29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 20.07.2022 13:04 | Son Güncelleme: 21.07.2022 06:51

Birleşik Krallık Başbakanlığı için son iki aday bugün belirlenecek

İngiltere başbakanı olmak için son iki aday bugün belirlenecek; Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Penny Mordaunt, önde gelen Rishi Sunak ile yarışacak
Birleşik Krallık Başbakanlığı için son iki aday bugün belirlenecek

Başbakan Boris Johnson, skandallarla dolu yönetimini protesto eden hükümet isyanının ardından 7 Temmuz'da Muhafazakar Parti liderliğini bıraktığını açıkladı. Hükümeti pazartesi günü yapılan güven oylamasından sağ çıkan Johnson'ın, 5 Eylül'de halefi açıklanana kadar başbakan olarak kalacak. 

5 Eylül’de yeni Başbakan olma umuduyla yarışan Liz Truss ve Penny Mordaunt, ikinci turda önde giden Rishi Sunak ile yüzleşme amacıyla, yarışmadan elenen Kemi Badenoch'un destekçilerini kazanmak için mücadele ediyor. 

 Son iki aday, bugün İngiltere saati ile öğlen 4’de duyurulacak  (TSI 18:00),  ardından da yarış yeni lider ve başbakanı belirleyecek olan parti üyelerine geçecek. Bu oylama, İngiltere'nin ya ilk Asyalı İngiliz başbakanına ya da ülke tarihindeki üçüncü kadın lidere sahip olacağı anlamına geliyor.

Penny Mordaunt

Adaylar arasındaki yarış kişiselleşiyor

Adaylar arasındaki yarış, söylentiler ve ortaya konan istatistiklerin ardından gerginleşiyor. Örneğin, Mordaunt Un destekçilerinden eski bakan David Davis, Sunak'ı ikinci turda karşısına çıkabilmek için Truss'a oy ödünç vermekle suçladı.

İngiltere’de Başbakan Adayı Dışişleri Bakanı Liz Truss

Davis, Rishi’nin bazı oyları yeniden tahsis ettiğini söylüyor, bunun da nedeni, eğer Liz’le münazaraya girerse, kendisinin kazanacağından emin olması olduğunu belirtiyor.  Ayrıca, oylamadan önce yayınlanan bir YouGov anketi, parlamentodaki meslektaşları arasındaki popülaritesine rağmen Sunak'ın üyelere en az cazip gelen aday olduğunu gösterdi.

Diğer söylentilere ek olarak, adaylar arasındaki tartışmalar gergin bir şekilde ilerliyor. Cuma günü Channel 4'te ve Pazar günü ITV kanalında yayınlanan önceki iki televizyon tartışmasında, yarışmacılar özellikle artan hayat pahalılığı krizini hafifletmeye yardımcı olmak için vergilerin düşürülüp düşürülemeyeceği konusunda çatıştılar.

Hint asıllı aday Rishi Sunak

Ancak Pazar günkü çatışma, adayların birbirlerini ve önerilerini doğrudan eleştirmeye teşvik edilmesiyle, daha sert ve kişisel bir hal aldı. Mesela, Sunak, Truss'a Brexit'e karşı oy kullanması, daha önce Liberal Demokratlara üye olması ve vergi konusundaki tutumu nedeniyle üstüne gidip adayı suçladı. Aynı şekilde, Truss, Sunak'ın ekonomi yönetimini sorguladı.