17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2023 18:09 | Son Güncelleme: 16.04.2023 18:31

Blinken: Sudan'daki çatışmalar ön koşul olmaksızın acilen sonlandırılmalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistanlı mevkidaşlarıyla Sudan'daki durumu görüştüğünü belirterek, tarafların çatışmaları ön koşulsuz sonlandırmalarının elzem olduğu konusunda hemfikir olduklarını duyurdu
Blinken: Sudan'daki çatışmalar ön koşul olmaksızın acilen sonlandırılmalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, dün, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile Sudan'daki "sivillerin güvenliğini tehdit eden ve Sudan'ın demokratik geçişini yeniden tesis etme çabalarını baltalayan" ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çıkan çatışmalarla ilgili görüştüğünü aktardı.

"Tarafların çatışmaları ön koşul olmaksızın acilen sonlandırmalarının elzem olduğu konusunda mutabık kaldık" ifadesini kullanan Blinken, Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve HDK Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu'yu gerilimi azaltmak ve tüm sivillerin güvenliğini sağlamak için aktif önlemler almaya çağırdı. Blinken, bu hususta ilerleme kaydetmenin tek yolunun müzakerelere dönmek olduğunu ifade etti. Hartum'daki Büyükelçilikler'i ile yakın temas halinde olduklarını bildiren Blinken, bölgede olabilecek Amerikan vatandaşlarıyla da güvenlik ve diğer önlemler konusunda iletişim halinde olduklarını kaydetti.

BMGK: Çatışmalar derhal durdurulmalı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri de, Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalardan derin endişe duyduklarını belirterek, tarafları, çatışmaları acilen durdurmaya ve diyaloğa dönmeye çağırdı. Tarafları, çatışmaları acilen durdurmaya, sükuneti yeniden sağlamaya davet eden BMGK üyeleri, tüm aktörlere Sudan'daki mevcut krizi çözmek için diyaloğa dönme çağrısı yaptı.

BMGK üyesi devletler, ayrıca ülkeye insani yardımın iletilebilmesi ve BM personelinin güvenliğinin sağlanmasının önemini vurgulayarak, Sudan'ın birliği, egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını bir kez daha teyit etti.

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter güç HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında son birkaç aydır yaşanan "sözlü atışma", sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Ülkedeki çatışmalarda 56 sivilin öldüğü, aralarında askerlerin de bulunduğu 595 kişinin yaralandığı açıklamıştı.

Dünya Gıda Programı'nın Sudan'daki ayağı durdu

BM Dünya Gıda Programı'nın (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain, "Kuzey Darfur'da Kabkabiya'da küresel açlık kriziyle mücadele için ön saflarda görevlerini yerine getirirken 15 Nisan Cumartesi günü yaşanan şiddet olaylarında üç WFP çalışanının trajik şekilde ölümünü dehşetle öğrendim ve kalbim kırıldı. Aynı olayda iki WFP çalışanı da yaralandı. Bu özverili ekip üyelerimizin ailelerini bilgilendirdik. Bu felaket anında onların ve tüm WFP ailemizin yanındayız" ifadelerini kullandı.

Hartum Uluslararası Havalimanı'nda karşılıklı açılan ateş nedeniyle BM İnsani Hava Yardım Servisi (UNHAS) uçağının hasar aldığını ifade eden McCain, bu durumun WFP’nin insani yardım çalışanlarını ve yardımları ülke içinde taşıma kabiliyetini ciddi şekilde etkilediğini belirtti.

McCain, şunları kaydetti:

"Yardım görevlileri tarafsızdır ve asla hedef alınmamalıdır. Ekiplerimize yönelik tehditler, ülkede güvenli ve etkili faaliyet göstermeyi imkansız hale getiriyor. Gelişen güvenlik durumunu gözden geçirirken, tüm operasyonlarımızı geçici olarak durdurmak zorundayız. WFP, ciddi bir gıda güvensizliğiyle mücadele eden Sudan halkına yardıma kendini adamıştır. Ancak ekiplerimizin ve tüm ortaklarımızın güvenliği garanti edilmezse hayat kurtaran işimizi yapmayız. Tüm taraflar, sahadaki insani yardım çalışanlarının güvenliğini sağlayan ve Sudan halkına hayat kurtaran insani yardımın daimi şekilde ulaşmasını sağlayacak bir anlaşmaya varılmalıdır. Onlar bizim önceliğimiz olarak kalmaya devam ediyorlar."

Sudan'da neler oluyor?

Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli şehirlerinde, dün sabah Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, iki güç arasında sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Ülkedeki çatışmalarda 56 sivilin öldüğü, aralarında askerlerin de bulunduğu 595 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

Kaynak: AA