19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2024 19:30 | Son Güncelleme: 21.07.2024 19:37

Biden kampanya harcamalarında Trump'ı farkla geçti: Bir ayda topladığı bağışların yüzde 93'ünü tüketti

Çekilmesi yönünde artan baskılarla karşı karşıya olan ABD Başkanı Joe Biden'ın son haftalarda seçim kampanyasına hız verdiği ve sadece Haziran ayında yürütülen kampanya çalışmalarında ay boyunca toplanan paranın yüzde 93'ünü harcadığı ortaya çıktı
Biden kampanya harcamalarında Trump'ı farkla geçti: Bir ayda topladığı bağışların yüzde 93'ünü tüketti

Başkan Joe Biden'ın seçim kampanyası, Haziran ayında topladığı bağışların yaklaşık yüzde 93'ünü tüketti, Temmuz ayına elinde 96 milyon dolar nakitle girdi.

Harcamalarda Trump'ı açık ara geride bıraktı

Biden'ın harcamaları, Demokrat Parti'yi parçalayan ve yarıştan çekilmesi için artan baskıya yol açan 27 Haziran'daki kötü münazara performansından önce Trump'a karşı yürüttüğü 50 milyon dolarlık reklam kampanyasının harcamasını da içeriyor. ABD eski Başkanı Donald Trump'ın kampanyası ise Biden'ın aksine Haziran ayında topladığı paranın sadece yüzde 46'sını harcadı ve seçimlere 127 gün kala kasasında 128 milyon dolarla girdi.

Çekilmesi yönünde baskılara rağmen harcamaya devam etti

Federal Seçim Komisyonu kayıtlarına göre Biden'ın kampanyası Haziran ayı sonuna kadar 243 milyon dolar harcadı ve Temmuz ayında da durmadı. Düzinelerce Demokrat milletvekili Biden'a yarışı bırakma çağrısı yaparken bile kampanyası harcama yapmaya devam etti. AdImpact'a göre Biden ekibi Temmuz ayında 35 milyon dolarlık reklam süresi satın alırken, Trump ise bunun için 70 bin doların altında bir harcama yaptı.

Harcamalar, Biden'ın kampanyasının fiilen bağış toplamayı dondurduğu, birçok Demokrat bağışçının Biden'a para vermeye isteksiz olduğu bir döneme denk geliyor.

Bağış toplamaya devam edecek

81 yaşındaki Biden kenara çekilme çağrılarını reddetti. Geçen haftadan bu yana Covid-19 nedeniyle izole olduktan sonra önümüzdeki hafta kampanya çalışmalarına geri dönecek. Kendisi ve vekilleri önümüzdeki haftalarda en az dokuz bağış toplama etkinliği planlıyor.

Biden'ın seçim kampanyası için kasadaki nakdinin tükenmesi, kampanyasının Trump'ınkinden çok daha fazla para topladığı ve Cumhuriyetçi rakibini büyük ölçüde geride bırakmaya hazırlandığı birkaç ay öncesine göre çarpıcı bir tersine dönüş anlamına geliyor. Trump'ın bağış toplaması artarken bile, kampanyası zayıf bir operasyon sürdürdü ve Demokratların stratejisinin merkezinde yer alan maliyetli saha ofislerinden ve büyük reklam kampanyalarından uzak durdu.

Biden çekilirse bağışlara ne olacak?

Biden'ın kenara çekilmesi halinde kampanyanın kalan nakit parası problem haline gelebilir. Sadece Başkan Yardımcısı Kamala Harris, federal kampanya finansmanı yasası uyarınca kasadaki parayı devralabilir. Demokratların açık bir adaylık kurultayında başka bir aday seçmesi halinde yeni adayın sıfırdan para toplamaya başlaması gerekecek.

Genel olarak, Biden ve Demokrat Parti Temmuz ayına 240 milyon dolar nakitle girerken, Trump'ın kasasında 285 milyon dolar var.

Trump suikast girişimi sonrası desteğini artırıyor

Pennsylvania'da 13 Temmuz'da düzenlenen bir mitingdeki başarısız suikast girişiminin ardından, aralarında girişim sermayedarları Marc Andreessen ve Ben Horowitz'in de bulunduğu teknoloji ve finans sektöründen isimler Trump'ın kampanyasına destek sözü verdi. Milyarder Elon Musk da Trump için ayda 45 milyon dolarlık destek sözü verdi.