20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 26.10.2022 16:55 | Son Güncelleme: 26.10.2022 17:05

Coca-Cola karlarını artırırken fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor

Coca-Cola üçüncü çeyrekte karlarını yüzde 14 arttırdı. Ancak şirket çeyrek boyunca fiyatlarını da yükseltmeye devam etti. New York Times, bunun nedeninin tüketicilerin enflasyona ve fiyatlara rağmen sevdikleri ürünleri almaktan vazgeçmemesi olduğunu yazdı
Coca-Cola karlarını artırırken fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor

Isabella Simonetti / The New York Times

Tüketiciler alkolsüz içecekler ve meyve suları için daha yüksek fiyatlar ödemeye devam ettikçe, Coca-Cola beklenenden daha iyi kazançlar elde etti. Bu, alışveriş yapanların rekor enflasyon ve artan faiz oranları karşısında harcamaya devam etmeye istekli olduklarının bir kanıtı. 

Sprite ve Minute Maid gibi markaların da sahibi olan şirket dün yaptığı açıklamada, üçüncü çeyrek gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 ve kârının yüzde 14 arttığını açıkladı. Şirkete yüzde 12 büyüme sağlayan en büyük güç son çeyrekte satılan ürünlerin fiyatlarının çoğunlukla yükseltilmesi oldu. 

"Tüketiciler baskılar karşısında dirençli kaldı"

Aynı zamanda, satılan ürünlerin hacmi yüzde 4 artarak tüketicilerin, şirketin ürünleri için daha fazla ödeme yapmaktan kaçınmadığını gösterdi. Coca-Cola'nın rakibi PepsiCo bu ay üçüncü çeyrek kazançlarını açıklarken, fiyat artışlarına zayıf büyüme eşlik etti. Coca-Cola'nın sonuçları, tüketicilerin markette ve benzinde daha yüksek fiyatlar tarafından sıkıştırılmasına rağmen en sevdikleri ürünleri satın almaya devam etmeye istekli olduklarını gösterdi. 

Coca-Cola’nın CEO’su James Quincey, yatırımcılarla yaptığı görüşmede, “Bu baskılar karşısında tüketiciler dirençli kaldı” dedi. Ancak daha sonra, tüketici davranışlarında ortaya çıkan değişiklikleri ücretlerin önünde seyreden enflasyonun etkisinin ortaya çıkmaya başlaması olarak gördüğünü de sözlerine ekledi. Quincey, bunun alışveriş yapanların diğer ürünler için daha ucuz seçenekler aramasına yol açtığını söyledi. 

Goldman Sachs'ta analist olan Bonnie Herzog Coca-Cola’dan bahsederek, “Fiyata duyarlı bu tüketicilerin elinde uygun fiyatlı seçeneklere sahip olduklarından emin olabilmeleri çok önemli. Bu çok iyi yaptıkları bir şey” dedi. 

Yükselen maliyetler tüketiciye yansıyor

Yatırımcılar, büyük şirketlerin ekonominin sağlığı ve enflasyonun izlediği yol hakkında bir fikir edinmek için son üç aylık kazançlarını yakından izliyor. ABD Merkez Bankası, şirketler ve tüketiciler için borçlanma maliyetini artıran faiz oranlarını artırarak enflasyonu aşağı çekmek için uğraşıyor. 

Coca-Cola, Pepsi, Procter & Gamble ve Nestlé gibi yiyecek ve içecek devlerinin tümü, bu ayki kazanç raporlarında önemli fiyat artışları bildirdi. Bu, son aylarda genel enflasyonu yükselten önemli bir faktör olan gıda maliyetinin yüksek kalmaya devam edeceğini gösteriyor. Bazı şirketler kar marjlarının baskı altına girdiği konusunda uyarırken, çoğunlukla tüketicilere daha yüksek maliyetler yansıttılar.  

Şirketin baş finans sorumlusu Jack Hartung, Salı günü yatırımcılarla yaptığı görüşmede Chipotle Mexican Grill'deki fiyatların, gelecek yılın başında yüzde 11'e düşmeden önce yıldan yıla yüzde 15 kadar artabileceğini söyledi. Yöneticiler, düşük gelirli tüketicilerin yüksek fiyatlar nedeniyle Chipotle'da daha az yemek yediğini aktardı. 

Chipotle’ın CEO’su Brian Niccol bir görüşmede bu durumu “Düşük gelirli tüketici üzerinde biraz baskı görmeye devam ediyoruz” diye yorumladı.  Coca-Cola, bu yıl gelir ve kâr büyümesi tahminlerini yükseltti ve büyümesini sürdürmeyi umduğu gelecek yılda temeldeki en yüksek ivmeden cesaret aldığını söyledi. Coca-Cola açıklamasında, “Şirket, küresel enflasyonun tüm giderlerini etkilemeye devam etmesini ve emtia fiyatlarının oynak kalmasını bekliyor” ifadelerini kullandı.

© 2022 The New York Times Company