Rusya'nın 2022'deki işgalinin ilk günlerinde binlerce kişi Kiev'den kaçarken, 57 yaşındaki bir kadın tam tersi bir yol tercih etti. Liudmyla Menyuk, neredeyse on yıl önce Ruslarla savaşırken öldürülen oğlunun intikamını almak için orduya kaydolacaktı. Menyuk'un yaşındaki pek çok Ukraynalı, kendi yerine ölebilecek bir gencin yerine geçme isteğiyle gönüllü oldu. Bloomberg'e verdiği bir röportajda "Görevimi iyi bir şekilde yerine getirdim" diyen Menyuk, "böylece genç bir Ukraynalının hayatını kurtarabildim" dedi.
Zelenskiy asker ihtiyacı konusunda sessiz
Ancak Ukrayna'nın yaşlı vatandaşlarının genç meslektaşlarına kıyasla daha hevesli olması, kendisine yönelik saldırı üçüncü yılına girerken ve Rusya'nın ilerleyişini püskürtmekte zorlanırken, ülke ordusu için bir zayıflığa dönüştü. Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin silah ve teçhizata olan ihtiyacını yüksek sesle dile getirdi ve yakın zamanda bu çağrılarının karşılığını aldı. Çok daha hassas bir konu olan insan ihtiyacı konusunda ise daha sessiz.
Ortalama yaşları 43-45
Bloomberg'in görüştüğü cephedeki askerler, ABD Kongresi'nin geçen ay onayladığı yardım paketinin, tasarının geçip geçmeyeceği belirsizliğini koruduğu sürece büyük ölçüde karneyle dağıtılan teçhizat üzerindeki baskıyı hafifletmeye başladığını söyledi. Ancak, askere alınma yaşını düşüren yeni seferberlik yasasına rağmen, insan gücü sorun olmaya devam ediyor.
Topçular için fon toplayan Pavlo Narozhnyi, "Konuştuğum insanların çoğu 40-45 yaşlarında" dedi ve 30 yaşından küçüklerin nadir olduğunu ekledi. Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir askeri yetkili de bu değerlendirmeyi yineleyerek ortalama savaşma yaşının 43-45 olduğunu belirtti. Her ne kadar savaş son zamanlarda yeni bir boyut kazanmış olsa da (enerji tesislerine insansız hava araçlarıyla yapılan saldırılar, füze atışları, Baltık'taki gemilere yapılan saldırılar), anlaşmazlık temelde toprak meselesi ve bu yüzden de Ukrayna'nın asker takviyesi yapabilmesine bağlı. Bu da hasmının nüfusunun üçte birine sahip bir ülke için sorun teşkil ediyor.
Geçen yıl Vladimir Putin'in eski savunma bakanı, Rusya'nın silahlı kuvvetlerini daha da genişletmek için ayrıntılı planların ana hatlarını çizdi: şu anda 1,15 milyon kişi olan silahlı kuvvetlerin sayısı 1,5 milyona çıkarılacak. Şimdiye kadar ordu, cömert maaş vaadi ve genç askerlerin cephede görev yapmasını kolaylaştıran yeni bir yasa ile askerleri kendine çekmeyi başardı.
Yaş sınırı 25'e indirildi
Ukrayna'da askere alma hâlâ bir mücadele konusu. Gençlerin savaş alanından uzak durması gerektiği düşüncesi, yakın zamana kadar sadece 27 yaşın üzerindekilerin askere alınmasıyla yasalarda yer alıyordu. Yakın zamanda bu yaş sınırı 25'e indirildi ancak hedef aralığına girenlerin askere çağrılmaması durumu daha da kötüleştiriyor. Çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş bir nüfusta pek çok genç insan bulunamıyor. Resmi istatistiklere göre, yerinden edilen 4,5 milyon kişinin sadece yarısı yeni bir adreste yeniden kayıt yaptırmış durumda.
Ülkenin yeniden inşasında kilit rol oynayacaklar
Bir başka faktör de, ergenlik çağındaki oğullarıyla ülkelerini terk eden annelerin, gönüllü olma yaşına geldiklerinde onları geri göndermemeleri, dolayısıyla genç erkeklerin sayısının az olması. Buna bir de 1980'lerdeki bebek patlaması nedeniyle otuzlu yaşların sonlarında, Sovyet sonrası Ukrayna'nın belirsizlikleriyle boğuşan ailelerin çocuk sahibi olmak için acele etmediği yirmili yaşların başındakilere kıyasla iki kat daha fazla Ukraynalı olduğu anlamına gelen demografik bir arka plan ekleyin. Parlamentonun güvenlik ve savunma komitesi üyesi milletvekili Serhiy Rakhmanin, Ukrayna'nın gençlerini ölüme göndermenin popüler olmayan politikasının yanı sıra, 18-25 yaş arası erkeklerin cephede savaşmaktan muaf tutulmasının, gelecekte Ukrayna'nın yeniden inşasında kilit rol oynayacaklarına olan inançtan kaynaklandığını söyledi.