26 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2024 20:46 | Son Güncelleme: 19.11.2024 20:46

Almanya ile Finlandiya arasındaki denizaltı kablosu koptu: Arkasında Rusya mı var?

Baltık Denizi’nde Finlandiya ile Almanya’yı birbirine bağlayan denizaltı telekomünikasyon kablosunun kesildiği, Litvanya ve İsveç arasındaki denizaltı kablosunun da zarar gördüğü açıklandı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius yaşanan olayı 'sabotaj' olarak niteledi
Almanya ile Finlandiya arasındaki denizaltı kablosu koptu: Arkasında Rusya mı var?

Baltık Denizi’nde Finlandiya ile Almanya’yı birbirine bağlayan denizaltı telekomünikasyon kablosunun kesildiği, Litvanya ve İsveç arasındaki denizaltı kablosunun da zarar gördüğü açıklandı.

Finlandiya ve Almanya arasındaki yaklaşık bin 200 km uzunluğundaki C-Lion1 isimli veri kablosunun pazartesi günü erken saatlerde kesildiği açıklanırken, veri hattının Finlandiya merkezli operatörü Cinia Oy tarafından yapılan açıklamada, Helsinki-Rostock hattındaki fiber optik bağlantı kablosunun tamamen kopmuş olabileceği duyuruldu.

Bağlantının kesilmesiyle birlikte, saniyede 144 terabit veri taşıyan hattı kullanan tüm hizmetler servis dışı kaldı.

Dış etken olmadan mümkün değil

Brüksel'de düzenlenen AB Savunma Bakanları toplantısı sırasında yaptığı açıklamada Pistorius, "Hiç kimse bu kabloların kazara kesildiğine inanmıyor" dedi. "Henüz bilmesek de bunun bir sabotaj olduğunu varsaymak zorundayız" diyen Pistorius, ne Almanya'nın ne de Finlandiya'nın zarardan kimin sorumlu olduğunu henüz bilmediğini de sözlerine ekledi.

Almanya ve Finlandiya Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, iki ülke arasında kopmuş bir fiber optik denizaltı veri kablosu tespit ettiklerini ve olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü duyurdular.

Ortak açıklamada, hasardan kimin sorumlu olduğunu bilmediklerini, ancak olayın "Avrupa güvenliğimizin sadece Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlık savaşından değil, aynı zamanda kötü niyetli aktörlerin hibrit savaşından da tehdit altında olduğu" bir zamanda meydana geldiğini söylediler.

Pistorius ayrıca hasardan potansiyel olarak sorumlu olabilecek "hibrid aktörlere" de işaret etti.

"Kimden geldiğini tam olarak bilmeden bunun bir 'hibrid' eylem olduğunu belirtmek zorundayız," diyen Pistorius, genellikle "hibrid savaş" eylemlerinden sorumlu tutulan Rusya'nın kısmen bu olaydan sorumlu olabileceğini ima etti.

Hem Almanya hem de Finlandiya, veri kabloları gibi "kritik altyapıların" korunabilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Finlandiya devlet kontrolündeki veri hizmetleri sağlayıcısı Cinia, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'den Almanya'nın Rostock limanına kadar yaklaşık 12 bin kilometre uzunluğundaki veri kablosundaki hasarın Pazartesi günü tespit edildiğini açıkladı.

Bu olay Baltık Denizi'ndeki su altı altyapısında meydana gelen ilk hasar değil. İsveçli bir telekomünikasyon şirketine göre, Pazar sabahı Litvanya ile İsveç'in Gotland Adası arasında uzanan 218 kilometrelik bir internet bağlantısı da hizmet dışı kaldı.

2022 yılında Baltık Denizi'nin altından geçen Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarının patlaması, saldırıdan kimin sorumlu olabileceğine dair çeşitli komplo teorilerinin ortaya atılmasına neden oldu. Doğrulanmamış söylentiler arasında ABD, Ukrayna ve Rusya'nın hepsinin bir rol oynamış olabileceği yer alıyordu.