03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2023 09:07 | Son Güncelleme: 04.04.2023 09:39

ABD eski Başkanı Donald Trump New York'a geldi

Donald Trupm, sus payı davası için New York'a geldi. ABD eski başkanının kaldığı Trump Tower'ın önünde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Yargıç, basın mansuplarının mahkeme sırasında herhangi bir görüntü almasını yasakladı

Bugün New York Başsavcılığı'na giderek hakkındaki suçlamalara cevap vermesi beklenen Donald Trump'ın Manhattan'daki rezidansı önünde, destekçilerin buluşma çağrısı üzerine New York polisi tarafından alınan güvenlik önlemleri artırıldı.

Trump'ın daha önce desteğe çağırdı taraftarları, 5. Cadde'deki Trump Tower'ın önünde New York Başsavcılığını ve Demokratları hedef alan slogan atarken, polis, her türlü taşkınlık ihtimaline karşı, çevredeki yaya geçişlerini bariyerlerle daraltarak trafiği kontrol altında tutmaya çalıştı.

Trump’ın karşı karşıya olduğu suçlamaların detayları, yerel saatle 14.15 (TSİ 21.15) civarındaki duruşmada açıklanacak

Geçen günlerde, tüm izinleri iptal edilerek tam kadro göreve çağrılan New York polisi, görüntü almaya çalışan basın mensuplarının, Trump Tower'a bir sokak öteden daha yakın mesafede beklemesine izin vermedi.

ABD medyasında, Trump hakkındaki iddianamede, yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels'e sus payı ödeme dahil seçim kampanyası ve iş kayıtlarında ihlal eylemlerini içeren 30'dan fazla suçlama bulunduğuna dair bilgiler yer almıştı.

Ne olmuştu?

ABD'de 2024 başkanlık seçimlerine aday olan Trump, 18 Mart'ta Manhattan Bölge Savcısı'nın, yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels'e 2016 Başkanlık seçimleri sırasında sus payı ödemesi yaptığı gerekçesiyle başlattığı soruşturmayla ilgili tutuklanmasını beklediğini duyurmuş ve bu nedenle protesto çağrısında bulunmuştu.

Jürinin hakkında verdiği suçlanma kararını siyasi olarak niteleyen ve bunun seçimlere müdahale olduğunu savunan eski Başkanın, ifade için bugün New York Başsavcılığına gelmesi bekleniyor. Trump, Amerikan tarihinde kendisine yöneltilen bir suçlama nedeniyle hakim karşısına çıkacak ilk eski başkan olacak.

Trump yanlısı protestolara karşı önlemler

New York Belediye Başkanı Eric Adams, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın mahkemede ifade vermesi öncesinde düzenlediği basın toplantısında, protestolarda yaşanabilecek olası taşkınlıklara karşı şehirde gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını belirtti.

Adams, Trump'ın mahkemeye çıkarılmasından önce yaptığı toplantıda, New York'a yönelik tespit edilmiş inandırıcı bir tehdit olmadığını, gündelik hayatın devam etmesi için kolluk kuvvetlerinin her türlü önlemi aldığını söyledi. Kendinizi kontrol edin diyerek protestoculara seslenen Adams, "New York şehri bizim evimiz, sizin yersiz öfkenizin oyun alanı değil. Amerika'nın en güvenli büyük şehriyiz çünkü New York'ta hukukun üstünlüğüne saygı duyuyoruz" diye konuştu.

Eski bir polis olan Belediye Başkanı, New York'a gelerek protestolara destek vereceğini söyleyen Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Marjorie Taylor Greene'i uyararak, "Yanlış bilgi ve nefret söylemi yaydığı bilinen Marjorie Taylor Greene gibi insanlar şehre geleceğini söylüyor. Şehirdeyken en iyi tavrınızı takının. Her zaman olduğu gibi, hiçbir şekilde şiddete veya vandalizme izin vermeyeceğiz. Herhangi bir şiddet eylemine karışan her kim olursa olsun tutuklanacaktır" ifadelerini kullandı. Trump'a yakınlığıyla bilinen Taylor Greene, salı günü New York'a gideceğini ve anayasaya aykırı olan cadı avını protesto edeceğini duyurmuştu.

"Umarım acısız ve şık olur"

Trump'ın avukatı, Joce Tacopina CNN'de yayınlanan State of the Union programına verdiği demeçte, Salı günü yapılacak duruşmayla ilgili pek çok ayrıntının hala belirsiz olduğunu, ancak eski başkanın yüksek sesle ve gururla suçsuz olduğunu söyleyeceğini belirtti. Tacopina, müvekkilinin kelepçelenmesini beklemediğini söylemesine rağmen, Trump'ın adliyede parmak izi alınırken standart suçlu sanık fotoğrafı çektirip çektirmeyeceğini bile bilmediğini iddia etti. Suçlamalarla karşı karşıya kalan pek çok kişi sabıka fotoğrafı çektirmeyi aşağılayıcı bulurken, bazı eleştirmenler Trump'ın 2024'te Oval Ofis için yeniden aday olurken bağış toplamak amacıyla bu fotoğrafı ticari ürünlere koydurabileceğini düşünüyor. Tacopina programın sunucusu Dana Bash'e "Umarım böyle bir durum için olabildiğince acısız ve şık olur. Bizi buraya neyin getirdiğini gerçekten bilmiyorum bile" sözlerini kullandı. 

Mahkemeye görüntü yasağı

Dün gece bir eyalet yargıcı, Trump'ın davasında çok fazla haber kameralarının yer almasının mahkemeyi eski başkan için bir gösteri haline getireceğini söyleyerek duruma bir kısıtlama getirdi.  New York Yüksek Mahkemesi Yargıcı Juan Merchan, kararında çok sayıda haber kuruluşunun mahkeme salonundaki duruşmaları canlı olarak kaydetmesi ve kameralara izin verilmesi yönündeki itirazını reddetti.

Yargıç ayrıca cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar da dahil olmak üzere elektronik cihazların mahkeme salonunda kullanılmasına izin vermedi. Kararda beş fotoğrafçının mahkeme başlamadan hemen önce jüri locasında fotoğraf çekebileceği belirtildi. 

Kaynak: AA