26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2022 13:22 | Son Güncelleme: 10.04.2022 14:24

Abramovich’in yatı neden Bodrum Port’tan ayrılıp, Yalıkavak Küdür Koyu’na demirledi?

Rus işadamı Roman Abramovich'in süper yatı My Solaris, 2 haftayı aşkın süredir bulunduğu Bodrum Port'tan ayrılıp Yalıkavak Küdür Koyu'na demirledi. My Solaris'in liman değiştirmesinin sırrı Bodrum Port'ta...
Abramovich’in yatı neden Bodrum Port’tan ayrılıp, Yalıkavak Küdür Koyu’na demirledi?

ABD, AB ve Birleşik Krallık tarafından yaptırım listesine alınan Rus oligark Roman Abramovich şüphesiz Rus işadamları arasında dünyada en çok ilgi çeken isim. Abramovich bu popülaritesini sahibi olduğu Chelsea kulübü, lüks yatları ve son olarak da Rusya-Ukrayna görüşmelerinde oynadığı arabuluculuk rolüne borçlu.

Chelsea kulübünü satmayı kabul eden, hatta kulüpten alacaklı olduğu 1.5 milyar sterlini silmeyi vaadeden Abramovich, pek çok Rus oligarkın aksine iki süper yatını yaptırımlardan kaçırmayı başardı. Rus oligarkın My Solaris ve Eclipse adlı iki yüzen sarayı Ankara’nın Batı yaptırımlarına katılmayacağını açıklaması sayesinde Türk karasularında güven altında.

Ancak geçen hafta başında ilginç bir gelişme yaşandı. 22 Mart’tan beri Bodrum Kumbahçe sahilindeki Bodrum Port’ta bulunan My Solaris, 4 Nisan sabah erken saatlerde limandan ayrılıp, Yalıkavak Küdür Koyu’na demirledi. O günden bu yana da aynı noktada alargada, yani açıkta demir atmış halde bekliyor. marinetraffic.com sitesindeki seyir verilerine bakıldığında My Solaris’in rüzgar yönüne göre attığı demirin çevresinde salındığı görülebiliyor.

My Solaris'in Bodrum Port'tan ayrılıp Yalıkavak Küdür Koyu'na geçtiği görülüyor

My Solaris’in limanda daha güvenli, her türlü ikmalini rahatlıkla yapacağı konumdan biraz daha zor bir konuma geçmesinin nedeni Türkiye’nin yaptırımlarla ilgili tavır değişikliğinden kaynaklanmıyor. Yaklaşık 10 millik yer değişikliğinin sırrı Bodrum Port’ta yatıyor.

Londra Borsası'nda işlem görüyor

Bodrum Port, dünyanın en büyük kruvaziyer limanı işletmecisi Global Ports Holding’in bir işletmesi. Şirket 14 ülkede 22 liman işletiyor. Global Ports Holding, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Mehmet Kutman’ın yaptığı Global Yatırım Holding’e bağlı bir şirket.

Akıllara hemen şu soru geliyor: “Şirket Türk şirketi, liman Türk limanı, o zaman My Solaris neden Bodrum Port’tan ayrılmak zorunda kaldı?”

My Solaris, Yalıkavak Küdür Koyu açıklarında

Çünkü Global Ports Holding, hisseleri Londra Borsası’nda işlem gören bir şirket. Şirket, adında “PLC” uzantısı taşıyor. Yani “Public Limited Company”. İngiltere’de halka açık tüm şirketler isimlerinde zorunlu olarak aynı uzantıyı taşıyor.

Hisseleri 8 Nisan Cuma günkü seansı 134.5 sterlinden kapatan Global Ports Holding’in piyasa değeri 84.5 milyon sterlin seviyesinde. Şirket hisseleri Mayıs 2017’de 750 sterlin civarı fiyatları görmüş. Böylece piyasa değeri 450 milyon sterlin seviyelerine kadar ulaşmış.

Global Ports Holding’in karşı karşıya kaldığı bu durum, My Solaris’in Bodrum Port’u terk etmesinden 3 gün önce 1 Nisan’da The Financial Times gazetesine de konu oldu.

Süper yat 4 Nisan'dan bu yana alargada bekliyor

Haberde görüşlerine başvurulan Kennedys hukuk firması ortaklarından Michael Biltoo “Bu kesinlikle bir risk… Çok büyük bir risk. Eğer şirketin danışmanı olsaydım, durun, bazı şeyleri gözden geçirmeniz gerekir derdim” ifadesini kullanarak, Global Ports Holding’in Türkiye’de işlettiği bir limanın dahi Birleşik Krallık yaptırımları kapsamında olduğunu savundu.

Buna karşın Keystone hukuk şirketininin ortaklarından Benjamin Maltby ise, Global Ports Holding’in “yanlış bir iş yapmadığını”, çünkü Rus deniz araçlarına yönelik yaptırımın Birleşik Krallık haricindeki ülkelerde geçerli olmadığını savundu.