29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 07.03.2023 09:18 | Son Güncelleme: 07.03.2023 09:22

ABD Adalet Bakanlığı'ndan Sam Bankman-Fried için sınırlı internet talebi

ABD Adalet Bakanlığı, kefaletle serbest kalan Sam Bankman-Fried için ilginç bir talepte bulundu. Forbes'un haberine göre ailesinin evinde kalan SBF'nin, yargıç karşısına çıkana kadar sınırlı internet erişimi ve yalnızca sesli arama ve kısa mesajla sınırlı bir kapaklı telefona erişimi istendi
ABD Adalet Bakanlığı'ndan Sam Bankman-Fried için sınırlı internet talebi

ABD Adalet Bakanlığı'nın (DOJ) yeni bir talebine göre, FTX'in eski CEO'su Sam Bankman-Fried, internet özelliği olmayan ya da internet özelliği devre dışı bırakılmış bir kapaklı telefon ya da akıllı olmayan bir telefonla sınırlandırılmalı. Forbes, DOJ'in yargıç karşısına çıkmayı bekleyen SBF için aynı zamanda Signal gibi herhangi bir şifreli metin mesajı ya da sesli arama uygulamasını kullanmaması önerisini yazdı.

Adalet Bakanlığı aynı zamanda Bankman-Fried'e internet kullanımını şifrelemek ve kullanıcının kimliğini gizlemek için kullanılan özel sanal özel ağlarla (VPN) yapılandırılmış ve Netflix, Doordash ve Spotify dahil olmak üzere belirli uygulamalar ve web siteleriyle sınırlandırılmış bir dizüstü bilgisayar verilmesini talep etti. DOJ, Bankman-Fried'e verilecek olan bilgisayarın da devlet tarafından izlenmesini istedi.

Savcılar, Bankman-Fried'in sadece avukatlarıyla iletişim kurmak ya da savunmasını geliştirmek için Wikipedia, Forbes, New York Times ve diğer yayın organları gibi beyaz listedeki sitelere erişmek için VPN kullanmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Bankman-Fried'ın ayrıca ebeveynlerinin cihazlarını kullanmasının da engellenmesi istendi. DOJ, Bankman-Fried'in ebeveynlerinin de iPhone'larının, Apple dizüstü bilgisayarlarının ve iMac masaüstü bilgisayarlarının seri numaralarını ve MAC adreslerini listeleyen yeminli ifadeler sunmaları gerektiğinden bu cihazlara takip programları yüklenmesi gerektiğini de ekledi.

Diğer kısıtlamalar arasında herhangi bir yeni cihaz satın almasının ve bir avukat bulunmadığı sürece mevcut veya eski FTX veya Alameda çalışanlarıyla iletişime geçmesinin yasaklanması da yer aldı. ABD Bölge Yargıcı Lewis Kaplan ve federal savcıların Bankman-Fried'in VPN kullandığını tespit etmelerinin ardından Bankman-Fried'in internet yetkileri daha önce kısıtlanmıştı. Kaplan, Bankman-Fried'in VPN'leri kripto borsalarına erişmek, veri transferlerini tamamlamak veya dark web'e erişmek için kullanıyor olabileceğini savundu.

Dark web ya da Deep web, yalnızca özel bir web tarayıcısı tarafından erişilebilen gizli internet siteleri topluluğudur. İnternet faaliyetlerini hem yasal hem de yasadışı uygulamalarda anonim ve gizli tutmak için kullanılır.

Neler olmuştu?

Bankman-Fried, bir zamanlar 32 milyar dolar değer biçilen kripto para borsası FTX ve ticaret firması Alameda Research için çalışırken işlediği iddia edilen dolandırıcılık ve diğer mali suçlar nedeniyle sekiz federal suçlamayla karşı karşıya kaldı. 30 yaşındaki şahıs 11 Kasım'da FTX'in CEO'luğundan istifa etti ve 32 gün sonra tutuklandı. Daha sonra kısmen Stanford Hukuk Fakültesi'nin eski dekanı Larry Kramer tarafından karşılanan 250 milyon dolarlık kefaletle federal gözaltından serbest bırakıldı. Bankman-Fried'in duruşmasına kadar elektronik ayak bileği monitörü takmak da dahil olmak üzere sıkı bir gözetim altında ailesinin evinde kalmasına karar verildi.