01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.01.2024 09:55 | Son Güncelleme: 05.01.2024 17:27

ABD: Rusya, Ukrayna’da Kuzey Kore’nin sağladığı füzeleri kullandı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da Kuzey Kore'den temin ettiği balistik füzeleri kullandığı söylendi. ABD istihbaratı ayrıca Rusya'nın İran ile silah ticareti için anlaşmaya oturduğunu açıkladı
ABD: Rusya, Ukrayna’da Kuzey Kore’nin sağladığı füzeleri kullandı

Rusya’nın balistik kullanımına yönelik istihbaratını açıklayan ABD, Ukrayna savaşı için cephaneliğini yenilemeye çalışan ülkenin Kuzey Kore’den balistik füze aldığını ve İran’dan yakın menzilli balistik füzeler istediğini belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi John Kirby, Kuzey Kore'nin Rusya'ya balistik füze rampaları ve çok sayıda balistik füze sağladığını söyledi. İstihbarata göre Rus kuvvetleri bu balistik füzelerden en az birini 30 Aralık'ta Ukrayna'ya ateşledi ve füzenin Zaporijya bölgesindeki açık bir alana düştü.

Karşılığında ileri teknoloji istedi

Kirby, salı günü Rusya’nın düzenlediği gece saldırılarında çok sayıda Kuzey Kore balistik füzesi fırlattığını ve ABD'nin durumu değerlendirdiğini söyledi. Fırlatılan füzelerin menzili yaklaşık 885 kilometre. ABD istihbarat yetkilileri, Kuzey Kore'nin silah desteği karşılığında Rusya'dan kendisine uçak, füze, zırhlı araç, balistik füze üretim ekipmanları ve diğer ileri teknolojileri sağlamasını istediğine inanıyor. Kirby, Rusya-İran anlaşmasının tamamlanmadığını ancak ABD’nin müzakerelerin ilerlemesinden endişe duyduğunu söyledi.

Güney Kore’nin iddialarını destekliyor

ABD istihbaratı, Güney Kore'nin daha önce açıkladığı Kuzey Kore ve Moskova arasındaki işbirliği iddiasını destekliyor. Kasım ayında Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin Rusya'ya balistik füze, tanksavar ve hava savunma füzesi gibi birçok silah temin ettiğinden şüphelendiğini söyledi. Biden yönetimi, Kremlin'in Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta ihtiyaç duyduğu silahlar konusunda İran'ın yanı sıra Kuzey Kore'ye de bağımlı hale geldiğini ileri sürdü.