20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2024 10:43 | Son Güncelleme: 27.08.2024 10:47

Bloomberg: Fransa'nın aşırı sağı disiplini sağlamak için yarışıyor

Marine Le Pen'in gözü 2027'de yapılacak bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçiminde. Cumhurbaşkanı Macron ise önümüzdeki yaz yeni bir yasama oylaması düzenleyebilir. Bloomberg Fransa'nın aşırı sağının şimdi disiplini sağlamaya çalıştığını yazdı
Bloomberg: Fransa'nın aşırı sağı disiplini sağlamak için yarışıyor

Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi, Fransa'daki erken seçimlerde sürpriz bir yenilgiye uğramasının ardından köklü bir revizyonun parçası olarak adayları daha iyi inceleme sözü verdi. Seçime aşırı sağcı bir destek dalgasıyla giren parti, neden bu kadar kötü bir performans sergilediğini ve bir dahaki sefere nasıl hazır olabileceğini belirlemek istiyor.

Bloomberg'e konuşan parti yetkilileri, bir iç denetimin ilk sonuçlarının, partinin parlamento adaylarını yeterince değerlendirmediğini ve aday olanların uygun şekilde eğitilmediğini ortaya koyduğunu söyledi. Bulguların eylül ayı ortasında yönetim kurulu üyelerine sunulması planlanıyor.

Yanlış davranışlarda bulunan adaylar belirlendi

Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandalye kazanan raporun yazarı Aleksandar Nikolic, tavsiyelerin milletvekili, belediye başkanı ya da şehir danışmanı olmak isteyen herkes için daha sıkı bir incelemenin yanı sıra daha iyi bir hazırlığı da içereceğini söyledi. “Benim işim bir dahaki sefere çok daha iyisini yapmamızı sağlayacak önerilerde bulunmak” diyen Nikolic, aşırı sağın hala çok radikal ve yönetmeye uygun olmadığı algısını körükleyen aksilikleri yineledi. Örneğin bu yaz adaylardan biri sosyal medyadaki eski bir fotoğrafında Nazi şapkası takarken görülmüştü. Bir diğerinin ise doksanlı yıllarda soygunla bağlantılı bir rehin alma olayına karıştığı ortaya çıktı.

2027 seçimlerinde zorluklarla karşı karşıya

Le Pen, partiyi siyasi ana akımın içine çekmeye ve kurucularından olan babası Jean-Marie'nin açık ırkçılığı ve tartışmalı görüşlerinden uzaklaştırmaya çalıştıkça parti Fransa'da popülerlik kazanıyor. Ancak, diğer partilerin aşırı sağı iktidardan uzak tutmak için bir araya gelmesiyle bu kez bir destek dalgasından yararlanamaması, Emmanuel Macron'un görev süresi 2027'de sona erdiğinde cumhurbaşkanı olmak için hala karşı karşıya olduğu zorlukların altını çizdi. Fransa'da 2026 yılında yapılacak belediye seçimleri nedeniyle seçmenler bir yıl önce de sandık başına gidecek.

Ulusal Birlik bu yaz, adayların birçoğunun televizyonda yayınlanan münazaralardaki düşük performansının da ayrı bir endişe kaynağı olduğunu ve bazılarının seçilmeleri halinde önceliklerini belirtmekte yetersiz kaldığını tespit etti. Diğerleri ise temel ekonomi bilgisinden yoksundu. Nikolic, potansiyel adayların artık katma değer vergisinin nasıl işlediği gibi konuları öğrenmek için derslere katılmaları gerekeceğini ve hazırlığı artırmak için TV tartışmalarından önce provalar yapacaklarını söyledi. Adaylığı onaylananların, istenmeyen tartışmaları önlemek için resmi politika rehberliğine sıkı sıkıya bağlı kalmaları da gerekecek. Yeniden seçilmek isteyen bir milletvekili, televizyonda çifte uyrukluların bazı devlet işlerinden dışlanması gerektiğini öne sürerek tepkilere yol açtı.

Partiyi tehlikeye atan tutumlar

Ulusal Birlik, Cumhurbaşkanı Macron'un Ulusal Meclisi feshetmesinin ardından yaz kampanyasına bir sonraki hükümeti kurmayı amaçlayarak başladı. Anketler partinin alt mecliste en çok sandalyeyi kazanacağını gösteriyordu ve bazıları mutlak çoğunluğu elde edebileceğini öngörüyordu. Ancak kampanyada yaşanan aksilikler, Le Pen'in LGBTQ hakları ve kürtaj gibi sosyal konulardaki duruşunu yumuşatmayı ve işçi sınıfının savunucusu olmayı içeren partinin imajını normalleştirme çabalarını tehlikeye attı.

İş dünyası desteklemiyor

Partinin başkan yardımcısı Louis Aliot, bir sonraki seçimler öncesinde hazırlıkların yerel ve tabandaki aktivistlere odaklanması gerektiğini söyledi ve parti yetkilileri için daha fazla eğitimin tarih ve sosyoloji öğrenmeyi içermesi gerektiğini ekledi. Aliot verdiği bir röportajda “Piramidimizin tepesi son derece iyi çalışıyor ancak tabanda sorunlar yaşıyoruz. Bir parti ordu gibidir, tam bir disiplin gerektirir" dedi. Aliot ayrıca partiyi desteklemekte isteksiz davranan iş dünyası liderleri ve kanaat önderlerine güven vermekte zorlandıklarına işaret ederek, partinin hala “bazı çevrelere biraz uzak” olduğunu da sözlerine ekledi.
Aşırı sağ konusunda uzmanlaşmış bir tarihçi olan Valerie Igounet, partinin hem politikacılarını hem de militanlarını oturma toplantıları ve ders kitaplarıyla disipline etmek için daha önce girişimlerde bulunduğunu, ancak bu çabaların son yıllarda çekiciliğini kaybettiğini söyledi. Bir röportajında “Le Pen ve diğer Ulusal Birlik yetkilileri anlambilimin siyasette her şeyin temelini oluşturduğunu biliyorlar” dedi.