22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.08.2023 11:04 | Son Güncelleme: 21.08.2023 11:56

Erdoğan ve Orban görüştü: İsveç'in NATO üyeliği sonbahara kaldı

Türkiye'den sonra İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkan bir diğer ülke olan Macaristan'ın Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Erdoğan ve Orban görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Szijjarto da İsveç'in üyeliğini Türkiye gibi sonbaharda Meclis'te görüşeceklerini söyledi
Erdoğan ve Orban görüştü: İsveç'in NATO üyeliği sonbahara kaldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, Macaristan Devleti'nin Kuruluş Günü kutlamaları dolayısıyla Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın davetine üzerine Budapeşte'ye gitti. Erdoğan ve Orban iki ülkenin ilişkileri, stratejik ortaklık ve doğal gaz anlaşması hakkında görüştü. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, iki ülke liderlerinin bir araya gelmesinin ardından yaptığı açıklamada, Macaristan ve Türkiye'nin İsveç'in NATO askeri ittifakına katılma teklifine ilişkin politikalarını koordine etmeye devam edeceklerini söyledi.

İsveç'in, NATO'ya katılmasını ittifakta ülkelerden sadece Türkiye ve Macaristan veto ediyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen ay düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde İsveç'e yeşil ışık yaktı. Erdoğan'ın açıklamasına göre TBMM'nin tatilinin ardından İsveç'in üyeliği sonbaharda Meclis'te görüşülecek. Macaristan ise onay sürecinde Türkiye'nin izinden gideceğini söyledi ancak bunun nedenini açıklamadı. Szijjarto da Budapeşte ve Ankara'daki ulusal yasama organlarının tatilde olması nedeniyle, onaylamanın ne zaman gerçekleşebileceği konusunun sonbaharda ele alınacağını söyledi. 

"Doğal gaz konusunda anlaştılar"

Szijjarto, Orban ve Erdoğan'ın Macaristan'ın önümüzdeki yıl Türkiye'den 275 milyon metreküp doğal gaz satın alması konusunda da anlaştıklarını söyledi. Szijjarto, iki liderin 18 Aralık'ta Budapeşte'de tekrar bir araya geleceğini de ekledi. Türkiye ve Balkanlar üzerinden geçen bir doğal gaz boru hattı, Macaristan'ın doğudan, çoğunlukla da Rusya'dan doğal gaz ithalatı için kilit kapı haline geldi. İşgalden önce doğal gaz komşu Ukrayna'dan geliyordu, ancak Avrupa Birliği ülkelerinin çoğu Rusya'dan yakıt tedarik etmekten kaçındığı için Moskova sevkiyatlarının çoğunu buradan yönlendirmek zorunda kaldı.