05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2023 11:09 | Son Güncelleme: 02.09.2023 12:29

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi: Türkiye'nin F-16 umutları İsveç'in NATO üyeliğine bağlı

ABD Temsilciler Meclisi'nden Cumhuriyetçi Michael McCaul, Türkiye'ye F-16 satışının İsveç'in NATO üyeliğine bağlı olduğunu dün İsveç'te gerçekleştirdiği bir basın toplantısında yeniden gündeme getirdi. Ancak McCaul, TBMM'nin Ekim'de üyeliği onaylayacağına emin olduğunu belirtti
ABD Temsilciler Meclisi Üyesi: Türkiye'nin F-16 umutları İsveç'in NATO üyeliğine bağlı

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçakları alma konusundaki istekliliğinin, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasını tamamlaması için Türkiye'yi motive etmesi gerektiğini söyledi.

ABD, uçakların Ankara'ya satışını kabul etmek için İskandinav ülkesinin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne üyeliğinin onaylanmasının bir ön koşul olduğunu belirtti. Bloomberg'in haberine göre Teksaslı Cumhuriyetçi Temsilci McCaul Stockholm'de düzenlediği basın toplantısında "F-16'larımızı almak için çok hevesliler ve onlara bu tür silah sistemleri satacaksak bizim için de bir NATO müttefiki olmaları gerekiyor" dedi. 

İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinden aylar sonra, Mayıs 2022'de Finlandiya ile birlikte NATO'ya girmek için başvuruda bulundu. Finlandiya Nisan ayında NATO üyesi oldu ancak Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Temmuz ayında başvuruyu desteklemeyi kabul edene kadar bir yıldan fazla bir süre İsveç'in başvurusuna itiraz etti. TBMM Ekim ayına kadar tatilde olduğu için başvuru henüz Meclis'e sunulmadı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde onay sürecindeki gecikmeleri, İsveç'te yaşanan Kuran yakma olaylarına bağlayarak, ülkenin her şeyden önce Stockholm sokaklarına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Kutsal metinlere saygısızlığı kınayan İsveç, buna karşılık olarak kamu düzenine ilişkin yasaları değiştirmeyi düşünüyor. Macaristan da İsveç'in üyelik teklifini henüz onaylamamış olsa da, Budapeşte onay veren son ülke olmayı planlamadığını belirtti. 

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom ve Dışişleri panelinin en üst düzey Demokrat üyesi New York Temsilcisi Gregory Meeks ile birlikte düzenlediği basın toplantısında McCaul, Erdoğan'ın Temmuz ayında verdiği onayı destekleme sözünden cayacağına dair bir işaret görmediğini söyledi. McCaul, "Ekim ayında bunun gerçekleşeceğinden çok eminim" dedi.