08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2024 21:41 | Son Güncelleme: 18.07.2024 22:11

Biden iyice köşeye sıkıştı: Destekçileri de Başkan'a yüz çevirmeye başladı

ABD Başkanı Joe Biden'ın siyasi gücü çöküyor. Üst düzey müttefikleri ya alenen ya da özel olarak onu kenara çekilmeye çağırdı. Büyük bağışlarda sert düşüşler var. Tabandan gelen bağışlar, başkanlık seçimlerine üç ay kala agresif bir şekilde büyümesi gereken bir kampanyanın taleplerini karşılayamıyor
Fotoğraf: Damon Winter/The New York Times
Fotoğraf: Damon Winter/The New York Times

CNN International'daki münazarada Biden'ın kötü performansı hafızalardan silinecek gibi değil. Trump ile ekranda karşı karşıya gelmesi sonrası Biden, kendisini iktidardan uzaklaştırma çabalarıyla yoğun bir mücadele verdi. 

Ancak, durum Biden için giderek daha kötü bir hale geliyor. Öyle ki NBC News'e konuşan bilgi sahibi beş kişiye göre, Başkan'ın yanında saf tutan en güçlü destekçilerinden bazıları bile yolun sonunun olmadığının farkında. Tam bu noktada bu kişilerden biri durumu özetleyen cümleyi kuruyor: "Sona yaklaştık"

Daha önce Biden'ın kenara çekileceğine ihtimal vermeyen bu kişi, çekilme kararının hala başkana bağlı olduğunu ve kararı kendisinin vereceğini söyledi, ancak o da Biden ile devam edilemeyeceğinin farkında olduğunu kaydetti. 

Biden kenara çekildi, Trump gövde gösterisi yaptı

Olağanüstü olaylar yaşanırken, Başkan Çarşamba günü Covid testinin pozitif çıkması üzerine Rehoboth Beach'teki yazlığına çekilerek seçim kampanyasından bir süre de olsa uzaklaştı. Bu durum, Cumartesi günü ölümle burun buruna gelmesine rağmen Perşembe gecesi Milwaukee'deki Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'ye katılan eski Başkan Donald Trump ile bir kez daha keskin bir tezat oluşturdu.

Yine Çarşamba günü Kaliforniya'dan Senato'ya adaylığını koyan Temsilci Adam Schiff, Başkan'a adaylıktan vazgeçmesi için kamuoyu önünde dikkat çekici bir çağrıda bulundu. Bu hareket, Biden'ın geldiği son noktayı çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi.

Aaralarında Temsilciler Meclisi'nden Hakeem Jeffries ve Nancy Pelosi ile Senatör Chuck Schumer'in de bulunduğu diğer Demokrat liderlerin, Başkan'a, aynı yolda devam etmesi halinde Kongre'nin kontrolünü de kendisiyle birlikte devirme riskini taşıdığını gösteren ve anketlerle desteklenen vahim endişelerini ilettiklerini ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz hafta sonu Trump'a yönelik suikast girişiminden sonraki saatlerde bazı Demokratlar, Başkan ulusal bir krizle uğraşırken Biden'ın kenara çekilmesi çağrılarına ara verileceğini söyledi, hatta bundan korku duydu. Ancak bu ılımlı düşüncenin etkisi sınırlı kaldı ve şimdi bazı müttefikler, partisi içinde Trump'ın etrafında daha da yoğun bir toparlanmaya neden olan silahlı saldırının ardından fikir değişti, Biden'ın bilişsel bir düşüşte olup olmadığına dair rahatsız edici söylentilerin Başkan'ın Beyaz Saray'ı kazanamayacağını daha açık bir şekilde ortaya koyduğunu savunuyor.

Bağışlar eridi

İşin bir de bağış tarafı var ve bu nokta da Biden'ın zayıf karnı. Bu konuda isminin açıklanmaması şartıyla konuşan Beyaz Saray'a yakın bir kaynak, Biden kampanyasının Temmuz ayında büyük bağışçılardan toplamayı öngördüğü paranın sadece yüzde 25'ini toplayabileceğini söyledi ve paranın iyiden iyiye suyunu çektiğine dikkat çekti.

Çarşamba günü bir Demokrat milletvekili, Biden'ın kenara çekilmeyi kabul etmemesi halinde Biden üzerindeki baskının çok daha fazla artacağına vurgu yaptı ve daha fazla milletvekilinin onu bunu yapmaya teşvik etmesini beklendiğini söyledi. Vekil, bu yaşananların parti için üzücü bir durum olduğunu belirtti.

