28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 24.12.2022 23:11 | Son Güncelleme: 24.12.2022 23:30

Afganistan'da kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışması yasaklandı

Geçtiğimiz günlerde kız öğrencilerin üniversitelere girmesini yasaklayan Taliban bu kez de Aganistan'da kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasakladı
Afganistan'da kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışması yasaklandı

Afganistan'da Taliban yönetimi kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasakladı. Karar Ekonomi Bakanlığı'nın hem ulusal hem de uluslararası sivil toplum kuruluşlarına yazdığı bir mektupla duyuruldu. Mektupta, kurala uymayan herhangi bir kuruluşun lisansının iptal edileceği uyarısı da yer aldı. 

Taliban, gerekçe olarak sivil toplum çalışanı kadınların başörtüsü takmayarak şeriat yasasını çiğnediğini söylerken kararın Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarını etkileyip etkilemeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Kız öğrenciler üniversitelere giremiyor

Afganistan'da Taliban geçici hükümetinin Yüksek Öğretim Bakan Vekili Nida Muhammed Nedim, 22 Aralık'ta Afganistan Devlet Televizyonunda katıldığı bir programda, üniversitelerde kız öğrencilerin eğitimlerinin askıya alınmasına örtünme, karma eğitim, seyahatler ve konaklama gibi konularda gördükleri sorunları gerekçe göstermişti.

Nedim, yüksek öğretim alanında Taliban yönetiminin getirdiği kuralların düzgün bir şekilde uygulanmadığını savunarak, "üniversitelerde kız öğrencilerin örtünme kurallarına riayet etmediğini, yasağa rağmen halen bazı üniversitelerde karma eğitimin devam ettiğini, kız öğrencilerin üniversite eğitimi için farklı vilayetlere gidip ailesi ya da herhangi bir 'mahremi' olmadan orada yaşaması ve buradaki yurtlarda kalmasının uygun olmadığını ve üniversitelerdeki bazı bölümlerde kız öğrencilerin eğitim almaması gerektiğini" söylemişti.