08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.06.2024 21:21 | Son Güncelleme: 25.06.2024 00:28

AB'den 'Rus varlıkları' kararı: 1,4 milyar euro temmuzda Ukrayna'ya gönderiliyor

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, dondurulan Rus varlıklarının işletilmesinden elde edilen 1,4 milyar euronun gelecek ay Ukrayna'ya aktarılması için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Borrell, oy birliği gerektiren kararın bu konuyu veto eden Macaristan'ın yokluğunda nasıl alındığıyla ilgili detay vermedi
AB'den 'Rus varlıkları' kararı: 1,4 milyar euro temmuzda Ukrayna'ya gönderiliyor

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dondurulan Rus varlıklarından sağlanan gelirin 1,4 milyar euroluk kısmının temmuzda Ukrayna'ya gönderilmesi için anlaşmaya varıldığını bildirdi. Lüksemburg'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından basına açıklamalarda bulunan Borrell, bu tutarın hava savunması ile mühimmat sağlanması ve savunma sanayisinin desteklenmesi amacıyla kullanılacağının altını çizdi.

Bunun konuyu uzun süredir veto eden Macaristan'ın yokluğunda alındığını belirten Borrell, oy birliği gerektiren kararın nasıl alındığıyla ilgili detay vermedi. Borrell, Macaristan'ın 6,6 milyar euroluk fonun kullanılması konusundaki itirazının sürdüğünü, bunun aşılması için çalışmaların 27-28 Haziran'da yapılacak AB zirvesinde yeniden ele alınacağını kaydetti. AB, Ukrayna'ya askeri yardımlar için "Avrupa Barış Fonu" adlı bütçe dışı mali fonu kullanıyor. Ukrayna'nın desteklenmesine karşı çıkan Macaristan, bu fonda biriktirilen 6,6 milyar euronun iletilmesine karşı çıkıyor.

Kaynak: AA