26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.12.2022 10:50 | Son Güncelleme: 27.12.2022 12:39

ABD: TikTok Çin'e ait olduğu sürece güvenlik risk altında

ABD ve TikTok arasında devam eden polemik, Biden yönetiminin Çin hükümetine karşı yaptığı baskılarla devam ediyor. TikTok'un güvensizliği konusunda ısrarcı olan ABD, uygulama sayesinde ele geçirilen verilerinin satışını istiyor
ABD: TikTok Çin'e ait olduğu sürece güvenlik risk altında

ABD'nin sosyal medya uygulaması TikTok ile olan mücadelesi devam ediyor. Yasaklanması gündemde video paylaşım sitesi ile ilgili güvenlik endişelerini gerekçe gösteren bazı ABD'li milletvekilleri, Pekin'in uygulamayı casusluk ve siyasi etki için kullanacağından emin. Bu yüzden yetkililer Pekin'in erişimini kısıtlayabilmek için uygulamanın ABD verilerinin satışı için baskı yapıyor. Söz konusu kişiler, satış planının TikTok verilerini Çin hükümetinden uzak tutmanın bir yolunu ararken ABD'deki Yabancı Yatırım Komitesi tarafından yapılan görüşmelerde veri satış baskılarının ortaya çıktığını söyledi. 

Pentagon ve Adalet Bakanlığı temsilcileri, Pekin'in TikTok verilerine erişmesi ya da Amerikalıların TikTok'ta izledikleri videoları etkilemesi riskini gerekçe göstererek zorunlu satışı destekleyenler arasında yer alıyor. Bu sorunların ancak uygulamanın Çinli sahibi Pekin merkezli ByteDance Ltd'den ayrılmasıyla ele alınabileceğini söylüyorlar. 

“Kendi normlarına öncelik veren bir hükümet”

Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco verdiği bir röportajda, "Kendi istihbaratımızın tahminine göre, küresel teknoloji kullanımını ve normlarını kendi çıkarlarına ve bizimkilerle tutarlı olmayan değerlerine öncelik vermek için hareket ettirme amacına sahip bir hükümetten bahsediyoruz. Konuyla ilgili düşüncem böyledir" ifadelerini kullandı. Hazine Bakanlığı, böyle bir kararın mahkemede bozulabileceğinden endişe ediyor ve başka olası çözümler arıyor. Cfius (Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Yabancı Yatırım Komitesi) uzmanları, komitenin TikTok'un ABD'de faaliyet göstermeye devam etmesi için Çinli sahipleri tarafından satılmasını ya da elden çıkarılmasını zorlama yetkisine sahip olan başkana bir tavsiyede bulunabileceğini söylüyor.

Trump’ın başarısız TikTok adımı

Son derece popüler olan TikTok, 100 milyondan fazla Amerikalı tarafından ve giderek artan bir şekilde işletmeler tarafından müşterilerle bağlantı kurmanın bir yolu olarak kullanılıyor. Ancak uygulamanın Çinli sahibi, Biden yönetimi üzerinde güvenlik endişelerini çözme konusunda artan bir endişe uyandırdı. ABD eski Başkanı Donald Trump, TikTok'u ABD kontrolü altına girmeye zorlamak için başarısız bir girişimde bulundu ve ardından bu gerçekleşmeyince uygulamaya yasak getirmeye çalıştı.

Biden’ın tutmadığı güvenlik sözleri

Joe Biden, TikTok ve düşman ülkelerde bulunan diğer uygulamalardan kaynaklanan güvenlik riskini ele almak için kapsamlı bir plan sözü verdi ancak henüz teslim etmedi. Plan sözü Kongre'de ve eyaletlerde TikTok'u kısıtlama çabalarını körüklemeye yardımcı oldu.

TikTok'un güvenlik ifşaları

TikTok, kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle asla paylaşmayacağını sürekli olarak savunuyor. Geçen günlerde TikTok, gazetecilerin verilerine uygunsuz bir şekilde eriştiklerini keşfettikten sonra çalışanlarını işten çıkardığını ve protokolleri sıkılaştırdığını söyledi. Video uygulaması zorunlu satış olasılığı hakkında yorum yapmayı reddetti ve ABD hükümetinin dile getirdiği endişeleri giderebileceğine inandığını söyledi.

ABD ve TikTok’un 2 yıllık geçmişi

TikTok, 2020'den bu yana ABD'li yetkililerle ABD'li kullanıcıların verilerinin Pekin ile paylaşılmamasını sağlayacak bir düzenleme üzerinde müzakere ediyor. Teklif hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, bu görüşmeler sonucunda TikTok, Amerikalı kullanıcıların verilerinin TikTok U.S. Data Security Inc. adlı bir yan kuruluş tarafından yönetilmesini kabul etti.

ABD Huawei Technologies Co. gibi Çinli firmalar tarafından üretilen ekipmanların ABD telekomünikasyon ağlarında kullanılmasını yasakladı

Söz konusu kişiler, kullanıcı verilerine yalnızca yetkili çalışanların erişebileceğini söyleyerek verileri depolayacak olan Oracle Corp. da dahil olmak üzere onaylı üçüncü taraflarca izleneceğini ve ABD ulusal güvenlik uzmanlarından oluşan üç kişilik bir kurul tarafından denetleneceğini söyledi. Sorumlu kişiler, anlaşmanın Oracle'a TikTok'un kullanıcıların gördüğü kısa videolara öncelik veren öneri algoritmasını inceleme yetkisi de vereceğini söyledi.

“Çinli şirketler Çin hükümeti baskısına dayanamaz”

Bu vaatlere rağmen, bazı ABD güvenlik yetkilileri ve milletvekilleri hiçbir Çinli şirketin Çin hükümetinin bilgi verme baskısına dayanamayacağına inandıklarını söylüyor.  Aynı kişilerin birçoğu, Çin'in ABD kamuoyunu etkilemek amacıyla TikTok'ta gösterilen ya da engellenen videoları dikte etmeye çalışabileceğinden endişe duyduklarını dile getiriyor. 

“Yasal savaşa girilirse ABD kaybeder”

Hazine Bakanı Janet Yellen, TikTok'un ulusal güvenlikle ilgili meşru kaygılar taşıdığını söyledi. Ancak Cfius'un iç tartışmalarına aşina olan kişiler, Hazine yetkililerinin, bir satışı zorlama girişiminin, hükümetin nihayetinde kaybedebileceği uzun süreli bir yasal savaşa girebileceklerinden endişe duyduklarını söylüyor. 

ABD siyasetinde TikTok

Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve diğer kurumlar TikTok'u devlet tarafından verilen akıllı telefonlarda ve diğer cihazlarda zaten yasaklamıştı ve Kongre kısa süre önce bu yasağı tüm devlet kurumlarına genişletmek için oy kullandı. İki partili bir grup Temsilciler Meclisi ve Senato milletvekili de TikTok'un yasaklanması için yasa tasarısı sundu. Ve geçtiğimiz ay, bir düzineden fazla eyaletteki Cumhuriyetçi valiler, TikTok'un devlet cihazlarından kullanılmasını yasaklayan emirler çıkardılar. 2020'de eyaletinde böyle bir yasaklama emrini veren Cumhuriyetçi Nebraska Valisi Pete Ricketts, TikTok'la ilgili endişelerin eyleminden bu yana arttığını söyledi.