29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2022 12:48 | Son Güncelleme: 24.02.2022 19:00

Amazonlar'da Manhattan'ın 7 katı orman yok oldu

Uydu verileri ağaç kesiminin giderek ciddi boyuta ulaştığını ortaya çıkardı. Amazonlar'da yok olan orman miktarı İstanbul Büyükada'nın 80, Manhattan'ın ise 7 katına ulaştı
Amazonlar'da Manhattan'ın 7 katı orman yok oldu

Brezilya uzay ajansı verileri, ülkenin Amazonlarında ocakta kesilen ağaç sayısının geçen yılın aynı ayına kıyasla 5 kat daha fazla olduğunu gösterdi. BBC'de yer alan habere göre; geçen ay ormansızlaştırılan alanın önceki yılın aynı ayından 5 kat daha fazla olduğunu ve bu verilerin, kayıtların tutulmaya başlandığı 2015'ten bu yana en yüksek ağaç kesim oranı olduğunu gösterdi.

Bolsonaro çevrecilerin hedefinde

Ocak ayında ormansızlaştırmanın toplam 430 kilometrekare (İstanbul Büyükada'nın 80 katı) olduğu belirtilirken, bunun Manhattan'dan 7 kat daha büyük bir alan olduğuna işaret edildi. Çevreciler, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu, ormansızlaşmanın artmasına izin vermekle suçluyor. Greenpeace Brezilya'dan Cristiane Mazzetti, "Yeni veriler, hükümetin eylemlerinin 'yeşil aklama' kampanyalarıyla nasıl çeliştiğini bir kez daha ortaya koyuyor" dedi. Amazonlarda yaşayan yerli topluluklar da yağmur ormanlarını ve yaşam tarzlarını korumak için mücadele ediyor. Bolsonaro, bölge için çevre korumasını zayıflatmış ve hükümetin yoksulluğu azaltmak için bölgeyi kullanması gerektiğini savunmuştu.