28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 23.10.2022 10:40 | Son Güncelleme: 23.10.2022 13:29

Bin CEO'nun ortak fikri: Dönüşmeye açık çalışanların dört özelliği

CNBC Make it yazarlarından Robert Reiss son 15 yıl içinde Dunkin Brands'den LinkedIn'e kadar birçok farklı ve bilinen şirketin CEO'larıyla röportaj yaptı. CEO'lar bir konuda hem fikir, o da bir numaralı çalışan tipinin dönüşmeye açık olması. İşte bu çalışanların işlerinde iyi olmasındaki dört neden
Bin CEO'nun ortak fikri: Dönüşmeye açık çalışanların dört özelliği

CNBC Make it yazarlarlarından Robert Reiss 15 yıl içinde The CEO Show adlı radyo programının sunucusu olarak binden fazla CEO'yla röportaj yaptı. Bu liderlerin hepsi farklı geçmişlerden geliyor ve Procter & Gamble'dan Dunkin' Brands'e ve LinkedIn'e kadar çok farklı şirketleri yönetiyorlar. Ancak hepsi bir konuda hemfikir: Bir numaralı çalışan tipi. 

Zirveye yükselen en başarılı kişiler, CEO'ların dönüşmeye açık çalışanlar olarak adlandırdıkları kişiler. Bu çalışanlar, hem şirketi hem de kendilerini dönüştürmeye yardımcı olan dört özel özelliğine sahip.

1. Kimsenin istemediği görevleri üstleniyorlar

Robert Sanchez 2013 yılında milyarlarca dolarlık bir taşımacılık ve tedarik zinciri çözümleri şirketi olan Ryder System'in CEO'su oldu. Yaklaşık 30 yıldır şirkette çalışan Sanchez başarısını, kendi beceri alanının dışında olsalar bile farklı projelere atılma konusundaki hevesine bağlıyor. Bunun onu diğer meslektaşlarından farklı kıldığına inanıyor.

Sanches verdiği röportajda "Her zaman yeni görevler üstlendim. Problem çözen kişi olarak tanınmaya başladım ve giderek artan bir şekilde kariyerimde ilerleme fırsatları yakaladım" dedi. Fireman's Fund Insurance Company ve Prudential Group Insurance'ta CEO olarak görev yapan Lori Fouche de benzer bir felsefeye sahip. Fouche röportajında "Ben her zaman daha zor olan görevi seçerim" sözlerini kullandı.

2. Gördüklerini öğrenir ve uygularlar

Whole Foods CEO'su John Mackey merakın değerli bir özellik olduğu konusunda hemfikir. Kendi sektörüyle doğrudan ilgili olmasa bile, "Karşılaştığım her durumdan veya kişiden bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum" dedi.

Bill Roedy, CEO olarak görev yaptığı süre boyunca MTV International'ı temelden yukarı doğru inşa etti. West Point'ten aldığı eğitimin ve Hava Savunma Topçu subayı olarak görev yapmasının, kendini işine adamış ekipleri nasıl bir araya getireceğini anlamasına yardımcı olduğunu söyledi. 

3. Dinleme becerilerini geliştirirler

Konuştuğum CEO'ların neredeyse tamamı işbirliği becerilerini bir çalışanda en çok aradıkları özelliklerden biri olarak sıraladı. Ancak ilgili herkes aktif olarak dinlemeyi bilmediği sürece başarılı bir işbirliği mümkün değildir. 

General Joe Robles, Amerika'nın önde gelen finansal hizmetler şirketlerinden USAA'nın emekli CEO'su. Robles,"Orduda gerçekten nasıl dinleyeceğinizi öğrenirsiniz. Telsizde aynı anda konuşmanıza bilerek izin vermiyorlar çünkü birbirinizin sözünü kesiyorsunuz" diyerek dinlemenın önemine değindi. Taktiksel bir gereklilik olarak başlayan şey onu daha iyi bir lider yaptı.

Bir engelli kontrol edemeseniz de yapabileceğiniz şey onu bir öğrenme deneyimine dönüştürmektir. Doug Conant, Campbell Soup Company'nin CEO'su olduğunda düşüşte olan bir markayı yeniden canlandırmakla görevlendirilmişti. İyi fikirlerin her yerden gelebileceğini söyleyen Conant "Biri sözümü kestiğinde alınmak yerine bunu olumlu bir fırsat olarak görüyordum. Durur ve bunun onlar için önemli bir konu olduğunu anlayarak konuya odaklanırdım" dedi.

4. Sorun ortaya koymak yerine çözümler de üretirler

Reiss'in her CEO bu senaryoyu yaşadığını belirtiyor: Bir çalışan onlara bir sorunla gelir ve bunu nasıl çözmeleri gerektiğini sorar. Siz o kişi olmayın. Liderler çözümlere değer verir. Sadece bir sorun sunmak yerine, "Böyle bir sorunumuz var ama ben bu konu üzerinde düşünüyordum ve bunu çözmek için yapabileceğimizi düşündüğüm şey şu" deyin. 

Yeni görevler üstlendiğinizde, diğer sektörlerden bir şeyler öğrendiğinizde ve aktif dinleme pratiği yaptığınızda, sorunları çözme konusunda daha iyi ve daha hızlı olacaksınız. Sonuç olarak, dönüştürücü bir çalışan haline geleceksiniz.