Tuğgeneral Oleksandr Tarnavskyi, Cumhuriyetçi milletvekillerinin 60 milyar dolarlık ABD yardım paketini askıya alması ve Macaristan'ın Rusya'nın işgaliyle mücadele eden Kiev'e Avrupa Birliği tarafından sağlanacak 50 milyar avroluk (54,5 milyar dolar) fonu bloke etmesinin ardından konuştu.
Tarnavskyi verdiği demeçte "Sahada mühimmatla ilgili bir sorun var, özellikle de top mermileri özelinde. Ve bugün bu sorunlar tüm cephe hattında mevcut" şeklinde konuştu.
Tarnavskyi topçu mermisi sıkıntısının çok büyük bir sorun olduğunu ve yabancı askeri yardımlardaki düşüşün savaş alanını etkilediğini söyledi.
Tuğgeneral Oleksandr Tarnavskyi, cephedeki Ukrayna birliklerinin top mermisi sıkıntısı çektiğini ve dış yardım eksikliği nedeniyle bazı askeri operasyonları azalttığını söyledi.
Tarnavskyi "İhtiyaçlarımız göz önüne alındığında, bugün sahip olduğumuz mühimmatlar bizim için yeterli değil. Bu yüzden yeniden planlıyor, organize oluyor ve dağıtıyoruz. Kendimiz için belirlediğimiz görevleri yeniden planlıyoruz ve bunları daha küçük hale getiriyoruz çünkü bunları karşılamamız gerekiyor" dedi, ancak ayrıntı vermekten kaçındı.
Batı ülkelerinin askeri yardımı şart
Uzmanlar, Kiev'in İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük çatışmanın yaklaşık 22 ayında 1000 km'lik bir cephe boyunca Rus birlikleriyle savaşmak için Batı'nın askeri yardımına olan bağımlılığının altını çiziyor.
Tarnavskyi, niteliğini belirtmeden Rus kuvvetlerinin de mühimmat sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Güneydoğu cephesindeki yorgun Ukrayna birliklerinin bazı bölgelerde savunmaya geçtiğini ancak diğer bölgelerde saldırıya geçmeye çalıştığını söyledi. Ukrayna güçlerinin hala zafer beklediğini ancak rotasyon ve dinlenme için yedeklerden faydalanabileceklerini söyledi.
Tarnavskyi "Bazı bölgelerde savunmaya geçtik, bazılarında ise manevra, ateş ve ilerleme yoluyla saldırı eylemlerimizi sürdürüyoruz. Ve rezervlerimizi daha büyük ölçekli eylemlerimiz için hazırlıyoruz" şeklinde konuştu.
Rusya taktik değiştiriyor
"Tavria" operasyonel grubunun komutanı olan Tarnavskyi, Kasım 2022'de Rus birliklerini güneydeki Kherson şehrinden ve Dnipro Nehri'nin batı yakasından çıkmaya zorlayan ve Kiev'in savaş alanındaki son büyük başarısı olan karşı taarruza liderlik etti.
Ayrıca bu yıl Zaporijya'nın güneydoğu bölgesinde geniş Rus siperleri ve mayın tarlalarına karşı çok az ilerleme sağlayan daha büyük çaplı bir harekâtta da önemli bir rol oynadı. Rusya doğuda taarruz halinde ve Tarnavskyi'nin savunmasını denetlediği stratejik doğu kasabası Avdiyivka'yı kuşatmaya çalışıyor.
Tarnavskyi "Rus güçlerinin niyeti aynı. Ancak tek şey eylemlerinin değişmesi, taktiklerinin değişmesi... Saldırılar sürekli olarak gerçekleştiriliyor" sözlerini kaydetti.
Ruslar kısmi başarı elde ediyor
Avdiyivka'daki durumun her gün ve her gece değiştiğini, Rus güçlerinin taktiklerini düzenli olarak değiştirdiğini ve bazı bölgelerde yaklaşık 1,5 ila 2 km derinlikte kısmi başarı elde ettiklerini söyledi.
"Bugün bu hatları sağlam bir şekilde koruduğumuza inanıyorum" diyen Tarnavskyi sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya sayıca bizden çok olan birlikleriyle bize baskı yapıyor. Personellerini hiçbir zaman önemsemediler ve önemsemeyecekler"
Avdiyivka neden önemli?
Avdiyivka, Rusya'nın ilhak ettiğini söylediği ancak tam kontrolüne sahip olmadığı Donetsk ve Luhansk'ın tam kontrolünü ele geçirme hedefi açısından hayati önem taşıyor.
Çatışmalarda toprak kazanımı yok
Her iki taraf da bu yıl önemli toprak kazanımları elde edemedi ve çatışmalar büyük ölçüde yıpratıcı oldu. Tarnavskyi, tüm tugayların personelin biraz dinlenmesini sağlayacak yollar üzerinde çalıştığını söyledi.
Tarnavskyi "Bugün ön saflarda bulunan personelimizle ilgili bazı zorluklarımız var. Evet, bugün çok enerjik değiller, çok dinlenmiş değiller" dedi ve ekledi: "Her komutanın bir yedeği olmalı"
Askere alınma şartlarında düzenleme
Kiev, erkeklerin askere alınma yöntemlerini iyileştirmenin yollarını tartışıyor ve milletvekilleri, henüz tam ayrıntıları bilinmese de, süreci iyileştirmek için yasa tasarısı hazırlıyor.
Tarnavskyi sert soğuk, görüş mesafesinin azalması ve yaprakları olmayan ağaçların gizliliği azaltması gibi kış koşullarının her iki taraf için de zorlayıcı olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "Ancak kış koşullarında askeri operasyonlar yürütme konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahibiz. Lojistik, ekipman ve personelin tahliyesi ve hareketi karmaşıktır" dedi.
F-16'ları bekliyoruz
Ukrayna'nın Rus insansız hava araçlarının artan saldırılarına karşı kendini savunacak araçlara giderek daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirten Tarnavskyi, ancak Ukrayna'nın Batılı F-16 savaş uçaklarının teslim edilmesine bel bağladığını söyledi.
Tarnavskyi "F-16'nın varlığı her şeyi değiştirebilir. Bana göre, bir piyade subayı olarak, F-16 bir ZAZ Zaporojets (eski bir Sovyet arabası) ile karşılaştırıldığında bir Mercedes gibi. Herkes umut ediyor ve bekliyor" şeklinde konuştu.