Bugün yayınlanan yeni bir rapora göre, aralarında PepsiCo, Mars ve Nestle'nin de bulunduğu dünyanın en büyük tüketim malları şirketlerinden bazılarının 2025 yılına kadar plastik ambalajları daha sürdürülebilir hale getirme hedefini tutturamayacakları kesin hale geldi. Reuters'ın haberine göre Ellen MacArthur Vakfı ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan çalışma, Coca-Cola ve Pepsi'nin de aralarında bulunduğu bazı şirketlerin, kullanımını azaltma taahhüdüne rağmen daha fazla plastik kullandığını da ortaya koydu.
Rapor, BM üyelerinin bu ay Uruguay'da bir araya gelerek, deniz yaşamını ve gıdaları kirleten artan atık kirliliğini dizginlemeyi amaçlayan ilk küresel plastik anlaşması için müzakerelere başlaması üzerine hazırlandı. Bazı BM üyeleri, ambalajlarda geri dönüştürülmüş içeriğin artırılması ve daha az petrol türevi işlenmemiş plastik kullanılması için yasal olarak bağlayıcı hedefler içeren bir anlaşmada ısrarcı davranıyor. Bu kurallar tüketim malları ve petrokimya endüstrileri için mali sonuçlar doğuracak.
Son yıllarda düzinelerce büyük marka, yeşil kimliklerini parlatma çabalarının bir parçası olarak Ellen MacAurthur Vakfı ile ortaklaşa plastik geri dönüşümünü artırma ve tek kullanımlık ambalaj kullanımını azaltma hedefleri belirledi. Çevre grubunun raporuna göre, 2025 yılına kadar plastik ambalajların yüzde 100'ünün yeniden kullanılabilir ya da geri dönüştürülebilir olması hedefleniyordu ancak bu hedef çoğu kuruluş tarafından neredeyse kesinlikle elde edilemeyecek.
Greenpeace, raporun gönüllü kurumsal hedeflerin başarısız olduğunun kanıtı olduğunu söyledi ve BM'yi hükümetleri ve şirketleri daha az tek kullanımlık plastik ambalaj kullanmaya zorlayan bir anlaşma yapmaya çağırdı. Greenpeace'in ABD Küresel Plastik Projesi lideri Graham Forbes, "Bu durum, hükümetlerin küresel plastik anlaşmasının plastik üretimi ve kullanımında büyük düşüşler sağlamasını temin etmeleri gerektiğinin altını çiziyor" dedi. Proje lideri, “Bundan daha azı toplumlarımıza ve iklimimize kötülüktür" ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Birleşmiş Milletler, Mart ayında 2015 Paris İklim Anlaşması'ndan bu yana en önemli çevre anlaşması olarak nitelendirilen, dünyanın ilk küresel plastik kirliliği anlaşmasını oluşturacak dönüm noktası niteliğindeki bir anlaşmayı onayladı. Üye devletler, denizlerden, dağlara kadar uzanan bir çevre krizi olan ve giderek artan plastik kirliliğini dizginleyecek bir anlaşmanın ana hatlarını kabul etmek üzere Nairobi'de bir haftadan uzun bir süre görüşmelerde bulundu.
Hükümet yetkilileri, 2025 yılına kadar tamamlanması beklenen yasal olarak bağlayıcı bir plastik kirliliği anlaşmasının oluşturulmasına yönelik kararı kabul etti. BM çevre meclis (UNEA) başkanı Espen Barth Eide, "Bugün tarih yazıyoruz ve hepiniz gurur duymalısınız. Plastik kirliliği bir salgın haline geldi. Bugünkü kararla birlikte resmi olarak bir tedavi yoluna girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.