19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2024 11:41 | Son Güncelleme: 05.07.2024 13:03

Bloomberg yazdı: Biden 2024 seçimleri için kırılma noktası olacak hafta sonuna giriyor

ABD'de Joe Biden'a adaylıktan çekilmesine yönelik baskılar artarken, Başkan kritik bir hafta sonuna giriyor. 81 yaşındaki Biden ilk sınavını ABC News röportajında verecek
Bloomberg yazdı: Biden 2024 seçimleri için kırılma noktası olacak hafta sonuna giriyor

ABD Başkanı Joe Biden siyasi kariyerinin en önemli hafta sonuna girerken, seçmenlerin, bağışçıların ve parti yetkililerinin kendisine olan güvenini tazelemesi gerektiğini ve atacağı herhangi bir yanlış adımın yeniden seçilme kampanyası için ölümcül olacağını biliyor. Felaket olarak yorumlanan münazara performansından bu yana geçen haftayı özel olarak üst düzey Demokrat yetkililer arasında destek bulmaya çalışarak geçiren Başkan, kazanması gereken iki eyalete, Wisconsin ve Pennsylvania'ya gidecek.

Röportajdaki performansı önemli olacak

Ancak Biden için en önemlisi, ABC News'a vereceği ve Cumhuriyetçi aday ve eski Başkan Donald Trump'la hesaplaşmasında bocalamasından bu yana seçmenlere ve müttefiklerine kendini göstereceği röportaj olacak. Kanal, röportajı hafta sonu yavaş yavaş yayınlama planlarını yeniden düzenleyerek, bunun yerine konuşmanın tamamını prime time özel programının bir parçası olarak yayınlamayı tercih etti. Bu da Biden'ın sağlığına yönelik yoğun ulusal ilginin altını çiziyor.

Bu noktada, sorunlu kampanyası en ufak bir aksiliği bile kaldıramaz. Biden'ın müttefiklerine tartışmanın tek bir kötü gecenin ürünü olduğu ve yarışta kalmaya kararlı olduğu yönündeki ısrarı, yıllardır Trump'ı ulus için varoluşsal bir tehdit olarak resmeden Demokratlar arasındaki sinirleri yatıştırmak için çok işe yaramadı. Partinin ileri gelenleri ve önde gelen valiler şu ana kadar Başkan'a açıkça çekilme çağrısı yapmaktan kaçınmış olsalar da, endişelerini açıkça dile getirdiler ve Biden'ın bu işin üstesinden gelebileceğine dair soruların meşru olduğunu söylediler.

Bir fiyasko daha yaşanırsa çekilebilir

Üst düzey Demokrat bağışçılar, Biden'ın kenara çekilmemesi halinde paralarını geri çekeceklerini ya da yeniden yönlendireceklerini söylerken, milletvekilleri de bir araya gelerek aday listesinde değişiklik yapılmasını isteyip istemeyeceklerini tartışmaya devam ediyor. New York Times'ın haberine göre Başkan, müttefikleriyle yaptığı bazı görüşmelerde gelecek günlerde yaşanacak bir başka fiyaskonun yarışın yeniden gözden geçirilmesini gerektireceğini kabul etti. Beyaz Saray ve kampanya bu iddiayı yalanladı.

NATO zirvesi

Biden aynı zamanda NATO'nun 75. yıldönümünü kutlamak üzere gelecek hafta Washington'da düzenlenecek zirve için yabancı liderlerin desteğini sağlamaya da odaklanmalı. Münazaradaki performansı dünya başkentlerinde bir endişe seline yol açtı, diplomatlar kritik uluslararası toplantılarda Biden'ın yaşının fark edildiği durumları anlatmaya başladılar.

Aynı zamanda Trump, avantajını daha da güçlendirebilecek bir dizi yaklaşan etkinlikle yükselişte. Cumhuriyetçi aday gelecek hafta Florida ve Pennsylvania'da kendi mitinglerini düzenlemesi bekleniyor. Ardından Cumhuriyetçiler Milwaukee'de bir araya gelerek Trump'ı üst üste üçüncü kez resmi başkan adayı olarak belirleyecek. 

Trump'ın sahip olduğu en büyük avantaj

Wall Street Journal tarafından çarşamba günü yayınlanan bir ankete göre Trump seçmenler arasında yüzde 48-42'lik bir üstünlüğe sahip. 10 Amerikalıdan sekizi Başkan'ın ikinci bir dönem için aday olamayacak kadar yaşlı olduğunu söylüyor. Bu, 78 yaşındaki Trump'ın bu yıl Biden'a karşı sahip olduğu en büyük avantaj. Biden cuma günü Madison, Wisconsin'de bir mitingde konuşma yapmayı planlıyor. Perşembe günü Milwaukee radyo sunucusu Earl Ingram ile yaptığı bir röportajda seçmenlere vereceği mesajın ön izlemesini yaptı ve münazarada çuvalladığını ve hata yaptığını kabul etti.