23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2022 20:28 | Son Güncelleme: 26.08.2022 20:53

ABD Adalet Bakanlığı, Trump’ın evinde yapılan arama kararını yayınladı

ABD Adalet Bakanlığı, gizli belgelere dair yapılan soruşturmada Trump'ın evinin basılmasına dair arama emrini yayınladı. Bazı tanıkların ifadelerinin bulunduğu belgeler düzenlenerek isimler çıkarıldı. Belgeye göre daha önce yapılan aramada 184 belge ele geçirildi
ABD Adalet Bakanlığı, Trump’ın evinde yapılan arama kararını yayınladı

ABD Adalet Bakanlığı, eski Başkan Donald Trump'ın Mar-A-Lago mülkünü arama talebini haklı çıkarmak için kullandığı, soruşturmanın kapsamını ve Trump'ın suç işlediğini gösteren olası bir neden olduğuna inandığını belirten yeminli ifadenin yeniden düzenlenmiş bir versiyonunu kamuoyuna açtı. 

Belge, hükümetin "gizli bilgilerin yetkisiz alanlarda uygunsuz şekilde tutulması ve saklanmasının yanı sıra hükümet kayıtlarının yasadışı olarak saklanması" konusunda bir ceza soruşturması yürüttüğünü belirtiyor.  Arama emrini onaylayan ve Florida, West Palm Beach'teki davaya bakan yargıç Bruce Reinhart, adalet departmanına, gözden geçirdiği  ve daha önce mühürlü olan redakte edilmiş yeminli beyanı öğleden önce halka açık bir dosyada sunması talimatını verdi.

Kaynakların isimleri gizli tutuldu

Daha önceki iki sayfalık kararda yargıç, adalet bakanlığının önerdiği redaksiyonların, büyük jüri materyallerini, suçsuz kişilerin kimliklerini ve ceza soruşturmasında kullanılan kaynakları ve yöntemleri gizli tutmak için yeniden uyarlandığını ve geri kalanının kamuya açıklanabileceğini söyledi. Yeminli ifade, adalet bakanlığının Mar-a-Lago'da hükümet sırlarının izinsiz olarak tutulmasına ilişkin soruşturması hakkında önemli bilgiler içeriyor. 

Trump, sosyal medya sitesinde yeminli ifadenin açıklanmasını desteklediğini belirtti  ancak avukatları bu yönde hiçbir zaman resmi bir teklifte bulunmadı. Yayınlanan ve yeminli ifadenin bölümlerini içeren evraklar, tahmin edildiği gibi büyük ölçüde düzeltildi. Belgenin düzenlenmiş olmasının yanı sıra birçok kısmı da siyah çizgilerle kapatıldı.  

Yayınlanan belgelere göre FBI, Mar-A-Lago'da, Trump ve hukuk ekibinin başlangıçta hükümete teslim etmediği ek belgelerle birlikte, binayı aradığında engelleneceğine dair kanıt olacağına inanıyordu. Ajanlar, özellikle gizli belgelerin Beyaz Saray'dan nasıl çıkarıldığını ve Mar-A-Lago'ya nasıl götürüldüğünü, Mar-A-Lago'daki depolama yerlerinin gizli malzemeleri barındırmaya yetkili olup olmadığını, herhangi bir gizli bilginin yetkisiz yerlerde saklanıp saklanmadığını araştırıyorlardı.

Baskından önce 184 belge teslim edildi

Ağustos baskınından önce hükümete teslim edilen ilk 15 kutu Beyaz Saray belgesi, 25'i çok gizli olarak işaretlenen ve bazıları Trump'ın el yazısı notları gibi görünenler de dahil olmak üzere 184 gizli belge içeriyordu. 

Yeminli ifadede ajanların Mar-A-Lago'da muhtemelen hala gizli materyal olduğuna inandığını ve Mar-A-Lago'daki herhangi bir alanın, Trump'ın görevden ayrılmasından bu yana gizli bilgileri depolamak için güvenli olarak yetkilendirildiğine inanmadığını bilgileri yer alıyor.

FBI ajanları tehdit ediliyor

Belgede tanıkların kimliklerinin ortaya çıkmasının tehlikeli olduğu hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi: Tanıkların kimlikleri açığa çıkarsa misilleme, yıldırma veya taciz gibi zararlara ve hatta fiziksel güvenliklerine yönelik tehditlere maruz kalabilirler. Mahkemenin daha önce de belirttiği gibi, bu davada bu endişeler varsayımsal değildir. 

Bu arada, bu soruşturmayla bağlantılı olarak kimliği alenen tespit edilen FBI ajanları, halktan tekrar tekrar şiddet tehditleri aldı. Tanıkların kimliklerinin ifşa edilmesi, muhtemelen hükümetin soruşturmasına olan güvenlerini aşındıracak ve neredeyse kesinlikle diğer potansiyel tanıkların bu soruşturmada ve diğerlerinde öne çıkmasını engelleyecektir.

FBI ajanının ifadesi

Mar-a-Lago araması için beyanname veren FBI ajanının kimliği elbette düzeltildi. Kendisini “Washington Saha Ofisine atanan FBI Özel Ajanı” olarak tanımlıyor. FBI ajanının yayınlanan ifadesinde, “Deneyimlerime ve eğitimime dayanarak, gizli bilgiler de dahil olmak üzere hassas devlet bilgilerini yasa dışı bir şekilde toplamak, saklamak ve yaymak için kullanılan çabalara aşinayım" sözleri yer alıyor.  

Belgelere göre ajan, soruşturmanın kökeni ve  aranan belgeler hakkında da şunları söyledi: FBI'ın soruşturması, Ulusal Savunma Bilgilerini (NDI) içerdiği görülen belgelerin, on beş kutuda bulunan materyaller arasında olduğunu ve tesislerde yetkisiz bir yerde saklandığını tespit etti. Ayrıca, sınıflandırılmış NDI içeren veya kayıt saklama gerekliliklerine tabi Başkanlık kayıtları olan ek belgelerin şu anda hala tesiste kaldığına inanmak için olası nedenler var. 

Yayınlanan arama emrinde, 9 Şubat 2022'de Adalet Bakanlığı’nın Mar-a-Lago'ya götürülen 15 kutunun ön incelemesine göre bunların gazeteler, dergiler, basılı haber makaleleri, fotoğraflar, çeşitli çıktılar, notlar, başkanlık yazışmalar, kişisel ve başkanlık sonrası kayıtlar ve birçok gizli kayıt içerdiği belirtildi.