19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.02.2024 22:44 | Son Güncelleme: 13.02.2024 23:00

AP Başkan Yardımcısı Barley: AB kendi nükleer silah programını oluşturmalı

Avrupalı liderler, Donald Trump'ın NATO'ya dair tartışılan sözleri sonrası üst üste açıklamalarda bulundu. Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Barley, AB'nin kendi nükleer silah programını oluşturma vaktinin geldiğini savundu
AP Başkan Yardımcısı Barley: AB kendi nükleer silah programını oluşturmalı

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve iktidardaki Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin AB seçimleri adayı Katharina Barley, Tagesspiegel’e verdiği demeçte Avrupa Birliği'nde Amerikan koruma kalkanının yerini alacak bir nükleer şemsiye oluşturulması konusunun Avrupa düzeyinde ele alınabileceğini söyledi.

"Artık bel bağlanamaz"

AB’nin nükleer savaş başlıklarına ihtiyacı olup olmadığı sorusunu Barley, “Avrupa ordusunun oluşturulması yolunda bu da tartışılabilir bir konu haline gelebilir” şeklinde yanıtladı. Avrupa için nükleer caydırıcı gücün şu anda NATO'nun elinde olduğunu anımsatan Barley, “NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in haklı olarak belirttiği gibi, bunları önemli ölçüde sağlamak Amerikalıların çıkarına olmaya devam ediyor. Donald Trump'ın son açıklamaları ışığında buna artık bel bağlanamaz” dedi.

ABD'nin gelecekte Ukrayna'ya silah tedarikçisi olmayı bırakması halinde, Avrupa'nın bu sorumluluğu üstlenmek zorunda kalacağını belirten Barley, Avrupa'nın ortak bir ordu oluşturabilmesi için öncelikle Avrupa Gökyüzü Kalkanı (Avrupa Sky Shield) hava savunma sistemini hayata geçirmesi ve silah alımlarını koordine etmesi gerektiğini vurguladı.