26 Temmuz 2025, Cumartesi
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 06.06.2024 15:23 | Son Güncelleme: 06.06.2024 15:39

Bloomberg yazdı: Milyarder dostu Modi'ye günde 4 dolar kazanan Hintliler darbe vurdu

Hintli seçmenler, milyarderler bir grup yaratan ve 600 milyon sakini geride bırakan ekonomik patlamadan dolayı hayal kırıklığına uğramış durumda. Bu hayal kırıklığı seçimlerde yenilmez görülen Modi'yi müttefiklerine bağımlı hale getirdi
Bloomberg yazdı: Milyarder dostu Modi'ye günde 4 dolar kazanan Hintliler darbe vurdu
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Yılın başında Narendra Modi, devasa yeni bir Hindu tapınağının açılışını Hindistan tarihinde bin yılda bir görülen bir dönüm noktası olarak selamladı. Ülke çapında yayınlanan bu gösterişli etkinlik, kendisini üçüncü dönem başbakanlığa taşıyacak bir dini coşku dalgası yaratmak için ayarlandı. Ancak beş aydan kısa bir süre sonra, Hindistan'ın bu kuzey bölgesindeki seçmenler Modi'nin partisini ulusal seçimlerde güçlü bir şekilde reddetti. Bu, ülkenin nispeten daha yoksul bölgelerinde on yıllık iktidarına karşı daha geniş bir hoşnutsuzluk dalgasının göstergesiydi. Bir zamanlar yenilmez olarak görülen Modi ve Hindu ağırlıklı Bharatiya Janata Partisi, iktidara geldiği 2014 yılından bu yana ilk kez müttefiklere bağımlı hale geldi.

Hindistan'ın en kalabalık eyaleti ve bir zamanlar BJP'nin kalesi olan Uttar Pradesh'te Modi'nin desteğinin çökmesi, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birinde geride kalan milyonlarca insanın toplu isyanı anlamına geldi. Hindistan'ın yıllık yüzde 8'lik büyümesi milyarder bir elit ve büyüyen bir orta sınıf yaratarak yabancı şirketlerin akınına uğradı ve Elon Musk ve Tim Cook gibi isimlerden övgü dolu yorumlar aldı.

600 milyon Hintli günde 4 dolarla geçiniyor

Ancak hükümet aşırı yoksulluğu büyük ölçüde ortadan kaldırdığını iddia etse de Dünya Bankası'nın düşük ve orta gelirli ülkeler için belirlediği resmi yoksulluk sınırı olan günde 3,65 dolar ya da daha azıyla geçinen 600 milyondan fazla Hintli için bir şey yapamadı. Uttar Pradesh'in Modi'nin partisine karşı büyük bir değişim gösteren bölgelerinden birinde yaşayan 34 yaşındaki Shada Shiv, “Tapınak inşaatı çok iyi bir gelişme. Ancak tapınak sayesinde kazancımız artmadı ve fiyatlar düşmedi" dedi.

Modi'nin seçimlerde yaşadığı gerileme, iş dünyası dostu gündeminin ülke ekonomisini yeni zirvelere taşıyacağını düşünerek Hindistan hisse senetlerine hücum eden yatırımcıları şaşırttı. Özellikle de erken sandık anketlerinin BJP'nin güçlü bir performans sergilediğini göstermesinin ardından. Sonuçların açıklanmasıyla son dört yılın en kötü gününü geçiren gösterge hisse senedi endeksleri, çarşamba günü kayıplarının bir kısmını telafi etti. Modi döneminde Asya'nın en zengin kişisi haline gelen ve sık sık muhalefetin saldırısına uğrayan iş adamı Gautam Adani'nin serveti salı günü 25 milyar dolar kadar azaldı.

Premier Miton Emerging Markets Sustainable Fund'ın Londra merkezli fon yöneticisi Will Scholes, “Bu, merkezi bir büyüme modelinin merkeziyetçilikten uzaklaşması, eşitsizlikteki hızlı artışın ve aşırı kullanılan din politikalarının yavaşlatılması ve hükümetin ileriye dönük daha kapsayıcı bir yol izlemesi gerektiğinin bir işareti. Ekonominin ve nüfusun gözden kaçmasına izin verilen kısımlarına odaklanacağız" ifadelerini kullandı.