10 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.08.2022 19:25 | Son Güncelleme: 19.08.2022 19:29

BM Genel Sekreteri Guterres: 2022'de gübre olmazsa 2023'te gıda olmayabilir

BM Genel Sekreteri Guterres, Ukrayna'nın Odessa Limanı'nda değerlendirmelerde bulundu. Gueterres, "Tüm hükümetler ve özel sektörün bunları piyasaya sürebilmek için iş birliği yapması çok önemlidir. 2022'de gübre olmazsa 2023'te gıda olmayabilir" dedi
BM Genel Sekreteri Guterres: 2022'de gübre olmazsa 2023'te gıda olmayabilir

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptırımlara dahil edilmeyen Rus gıda ve gübresinin küresel pazarlara engelsiz erişiminin önemini vurgulayarak, "Tüm hükümetler ve özel sektörün bunları piyasaya sürebilmek için iş birliği yapması çok önemlidir. 2022'de gübre olmazsa 2023'te gıda olmayabilir. Bu hedefleri gerçekleştirmeye kararlıyım ancak bu tüm tarafların iş birliğiyle gerçekleşebilir." dedi.

Guterres, Ukrayna’nın Odessa Limanı'nda gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Sözlerine Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov'u selamlayarak başlayan Guterres, bugün tahılın bir gemiye yüklendiğine yeniden şahit olduğunu, bundan dolayı duygu dolu hissettiğini belirtti.

"Kısa sürede 25 gemi ayrıldı"

Guterres, bunun bir sevinç sebebi olduğunu fakat aynı zamanda savaş nedeniyle limanların boş olduğunu görmekten ötürü de üzgün hissettiğini dile getirdi. Limanın aylarca felce uğradığını ve küresel bir tahıl ambarından kritik bir ulaşım hattının kesildiğini vurgulayan Guterres, İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasının bunu değiştirdiğini söyledi. Guterres, "Bir aydan kısa süre içinde Odesa ve diğer Ukrayna limanlarından tahıl ve diğer gıda malzemeleri yüklü 25 gemi ayrıldı" ifadesini kullandı.

Gemilerin 600 bin tondan fazla buğday, mısır, ayçiçek yağı ve soya fasulyesi gibi gıda ürünleri taşıdığını kaydeden Guterres, daha fazlasının da yolda olduğunu aktardı. Guterres, her geminin aynı zamanda bir "umut gemisi" olduğuna işaret ederek, limanda daha fazla depolama alanının açılmasının Ukraynalı çiftçiler için bir umut olduğunu kaydetti.

 

Birçok alanda hala yapılması gerekenler bulunduğunu vurgulayan Guterres, daha fazla Rus ve Ukrayna ürünlerine ulaşımın piyasadaki fiyatları düşürmekte önemli olduğunu dile getirdi. Guterres, Odessa Limanı'nda gördüklerinin, çözümün sadece görünür kısmı olduğunu belirterek, şöyle devam etti: 

"Savunduğumuz diğer önemli kısım ise yaptırımlara dahil edilmeyen Rus gıda ve gübrelerinin küresel pazarlara engelsiz erişimidir. Tüm hükümetler ve özel sektörün bunları piyasaya sürebilmek için iş birliği yapması çok önemlidir. 2022'de gübre olmazsa 2023'te gıda olmayabilir. Bu hedefleri gerçekleştirmeye kararlıyım ancak bu tüm tarafların iş birliğiyle gerçekleşebilir"

Kaynak: AA