19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 04.10.2022 12:40 | Son Güncelleme: 04.10.2022 13:11

Nestle kahve tedarikçilerine 1 milyar dolar yatırım yapacak

Nestle, kahvesini tedarik ettiği çiftçilere sürdürülebilir tarım yöntemlerini öğretecek ve 1 milyar dolar yatırım yapacak. Şirket tedarikçi sayısını en az 200 bin'e çıkarmayı hedefliyor
Nestle kahve tedarikçilerine 1 milyar dolar yatırım yapacak

Dünya’nın en büyük kahve şirketlerinden biri olan Nestle, Nescafe markasını tedarik eden çiftçileri iklim değişikliği ve kötü hava koşulları mahsulleri tehdit ettiği için daha sürdürülebilir tarım yöntemleri kullanmaya teşvik etmek adına 2030 yılına kadar çiftçilere 1 milyar İsviçre Frangı yani 1 milyar dolar yatırım yapacak.

Nestle, çiftçileri toprağı korumak ve örtü bitkileri dikmelerine teşvik etmek için en iyi ekim teknikleri hakkında eğitim sunacak. Nescafe için çekirdek tedarik eden 500 bin'den fazla çiftçiden oluşan geniş bir ağa sahip olan şirket, bu konularda birlikte çalıştığı tedarikçi sayısını en az 200 bin'e çıkarmayı planlıyor.

İklim değişikliği ile tehdit altında

Ürün, kuraklık ve kasırgalar da dahil olmak üzere aşırı hava koşullarına en duyarlı olan Ekvator’un yakınında yetiştiriliyor. Yükselen sıcaklıklar uzun vadeli bir tehdit oluşturuyor ve bu durum Inter-American Development Bank’a göre 2050 yılına kadar kahve yetiştirmeye uygun alanı yüzde 50'ye kadar azaltacak. Brezilya'daki şiddetli donlar geçen yılki mahsulü normalden az hale getirdi ve 2022 potansiyelini de azalttı. 

30 yıl içinde kahve çiftlikleri yok olabilir

Nestle’nin başındaki David Rennie, “Şimdi harekete geçmezsek 20 veya 30 yıl içinde kahve çiftliklerine sahip olmayacağız" dedi. Bu nedenle Nescafe, daha rejeneratif uygulamalara geçiş yapan çiftçileri destekleme çabalarını artırıyor. Rennie, eğitim, teknik yardım ve yüksek verimli kahve bitkileri sayesinde Nescafe'in çiftçilerin toprak sağlığını, bitki verimliliğini ve su kullanımını iyileştirmelerine yardımcı olabileceğini söyledi.

Nescafe, 2025 yılına kadar kahvesinin tamamını sorunsuz  bir şekilde tedarik etmeyi hedefliyor. Ayrıca 2030’a kadar yarısının 2025’e kadar da beşte birinin rejeneratif yöntemlerle yetiştirilmesini istiyor. Programın neler sunabileceğine dair örnekler arasında kahve ağaçlarının hastalığa ve iklim değişikliğine dayanıklı çeşitlerle değiştirilmesi yer alıyor. Bu kahve tarlalarını canlandırmaya ve çiftçiler için verimi artırmaya yardımcı olabilir. Nestle, çekirdekler için teşvikler ve primler sunuyor çünkü çiftçiler bu tür önlemleri kendi başlarına uygulamıyor.

Sürdürülebilirlik göründüğünden zor

Dünya genelinde her saniye 5 bin 500'den fazla Nescafe içiliyor ve Nescafe 10 milyar frank'ın üzerinde satış yapıyor. Nescafe kahve bitkisinin yüzde 8 ila yüzde 9'unu alan etkili bir kahve alıcısı durumunda. Ancak kahve tarımını daha sürdürülebilir hale getirmek göründüğünden daha karmaşık bir sorun.

Rejeneratif uygulamalara yatırım yapmak, özellikle piyasadaki dalgalanmalar ve spekülasyonlar nedeniyle yoksul çiftçiler için kendi başlarına riskli ve maliyetli olabilir. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Technoserve'e göre kahve yetiştiriciliği yapan ailelerin yüzde 80'inden fazlası yoksulluk sınırının altında. Ayrıca enflasyonla boğuşuyorlar.

Çiftçiler teşvik edilecek 

Meksika, Fildişi Sahili ve Endonezya'da Nescafe, çiftçileri rejeneratif yöntemlere geçmeye teşvik etmek için bir mali destek programı uygulayacak. Çiftçilerle birlikte, kahve çiftçiliğini daha dirençli hale getirmek için şartlı nakit teşvikleri ve hava sigortası gibi önlemleri deneyecek. Hazırlanan bu yeni plan, 12 yıl önce başlayan ve yaklaşık 100 bin çiftçiyi içeren kahve sürdürülebilirlik çabasına dayanıyor. Şimdiki amaç önümüzdeki yıllarda bunu iki katına çıkarmak.