19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.05.2024 09:22 | Son Güncelleme: 06.05.2024 09:25

Business Insider yazdı: Türkiye'nin ticareti durdurması İsrail için ne anlama geliyor?

Türkiye, Gazze'de kalıcı bir ateşkes sağlanana kadar İsrail ile ticareti askıya aldı. Peki bu İsrail için ne anlama geliyor? Bussines Insider, Türkiye'nin İsrail'in en çok ticaret yaptığı üç ülkeden biri olduğunu yazdı
Business Insider yazdı: Türkiye'nin ticareti durdurması İsrail için ne anlama geliyor?

Türkiye geçen hafta Gazze'de kalıcı bir ateşkes talep ederek ve Batı'nın savaştaki etkisini eleştirerek İsrail ile ticareti durdurdu. 7 Ekim saldırılarının ardından İsrail'e verilen küresel destek, İsrail'in tepkisinin boyutları büyüdükçe hızla dağıldı. İsrail'in saldırılarında şu ana kadar çoğu sivil kadın ve çocuklardan oluşan 34 bin Filistinli hayatını kaybetti.

Reuters'ın haberine göre Türk yetkililer ticareti askıya alma kararında İsrail'in Filistinlilere yönelik uzlaşmaz tutumunu, özellikle de İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Gazze'nin Refah bölgesinde son dönemde tırmandırdığı saldırıları gerekçe gösterdi. Türk yetkililer, Gazze'de kalıcı bir ateşkes sağlanana kadar İsrail ile yıllık yaklaşık 7 milyar dolar değerindeki tüm ihracat ve ithalatı askıya alacaklarını açıkladı.

Çin ve ABD'den sonra 3. sırada

Son ticaret verilerine göre bu rakam İsrail'in ticaretinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. MIT Media Lab'in bir projesi olan Observatory of Economic Complexity'nin verilerine göre 2022 yılında İsrail'in Türkiye'den daha fazla ithalat yaptığı tek ülkeler Çin ve ABD idi. ABD'nin adını vermeseler de Türk liderler Batı'nın savaşa gösterdiği hoşgörü ve desteğe de dikkat çektiler. Reuters'a göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şunun bilinmesini istiyorum: Bölgemizdeki hiçbir ülkeyle husumet ya da kavga peşinde değiliz" dedi. 

Mart ayında Birleşmiş Milletler'in bölgede ateşkes için oylama yapmasının ardından diplomatik gerilim arttı. ABD'nin oylamada çekimser kalması İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu'nun sert muhalefetine yol açtı. ABD Kongresi kısa süre önce İsrail'e milyarlarca dolarlık bir yardım paketini onaylarken, Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki ilişki tüm zamanların en düşük seviyesinde. Reuters'a göre Erdoğan, "Burada tek bir hedefimiz var: Batı'nın koşulsuz askeri ve diplomatik desteğiyle kontrolden çıkan Netanyahu yönetimini ateşkese zorlamak" dedi.