28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 18.08.2022 11:54 | Son Güncelleme: 18.08.2022 13:43

Donald Trump FBI soruşturması için deneyimli avukat arıyor

Evinde çıkan gizli belgeler nedeniyle FBI soruşturması altında olan ABD eski Başkanı Donald Trump, kendisini savunacak deneyimli bir savunma avukatı arıyor. Ancak Trump'ın kötü şöhreti ve davanın riskli olması nedeniyle avukatlar eski başkanı savunmak istemiyor
Donald Trump FBI soruşturması için deneyimli avukat arıyor

ABD eski Başkanı Donald Trump, FBI’ın Florida’daki evine yaptığı baskın sonrası günlerdir saygın savunma avukatlarından bir ekip oluşturmak için uğraşıyor. Ancak sürekli “hayır” yanıtını alıyor. Yasal tavsiyeler için bir uzman bulma mücadelesi, Ulusal arşivler ile casusluk yasasına ilişkin fedaeral soruşturma altında olan Trump’ı zor durumda bırakıyor. Anonimlik şartı ile konuşan cumhuriyetçi bir avukat, herkesin Trump’a hayır dediğini anlattı.  

Danışmanları uyardı

Trump’a yakın iki kaynak, eski başkanın danışmanlarının onu mevcut avukatları konusunda uyardıklarını söyledi. Trump’ın şu anki avukatlarının bu tür davalardaki denemeyi çok az.  Trump’ın sözcüsü Taylor Budowich, eski federal savcılar Evan Corcoran ve James Trusty'ye işaret ederek Salı gecesi yaptığı açıklamada eski başkanın hukuk ekibinin kalitesini savundu.

Budowich, “Başkanın evine yapılan baskınla ilgili baş danışmanı Jim Trusty ve Evan Corcoran, onlarca yıllık kovuşturma deneyimine sahipler ve Amerikan tarihinin en karmaşık davalarından bazılarında bulundular. Başkan Trump, ülkedeki en güçlü avukatlardan bazıları tarafından temsil ediliyor ve bunun dışındaki herhangi bir öneri yalnızca kıskançlıktan kaynaklanıyor” dedi. 

"Belki de bir sonraki başkanı temsil edeceksiniz"

Watergate kovuşturma ekibinde çalışan ve davaya ayıracak yeterli zamanı olmadığı için geçen hafta Trump'ı temsil etmeyi reddettiğini söyleyen önde gelen Florida savunma avukatı Jon Sale, "Trump ekibinin birinci sınıf, son derece deneyimli bir uzmana ihtiyacı var. Almak isteyip istemediğinizi değerlendirmelisiniz. Bu herhangi bir şey değil. Eski ABD başkanını hatta belki bir sonraki ABD başkanını temsil etmek anlamına geliyor” dedi. 

Trump'ın kötü şöhreti

Normalde, eski bir başkanı temsil etmenin prestiji, bu davada söz konusu olan yeni ve karmaşık yasal meseleler, güçlü avukatları cezbedebilir. Ancak Trump’ın soruşturması, onun anlaşmazlık yaratan ve tavsiyeleri görmezden gelen şöhretiyle gölgede kalıyor.  

"Yasal olmayan şeyler istiyor"

2018'de vergi kaçakçılığı, yanlış beyan, kampanya finansmanı ihlalleri ve Kongre'ye yalan söylemekten suçlu bulunan Trump'ın eski avukatı Michael Cohen, “Eski günlerde, kendisini temsil eden firmalara bunun reklamını yapabilecekleri için bir avantaj olduğunu söylerdi. Bugün aynı değil. Aynı zamanda çok zor bir müşteri çünkü her zaman sınırları zorluyor, nadiren sağlam yasal tavsiyeleri dinliyor ve etik veya yasal olarak uygun olmayan şeyler yapmanızı istiyor” dedi. Birkaç kişi de Trump'ı temsil etmenin neredeyse imkansız olduğunu ve kendilerine ödeme yapılıp yapılmayacağının belirsiz olacağını söyledi. 

Geçmişte Trump'a danışmanlık yapan eski Harvard Hukuk Fakültesi profesörü ve pedofili milyarder Jeffrey Epstein’ın eski avukatı Alan Dershowitz, "İyi avukatlar bu dava üzerinde aylardır çalışıyor olmalıydı. Davalarda deneyimli, büyük ve çok iyi bir savunma ekibine ihtiyacı var” dedi ve şimdi müdahil olmasının istenmediğini söyledi.