05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2024 11:02 | Son Güncelleme: 25.04.2024 14:17

Almanya'daki Türklerden Steinmeier'a döner tepkisi: Tam bir klişe

Almanya Cumhurbaşkanı Türkiye ziyaretine yanında bir döner ustası ve dönerle geldi. Frank-Walter Steinmeier, dönerle Almanya'daki Türklerin başarılarını vurgulamak istediğini söyledi ancak Türkler öyle düşünmüyor
Almanya'daki Türklerden Steinmeier'a döner tepkisi: Tam bir klişe

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in bu hafta Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında İstanbul'daki bir resepsiyonda döner ikram etti. Ancak The Guardian'ın haberine göre bu hareket pek çok kişi tarafından kültürler arası alışverişin bir klişeye indirgendiği şeklinde yorumlandı. Steinmeier, Berlin'den özel olarak getirtilen bir şişin üzerindeki 60 kg eti uzun ve keskin bir bıçakla bizzat kesti ve üç günlük ziyareti sırasında heyetine döner ustası Arif Keleş'i de dahil etti. 

Steinmeier İstanbul'da yaptığı açıklamada, ikili ilişkilerin en düşük seviyeye indiği bir dönemde, devlet başkanı olarak yaptığı ilk ziyarette döner diplomasisinin, Almanya'nın Türkiye'de kökleri olan 2,7 milyon insanının başarılarını vurgulamayı amaçladığını söyledi. Ancak Almanya'da yaşayan önde gelen Türkler sosyal medyada, 1960'lardaki işçi programının torunlarını ciddiye almayan ya da onlara eşit davranmayan beceriksizce bir girişim olarak gördükleri bu ziyarete tepki gösterdi.

"İtalya'ya giderken pizza götürmezsiniz"

Gazeteci Ozan Demircan, Steinmeier'in aralarında BioNTech'in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin ya da bu yıl Oscar'a aday gösterilen film yönetmeni İlker Çatak'ın da bulunduğu çok sayıda başarılı ismi öne çıkarabileceğine işaret etti. Demircan X'te, savaş sonrası ekonomik mucizeye atıfta bulunarak, "Milyonlarca misafir işçi Alman 'Wirtschaftswunder'ının inşasına yardımcı oldu" dedi. "Ve Alman Cumhurbaşkanı Türkiye'ye döner kebap makinesi getiriyor" diye ekledi.

Kamu yayıncısı WDR'den Tuncay Özdamar, dönerin öne çıkarılmasını "düne ait" ve "klişe" olarak eleştirdi. Özdamar, "İtalya'ya gittiğinizde yanınızda pizza götürmezsiniz" dedi. Tartışmanın diplomatik ilişkilerin 100. yılı kutlamalarına gölge düşürme riski nedeniyle Die Zeit gazetesinin uluslararası muhabiri Jörg Lau sadece "C.R.I.N.G.E." paylaşımında bulundu. Ancak dedesi 1986 yılında kendi restoranını açmadan önce yıllarca bir Alman fabrikasında çalışan Keleş, gezi öncesinde AFP'ye yaptığı açıklamada Steinmeier'in kendisini "atalarımın memleketine" götürmesinden gurur duyduğunu ve bunun büyük bir onur olduğunu söyledi.

İnce dilimlenmiş etten oluşan ve oldukça popüler bir yemek olan döner, Almanya'ya yerel damak tadına uyarlayan Türk göçmenler tarafından götürüldü. Doğranmış sebzelerle süslenen ve üzerine sarımsak ya da acı biber sosu sürülen döner, Almanya'nın en sevilen yemeklerinden biri.