07 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2024 14:33 | Son Güncelleme: 23.07.2024 14:50

Bella Hadid'i reklamından çıkardı: Adidas boykotla karşı karşıya

Alman spor giyim firması Adidas, Filistin kökenli ABD'li model Bella Hadid'i İsrail destekçisi lobi grupları ve kurumlarının tepkisi nedeniyle marka yüzü olduğu ayakkabı reklamından çıkarmasının ardından tepkiler ve artan boykot çağrılarıyla karşı karşıya kaldı
Bella Hadid'i reklamından çıkardı: Adidas boykotla karşı karşıya

İsrail'den gelen eleştirilerin ardından Adidas, Filistinlilerin hakları konusunda uzun süredir sesini yükselten Hadid'i ayakkabı reklamından çıkardı. Daily Mail'in konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Hadid, hukuki süreçler için konuyu avukatlarına bildirirken marka ise reklam kampanyasının "neden olduğu herhangi bir üzüntü veya sıkıntı" için özür diledi. Şirketin kararının ardından çok sayıda sosyal medya kullanıcısı Hadid'i savunarak Adidas'a tepki gösterdi.

Sosyal medya kullanıcısı bir kişi "Bella Hadid bir kahraman! Umarım Adidas boykottan zarar görür" derken başka bir kullanıcı da "Üzgünüm çocuklar, Bella Hadid'e yaptıkları korkakça muamele yüzünden Adidas almıyorum" ifadelerini kullandı.

'Adidas, adios'

Adidas'a yönelik tepkiler boykot çağrılarına evrilirken kullanıcılar, "Bella Hadid olayından sonra güle güle Adidas diyeceğiz. Soykırım suçlularını cesaretlendirenler, dürüstçe kazandığımız paradan hiç para almamalı. Araplar ve Filistin yanlısı boykot Starbucks ve McDonald's'ta deprem oluyor... Adidas, adios!" paylaşımları yaptı.

Siyasi analist Sami Hamdi, boykotların, Gazze Şeridi'ne yönelik ölümcül saldırılarını sürdüren İsrail'i desteklediği düşünülen diğer şirketler üzerindeki etkisine dikkati çekti. Hamdi, "McDonald's, Starbucks, KFC ve diğer markalar, Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerdeki boykot hareketlerinin etkilerini şimdiden yaşamaya başladı ve bu markaların birçoğu birçok şubesini kapatmak zorunda kaldı. Adidas'ın da aynı şekilde boykot edilmesi yönünde çağrılar yapılmaya başlandı bile" dedi.

Adidas'ın 2023 yıllık raporu, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'nın, 8,2 milyar avroluk satışıyla şirketin toplam satışlarının yüzde 39'unu oluşturarak en büyük paya sahip olduğunu gösteriyor. Asya-Pasifik bölgesinde satışlar aynı yıl 2,3 milyar euro (küresel satışların yüzde 11'i) olarak gerçekleşirken dünyanın bu 4 bölgesi Adidas'ın satışlarının yüzde 50'sine denk geliyor.

 Adidas Hadid kararından geri adım atmıyor

Tepkilerin ardından Adidas, Hadid'in de aralarında bulunduğu isimlerden özür dilerken "İstemeden bir hata yaptık. Bella Hadid, ASAP Nast, Jules Kounde ve diğer ortaklarımızdan, üzerlerindeki her türlü olumsuz etki için özür diliyoruz ve kampanyayı gözden geçiriyoruz" açıklamasını yapmasına karşın markanın tutumunda bir değişiklik olmamıştı.

Bella Hadid hukuk savaşı başlattı

Bella Hadid, yaşananlar üzerine bir hukuk ekibi ile anlaştı. Adidas da trajediye asla atıfta bulunmayı amaçlamadığını söyleyerek özür dileyip reklamı revize etme planlarını duyurdu. 

Kaynak: AA