Gerçeklerle yüzleşme başladı

Kendisini artık destekleyemeyeceklerini belirten telefonlara maruz kalan Biden'ın üst düzey kampanya yardımcılarından bazıları da gerçeklerle yüzleşmeye başladı. Üst düzey bir kampanya yetkilisiyle konuşan bir kişi, kampanyanın üzerine yeni bir gerçeklik duygusunun çöktüğünü söyledi.

Bu kişi, “Sonunda şunu fark ediyorlar: Ortada artık bir seçenek yok. Sadece soru şu: Ne zaman?” dedi.

Biden'a yakın birçok kişiye göre, kamuoyu önünde ve müttefikleriyle yaptığı özel telefon görüşmelerinde hiçbir yere gitmeyeceğine dair agresif ısrarına rağmen, Başkan'ın kenara çekilme konusundaki tutumunda perde arkasında bir değişim yaşandı.

Başkan'ın yardımcılarıyla yaptığı konuşmalar hakkında bilgi sahibi olan bir kişi, bazı yardımcılarının görüşüne göre Biden'ın, bir yol olmadığına ikna olması halinde bu konuda ilerlemeyeceğine dair sinyaller verdiğini söyledi.

NBC News daha önce Biden'ın yardımcılarıyla yaptığı özel görüşmelerin daha gerçeğe dayalı hale geldiğini ve Donald Trump'a kaybetme ihtimali üzerinde durulduğunu kaydetti.

Görünürde Biden hala oyunda

Dışarıdan bakıldığında kampanya yetkilileri Biden'ın bir yere gitmeyeceği yönündeki iddialarında kararlı.

"Başkan kendini iyi hissediyor. Delaware'de kendini izole ediyor,” diyen Biden kampanyasının baş kampanya müdür yardımcısı Quentin Fulks, Milwaukee'deki bir basın toplantısında şunları söyledi: "Kampanyamız, Başkan Biden'ın aday listesinin başında olmadığı herhangi bir senaryo üzerinde çalışmıyor. Kendisi Demokratların adayıdır ve öyle olacaktır"

Biden'ın kafasının karışık göründüğü, zaman zaman bir cümleyi tamamlayamadığı 27 Haziran'daki münazaradan bu yana her hareketi mercek altına alındı. Biden, yeniden seçilebilmek için mantıklı bir argüman ortaya koyabileceğini göstermek amacıyla, daha sık ekranlara çıkmaya özen gösterdi.

"Trump'tan sadece üç yaş büyüğüm"

Biden Pazartesi günü NBC News'ten Lester Holt'a verdiği bir röportajda “Yaşlıyım ama Trump'tan sadece üç yaş büyüğüm, bu bir. İkincisi, zihnim oldukça iyi. Üç buçuk yılda herhangi bir başkanın uzun zamandır yapamadığını yaptım. Bu yüzden her eleştiriye açığım ama durum bu" ifadelerini kullandı.

Biden ekrana çıktıkça destekçileri korkulu gözlerle izledi

Ancak Biden'ın ortaya çıkması endişeleri yatıştırmak yerine müttefikleri arasında endişeleri daha da tırmandırdı. Biden tökezledi, isimleri karıştırdı ve düşünce akışını kaybetmiş gibi göründü.

Örneğin Çarşamba günü yola çıkmadan önce Biden, Nevada'nın Demokrat eyalet başsavcısına yanlışlıkla Cumhuriyetçi olan eyalet valisi dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i NATO Zirvesi'nde Putin şeklinde kürsüye çağırması da unutulacak gibi değil.

Biden'ın yerine henüz alternatif birini öneren yok

Biden'ın kenara çekilmesi yönündeki çağrılar artarken bile bir kampanya yetkilisi, geçtiğimiz hafta sonu itibariyle henüz kimsenin Biden'a alternatif olacak detaylı bir plan sunmadığını söyledi.

Çarşamba akşamı yayınlanan bir röportajda Biden, “Eğer ortaya çıkan bir sağlık sorunum varsa, eğer doktorlar bana gelip şu ya da bu sorunun olduğunu söylerse” ifadelerini kullandı ve sağlık durumunun elvermediği durumda adaylığını gözden geçirebileceğinin sinyalini verdi.