

İngiltere'de çelişkili kararlar

İngiltere'de dava açma girişimi, çiftin İngiltere ile çok az bağlantısı olduğu gerekçesiyle 2019 yılında Yüksek Mahkeme tarafından engellendi. 2019 tarihli kararda, Yargıç Jonathan Cohen, Potanina'nın davasının devam etmesi halinde İngiltere'nin boşanma turizmi noktasına döneceğini söyledi. Ancak Temyiz Mahkemesi 2021 yılında kararı bozarak Potanina'nın davayı İngiltere'de açmasının önünü açtı.

Potanin, Temyiz Mahkemesi'nin bu kararını bu ay Yüksek Mahkeme'de yapılacak iki günlük bir duruşmada bozmaya çalışıyor. Temyizi kaybetmesi halinde mücadelenin aile mahkemelerine taşınması bekleniyor.

Eski eş Rus yaptırımlarıyla yüz yüze

Potanin, Putin'in Ukrayna'yı işgalinden bu yana Rus bankası Rosbank'ı ve Tinkoff Bank'taki hisselerini satın alarak servet biriktirmeye devam ettiğini söyleyen hükümet tarafından Haziran 2022'de yaptırımlara maruz kalmıştı.

Çift 1983 yılında Rusya'da evlendi. 2021 tarihli bir Temyiz Mahkemesi kararında yer alan bilgilere göre, 1990'larda Potanin'in, gerçek sahibi Potanin olmasına rağmen kendi adına kayıtlı olmayan şirketlerdeki veya diğer ticari kuruluşlardaki hisseler de dahil olmak üzere 20 milyar dolarlık bir serveti olduğu biliniyor.