10 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.08.2022 13:29 | Son Güncelleme: 25.08.2022 13:48

Ancestry DNA testini 54 yeni pazara genişletiyor

Etnik kökenlerinize dair ilginç sonuçlar keşfetmenizi sağlayan Ancestry DNA testleri, 54 ülkede daha satılmaya başlanacak
Ancestry DNA testini 54 yeni pazara genişletiyor

Ancestry, pazar erişimini ikiye katlayacak bir hamleyle, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, beş kıtada 54 yeni pazarda kendine özgü DNA test kitlerini satmaya başlayacağını duyurdu. Halihazırda dünyanın en büyük DNA veri tabanına sahip olan Utah merkezli şirket, Güney Afrika, Arjantin, İspanya ve Japonya gibi ülkelere yayılıyor. Böylece 89 ülke ve bölgedeki tüketiciler artık bir test tüpüne bıraktıkları tükürükle genetik etnik kökenleri ve özellikleri hakkında eğlenceli gerçekleri öğrenebilecekler. 

Şirket, önümüzdeki aylarda 50 pazarda daha DNA testleri başlatmayı ve gelecek yılın sonuna kadar 200'den fazla ülke ve bölgede DNA testleri satmayı planlıyor.  Ancestry'nin Başkanı ve CEO'su Deborah Liu için, Çarşamba günkü duyuru, farklı bir küresel müşteri tabanına hitap eden çok çeşitli ve güçlü bir veri tabanı yaratma vizyonunu gerçekleştirmede önemli bir adım. 

Liu, Blackstone'un sitenin 4.7 milyar dolarlık satın alımını tamamlamasından kısa bir süre sonra 2021'in başlarında Facebook'tan Ancestry'ye geldi. Liu, şirkete geldiğinde Ancestry, Batı Avrupa kökenli insanlara yönelik bir markaydı. Liu o dönem için “Henüz evrensel olarak çekici bir ürün değildi” dedi.

ABD'de 100 dolar

AncestryDNA denilen bu ürün ABD’de genel olarak yaklaşık 100 dolara mal olan bir ev için test kiti. Liu yönetiminde şirket, kullanıcıların etnik kökenlerini hangi ebeveynden miras aldıklarını söylemelerini sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi.

Genlerinizi sağlığınızı nasıl etkileyeceğini öğrenin

Ancak DNA testlerinin temel çekiciliği, etnik yapınızı, atalarınızın köklerini, kişisel özelliklerinizi ve genlerinizin sağlığınızı nasıl etkileyebileceğine dair verileri keşfetmenize olanak sağlıyor. Bu veriler daha sonra kullanıcıları yeni akrabalarla eşleştirmeye yardımcı olmak için kullanılır.

DNA koleksiyonu aboneliği

Ancestry ayrıca, 30 milyar kayıttan oluşan bir veri tabanına erişmek için ayda 60 dolara kadar ödeme yapan 3,8 milyon abonesiyle dünyanın en büyük çevrimiçi aile geçmişi kayıtları koleksiyonuna sahip olduğunu iddia ediyor. Bu kullanıcıların aile ağaçları oluşturmasına ve köklerini nesiller boyu takip etmesine olanak tanıyor. 

Gizlilik endişesi

Ancestry, yeni pazarlara adım atarken bir dizi düzenleme ve gizlilik endişesini de düşünmek zorunda kaldı. Son yıllarda, hastalıkları tahmin etmekten suçluları yakalamaya kadar her şeyi yapmak için DNA'nın gücü konusunda farkındalık arttı. Bu, dünya çapındaki hükümetlerin ve bir kişisel veri hazinesini ele geçirmeye çalışan bilgisayar korsanlarının dikkatini çekti. Şirket, tüketici verilerini sizin rızanız olmadan kolluk kuvvetleri veya diğer üçüncü taraflarla gönüllü olarak paylaşmadığını belirtiyor. 

 Yine’de Liu, daha büyük küresel ayak izi biriktirmenin çok değerli olduğunu düşünüyor. Şirketin yeni pazarlarda marka bilinirliği oluşturmak için çeşitli arama ve reklam kampanyaları başlatacağını ekleyen Liu, "Aslında DNA aracılığıyla insanların ortak yönlerini keşfedebiliriz” dedi.

Lansman kapsamında şirketin açıkladığı yeni pazarlar:

Karayipler: Anguilla, Antigua ve Barbuda, Aruba, Bahamalar, Barbados, Belize, Bonaire, Britanya Virjin Adaları, Cayman Adaları, Curacao, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Grenada, Guadeloupe, Haiti, Jamaica, Martinique, Montserrat, Puerto Rico, Saba, Saint Barthelemy, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Martin, Saint Vincent ve Grenadines, Saint Eustatius, Saint Maarten, Trinidad ve Tobago, Turks ve Caicos Adaları, ABD  Virgin Adaları

Pasifik Adaları: Guam, Amerikan Samoası, Kuzey Mariana Adaları

Güney Amerika: Arjantin, Guyana

Avrupa: Portekiz, Letonya, İzlanda, İspanya, Belçika, İtalya, Monako, Lüksemburg, İsviçre, Sırbistan, Moldova, Azerbaycan, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Karadağ

Asya: Filipinler, Singapur, Japonya

Afrika: Güney Afrika