25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.12.2022 11:31 | Son Güncelleme: 22.12.2022 13:43

Avustralya'da zehirli ıspanak krizinin nedeni bulundu

Avustralya'nın 4 farklı şehrinde ıspanak yiyen 190'dan fazla kişinin halüsinasyon, bulanık görme ve kafa karışıklığı gibi semptomlarla hastanelik olmasının sırrı çözüldü. Ispanakların arasına Boru Çiçeği'nin (Şeytan Elması) karıştığı ortaya çıktı
Avustralya'da zehirli ıspanak krizinin nedeni bulundu

Ülkede geçtiğimiz günlerde ABD merkezli büyük market zinciri Costco'dan Riviera Farms etiketli ıspanak satın alıp tüketen 9 kişi, hastaneye kaldırıldı. Sağlık yetkilileri hastaların halüsinasyon, kalp çarpıntısı, görmede bulanıklık hatta kafa karışıklığı belirtileri gösterdiğini bildirdi. Bunun üzerine Avustralya'da zehirli ıspanak alarmı verildi.

Riviera Farms yetkilileri, ıspanağa kenevir otlarının karışmış olabileceğini ancak bunların başka hiçbir ürüne karışmadığını vurguladı. New South Wales Sağlık Bakanlığı (NSW), hastaneye kaldırılan kişilerde can kaybı yaşanmadığını kaydetti. Bakanlık, markanın son kullanma tarihi 16 Aralık olan paketli ıspanakların tüketilmesinin güvenli olmadığını duyurdu.

Birkaç gün içinde hastaneye başvuranların sayısı 190'ı geçti. Yapılan incelemelerde sorunun ıspanaktan değil ülke genelinde aylarca süren sel ve yağmurun ardından yabani otların mahsullere karışmış olmasından kaynaklandığı tespit edildi. Riviera Farms temsilcisi, hastalığa, ıspanakların arasına karışan Boru Çiçeği'nin (Şeytan Elması) neden olduğunu açıkladı. Yapılan incelemelerde ıspanakların arasına karışan başka herhangi bir potansiyel kimyasal madde, ot, öldürücü ya da başka tür bir kirletici tespit edilmediğini belirten temsilci; şirketin önlem olarak söz konusu ıspanakların bulunduğu bölgedeki tüm ürünleri imha ettiğini duyurdu.

Domates, patlıcan ve patatesle aynı aileden

Yeni Güney Galler Temel Sanayiler Departmanı’nın web sitesi, bilimsel adı ‘Datura stramonium’ olan Boru Çiçeği'ni (Şeytan Elması) insanları ve hayvanları zehirleyebilen “hızlı büyüyen bir bitki” olarak tanımlıyor. İçinde domates, patlıcan ve patates gibi bitkilerin de bulunduğu ‘Nightshade’ ailesinde bulunan Boru Çiçeği (Şeytan Elması) ciddi hastalıklara veya ölüme neden olabilecek toksinler barındırıyor.