20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 09.12.2022 16:47 | Son Güncelleme: 09.12.2022 17:47

Cumhuriyetçilerden TikTok CEO’suna davet mektubu

ABD'nin TikTok'a yaptığı baskı her geçen gün artıyor. Şimdi de Cumhuriyetçiler, sosyal medya platformunun CEO’su Shou Zi Chew’a davet mektubu gönderdi. Görüşme talebinde, TikTok'un kötü amaçlı kullanılan hesapların kökünü kazımakta aciz olduğu ifadeleri kullanıldı
Cumhuriyetçilerden TikTok CEO’suna davet mektubu

Geçen aylarda ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Chris Wray'in sosyal medya platformu Tiktok'un kontrolünün Çin hükümetinin elinde olduğunu belirterek, bunun ABD için ulusal güvenlik endişesi doğurduğunu söylemesinin ardından bu sefer de üst düzey Cumhuriyetçiler TikTok CEO'su Shou Zi Chew'e platform ile ilgili artan endişelere yanıt vermesi için baskı yapıyor. Dört Temsilciler Meclisi senatör geçen çarşamba TikTok'un şefine yazdıkları mektupta, platformdaki bazı hesapların çocuk istismarına yatkınlığı ve bunların önünün alınmamasına atıfta bulunarak "TikTok kötü amaçlı kullanılan hesaplarının kökünü kazımaktan aciz" ifadelerini kullandı.

Para karşılığı cinsel paylaşımlar isteniyor

Mektubun devamında "Yetişkin TikTok kullanıcılarının çocuklara cinsel paylaşımlarda bulunmaları için para ile ikna etmelerine olanak tanıyan canlı yayınlar rahatsız edici" ifadeleri ye alıyor. Senatörler, yetişkinlerin reşit olmayan çocukları istismar etmek için TikTok Live'ı nasıl kullandıklarına dair nisan ayında yapılan bir Forbes araştırmasına da değiniyorlar. 

CEO’nun 21 Aralığa kadar vakti var 

Cumhuriyetçilerin mektubunda son olarak "ABD'deki çocukların yaklaşık yarısının her gün TikTok kullandığı düşünüldüğünde, endişelerimiz son derece önemlidir. ... Bu nedenle, sizden Komite'ye mümkün olan en kısa sürede ancak en geç 21 Aralık'a kadar bir geri dönüş sağlamanızı rica ediyoruz" ifadelerini yer alıyor. Enerji ve Ticaret Komitesi'nin en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi olan Washington Temsilcisi Cathy McMorris Rodgers, Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi'ndeki mevkidaşı ile birlikte Temmuz ayında Çin'in ABD kullanıcı verilerine erişebilmesi nedeniyle TikTok hakkında bir soruşturma başlatmıştı.

 "TikTok sınıfta kaldı”

TikTok CEO'sunun Cumhuriyetçiler ile görüşmesinde vereceği yanıt,  uygulamayı kullanan çocukları ve gençleri korumada çok yetersiz kaldığını söyleyen savunucular tarafından yakından izlenecek. International Centre on Sexual Exploitation'ın (Uluslararası Cinsel Sömürü Merkezi) direktörü Haley McNamara geçen ay konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Uygulamada olanlar gerçek testtir... ve TikTok sınıfta kaldı" dedi.

TikTok'un çocuk güvenliği ve Çin ile bağları konusundaki sorunları nedeniyle hükümet ve düzenleyici kurumlar tarafından incelenmesi Amerika Birleşik Devletleri'nde hararetli bir noktaya ulaştı. Bu yılın başlarında, bir grup eyalet başsavcısı, uygulamanın reşit olmayanlara verdiği iddia edilen zararlarla ilgili bir soruşturma başlattı. Biden yönetimi ayrıca Pekin merkezli ana şirket ByteDance'in sahibi olduğu TikTok ile ilgili ulusal güvenlik korkularını gidermek için bir anlaşma üzerinde çalışıyor.