20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 20.11.2022 10:46 | Son Güncelleme: 20.11.2022 11:07

ABD Gıda ve İlaç Dairesi ilk kez yapay ete onay verdi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, ilk kez laboratuvarda üretilen bir etin güvenli olduğuna dair onay verdi. Tavuğun hücre kültürlerinden üretilen et ABD Tarım Bakanlığı'nın denetlemesinin ardından satışa sunulabilecek
Arşiv
Arşiv

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)  ilk kez laboratuvarda yetiştirilen ete güvenlik izni verdi. Tavuk hücrelerinden et üreten California merkezli bir şirket olan Upside Foods, tesisleri ABD Tarım Bakanlığı tarafından denetlendikten sonra ürünlerini satmaya başlayabilecek. 

FDA, Upside Foods tarafından sunulan bilgileri değerlendirdiğini ve şu anda firmanın güvenlik sonucu hakkında başka sorusu olmadığını söyledi.  FDA'nın gıda ve ilaç yetkilisi Dr. Robert M. Califf ve Gıda Güvenliği ve Uygulamalı Beslenme Merkezi direktörü Susan T. Mayne yaptıkları açıklamada, “FDA'nın amacı, ABD tüketicilerine sunulan gıdaların güvenliğini her zaman birinci önceliğimiz olarak korurken, gıda teknolojilerindeki yeniliği desteklemektir” ifadelerini kullandı.  

Upside Foods'un kurucusu ve CEO'su Uma Valeti, Twitter'da yetiştirilen tavuğun her yerde masalarda olmaya bir adım daha yaklaştığını söyledi. Valeti, "UPSIDE, FDA'dan 'Soru Yok Mektubumuzu' aldı" diye tweet attı.

"Vegan değil"

Bu yılın başlarında üretim sürecini CNN’e anlatan Valeti, bira mayalamaya benzer olduğunu, ancak maya veya mikrop yetiştirmek yerine hayvan hücreleri yetiştirdiklerini anlattı. Valeti, “Bu ürünler vegan, vejetaryen veya bitki bazlı değil,  bunlar gerçek et, sadece hayvan olmadan yapılıyor” dedi. 

İlk izin veren ülke Singapur

Hücre kültürlerinden üretilen etin satışına ilk izin veren ülke Singapur oldu. Ülkede, 2020’de San Francisco'daki Eat Just Inc.'e laboratuvarda yetiştirilen tavuk etini satmak için izin verildi. Savunucular, kültürlü etin yemek için hayvanları kesme ihtiyacını azaltacağını ve iklim krizine yardımcı olacağını umuyor. Gıda sistemi, çoğu hayvan tarımından kaynaklanan küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık dörtte birinden sorumlu.

Upside Foods iletişim direktörü David Kay, e-posta yoluyla, "FDA'nın titiz bir değerlendirmeden sonra, UPSIDE Foods’un işlenmiş tavuğu için ABD FDA’dan yeşil ışığı alan dünyadaki ilk şirket haline geldiğine dair tarihi duyurusundan heyecan duyuyoruz" dedi.