10 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.10.2024 11:54 | Son Güncelleme: 10.10.2024 12:02

Analistler Z kuşağını güvenilir bulmuyor: Kamala Harris'in gizli silahı yaşlı seçmenler mi?

ABD seçimlerinde her iki aday da Z kuşağını kendilerine çekmeye çalışırken anketler seçimi değiştirebilecek farklı bir gruba işaret ediyor: Yaşlılar. Analistlere göre yaşlı seçmenler oy verme ve kararları konusunda daha güvenilirler
Analistler Z kuşağını güvenilir bulmuyor: Kamala Harris'in gizli silahı yaşlı seçmenler mi?

Hem Kamala Harris'in hem de Donald Trump'ın kasım ayındaki seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olacak yaklaşık 41 milyon Z Kuşağı seçmenine yoğunlaştığı apaçık ortada. Ancak dikkatler genç seçmenlere kayarken göz ardı edilen bir başka demografik grup daha var ve Kamala Harris'in ABD başkanı olmasını sağlayabilirler. Yaşlıların oy veren bir blok olarak iki belirleyici özelliği var: kendilerini Cumhuriyetçi olarak tanımlama olasılıkları ve sandık başına gitme olasılıkları da daha yüksektir. Ancak bunlardan en az biri değişiyor ve eğer diğeri aynı kalırsa dengeyi Demokratlar lehine değiştirebilir.

New York Times/Siena College tarafından salı günü yayınlanan bir araştırmaya göre Harris son dönemde Amerika'nın en yaşlı seçmenleri arasında liderliği eski başkan Donald Trump'tan aldı. Harris 65 yaş ve üzeri seçmenler arasında 2 puan farkla önde gidiyor ve Trump'ın yüzde 47'sine karşılık yüzde 49 destek alıyor. Daha geçen ay aynı anket Trump'ın Harris'in yüzde 46'sına karşılık yüzde 52 ile yaşlılar arasında 6 puan önde olduğunu gösteriyordu. Harris'in aday olmasından bu yana oldukça istikrarlı bir seyir izleyen yarışta bu çarpıcı bir değişim.

'Genç seçmenlerden daha güvenilirler'

Newsweek'e konuşan 2015 Beyaz Saray Yaşlanma Konferansı'nın yönetici direktörü olarak görev yapan Nora Super, "Yaşlı seçmenler göz ardı edildi. Bu, ülkemizde çok büyük ve büyüyen bir nüfus. Önümüzdeki beş yıl içinde her beş Amerikalıdan biri 65 yaşın üzerinde olacak. Genç seçmenlerden daha güvenilir seçmenler oldukları için, Harris kampanyası gibi geleneksel olarak bu oyları alamayan bir kampanya için onları hedeflemek çok faydalı olabilir" dedi.

Arizona merkezli danışmanlık firması HighGround'un araştırma ve stratejiden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Paul Bentz "Genç seçmenler seçmenlerin en az güvenilir kısmıdır. Onları motive etmek ve onlara güvenmek en zor olanıdır" dedi. Bentz, pek çok kişinin hala 65 yaş üzerindekilerin tamamının Baby Boomers olduğunu varsayabileceğini, ancak 2024'te yaş demografisinde çok daha fazlası olduğunu söyledi. Büyük parlamento kitlesinin 50 ila 64 yaş kategorisi olduğunu, ancak 65 yaş ve üstü söz konusu olduğunda, Cumhuriyetçi Parti için eskisi kadar “güvenilir” olmadıklarını söyledi.

Boomer ve Z kuşağı

Yaşlı Amerikalıların oy kullanma olasılığı gençlere kıyasla çok daha yüksek. Times/Siena anketine göre, 65 yaş ve üzeri seçmenlerin yüzde 70'inden fazlası bu kasım ayında oy kullanacaklarından “neredeyse emin” olduklarını söylerken, 18-29 yaş arası seçmenlerin sadece yüzde 54'ü aynı yönde görüş bildirdi. Ayrıca genç seçmenlerin yüzde 5'i oy kullanma ihtimalinin düşük olduğunu söylerken, bu oran yaşlı seçmenlerde yüzde 1,5'in altında kaldı. Demokrat stratejist Laurie Glenn Newsweek'e verdiği demeçte “Seçimleri katılım belirleyecek. İnsanlar 'Gazze çok fark yaratacak ve tüm gençler oy kullanacak ya da seçime katılmayacak' diyebilir ama asıl soru şu: Gerçekten de oy kullanacaklar mıydı?" dedi. Genç seçmenler 2020'de ezici bir çoğunlukla Joe Biden'a oy vererek Trump'a yüzde 24 puan fark attılar, ancak neredeyse her başkanlık seçiminde yaşlı seçmenler, aday kim olursa olsun, tüm demografik gruplar arasında en yüksek katılım oranına sahip oldular.

Center for Information & Research on Civic Learning and Engagement tarafından yapılan bir analiz, 2016 seçimleri ile 2020 seçimleri arasında oy kullanma oranında 11 puanlık “kayda değer” bir artış olduğunu, ancak bunun yine de 18-29 yaş arası Amerikalıların sadece yarısının oy kullandığı anlamına geldiğini ortaya koydu. Bu arada, 65 yaş ve üzerindekilerin neredeyse dörtte üçü son başkanlık seçimlerinde oy kullandı.

Yaşlılar ne istiyor?

Arizona seçmenlerinin çoğunluğunu yaşlılar oluşturuyor. Popüler bir emeklilik merkezi olan eyaletteki seçmenlerin yarısından fazlası 55 yaşın üzerinde ve bu seçmenlerin önemli bir kısmı da 65 yaşın üzerinde. Anketlere göre Arizona'daki yaşlılar en çok göçmenlik ve kişisel ekonomik konuları önemsiyor. Yaşlıların yarısı bir ya da iki numaralı konu olarak enflasyon, istihdam ya da sosyal güvenlik konularını seçti.