20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.05.2024 13:25 | Son Güncelleme: 09.05.2024 15:52

Almanya'da neden dönerflasyon tartışılıyor?

Almanya'daki gençler 10 euro'ya yaklaşan döner fiyatlarına karşı isyan ediyor. Hükümet döner fiyatlarındaki yükselişin, artan maliyetlerden kaynaklı olduğunu öne sürse de konu meclisin de gündeminde. Son olarak sol parti vatandaşlara döner yardımı verilmesini önerdi
Almanya'da neden dönerflasyon tartışılıyor?

Almanya'da aylardır tartışılan döner fiyatları, adeta halk için hayat pahalılığının sembolü haline geldi. Şubat ayında Yeşiller Partisi milletvekili Hanna Steinmüller, Federal Meclis'te konut bakanlığı bütçesiyle ilgili bir tartışma sırasında döner fiyatlarını gündeme getirdi ve seçim bölgesindeki bir gençlik kulübünün üyeleri tarafından bu konuya değinmesi için kendisine yalvarıldığını söyledi. Steinmüller, "Bunun buradaki pek çok insan için gündelik bir mesele olmadığını ve belki de bazı çevrelerde biraz küçümsendiğini biliyorum. Ama onlara en azından bu konuyu burada görünür kılacağımıza dair söz verdim" dedi. 

Scholz, halkla buluşmalarında döner fiyatlarının sorulmasına o kadar alıştı ki, hükümeti fiyat artışlarının kısmen artan ücret ve enerji maliyetlerinden kaynaklandığını açıklamak için sosyal medyada bile paylaşımda bulundu. Scholz, "Gittiğim her yerde, özellikle de gençlerden, döner için bir fiyat sınırı olmayacağının sorulması oldukça çarpıcı" dedi.

Ülkede döner fiyatları tartışılmaya devam ederken geçen ay Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'ın, Türk-Alman ilişkilerinin sembolü olarak, Türkiye ziyaretine dönerle gelmesi döner tartışmalarını da alevlendirdi.  Bu haftanın başında Alman Bild gazetesi, sol politikacıların, döner ve kebap fiyatlarının düşmesi için devlet yardımı istediğini yazdı.

"Müdahale edilmeli"

Haberde solun planının, 4 milyar euro'luk vergi parasıyla her hafta tüm Alman vatandaşlarına döner ve kebap kuponu verilmesi olduğu belirtilerek, "Böylece makul bir fiyata yiyebilecekler, kebap fiyatları da düşecek. 4,90 euro ve öğrenci için  2,50 euro" ifadeleri yer aldı. Sol Parti yürütme kurulu üyesi ve gençlik politikaları sözcüsü Kathi Gebel'in Bild'e, "Gençler talepte bulunuyorsa, 'Olaf, kebabı ucuzlat' diyorsa o zaman bu bir internet şakası değil, ciddi bir yardım çığlığıdır. Gıdanın lüks bir ürün haline gelmemesi için devlet müdahale etmelidir" diye konuştu. 

Fiyatı 10 euro'ya yaklaştı

Bild'in ülkede her yıl 1,3 milyar kebap tüketildiği yazan haberinde, "Enflasyon nedeniyle kebaplar giderek daha pahalı hale geliyor. Kebapçıların kiraları, elektrik masrafları ve yiyecekleri arttığı için dükkan sahipleri kebap fiyatlarını arttırmak zorunda kalıyor" ifadelerine yer verdi. Haberin devamında fiyatların şu anda ortalama 7,90 euro olduğu belirterek, Frankfurt ve Münih gibi şehirlerde döner fiyatının 10 Euro'ya yaklaştığı kaydedildi.

"Merkel geri gelsin"

Ülkeye Türk göçmenler tarafından getirilen ve yerel damak tadına uyarlanan döner  satışlarının Almanya'da yılda 7 milyar euro'ya ulaştığı tahmin ediliyor. Sosyal medyadaki tepkiler arasında bazı gençler, Scholz'un selefinin başbakan olarak döneri kontrol altında tuttuğunu savunarak Angela Merkel'in geri dönmesi çağrısında bulundu.

Berlin'in Friedrichstrasse istasyonu yakınlarındaki bir büfede döner satan ve iki yıldan kısa bir süre içinde dönerin fiyatının 3,90 euro'dan 7 euro'ya yükseldiğini belirten Deniz, fiyatın yakın zamanda nasıl düşeceğini göremediğini söyledi. Deniz, "Patlayan kira, enerji ve gıda fiyatları nedeniyle fiyatı yükseltmek zorunda kaldık. İnsanlar bizimle her zaman dönerflasyon hakkında konuşuyor, sanki onları kandırıyormuşuz gibi, ama bu tamamen bizim kontrolümüz dışında" ifadelerini kullandı.