02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.06.2023 21:47 | Son Güncelleme: 23.06.2023 23:30

CEO uyarıları dinlemedi Titan denizaltısında ölüm göz göre göre geldi

Dünyanın önde gelen derin deniz keşif uzmanlarından Rob McCallum ile yapılan e-posta yazışmaları, OceanGate'in Titan denizaltısının güvenliğine ilişkin uyarıların şirketin CEO'su tarafından defalarca göz ardı edildiğini gösteriyor
CEO uyarıları dinlemedi Titan denizaltısında ölüm göz göre göre geldi

BBC tarafından görülen mesajlarda Rob McCallum, OceanGate CEO'su Stockton Rush'a nrş yıl kadar önce bir yazışmada müşterilerini potansiyel olarak riske attığını söyledi ve bağımsız bir kurum tarafından sınıflandırılana kadar denizaltıyı kullanmayı bırakmasını istedi. Rush ise bu sözleri dikkate almayarak "inovasyonu durdurmak için güvenlik argümanını kullanmaya çalışan sektör oyuncularından bıktığını" söyledi.

McCallum, OceanGate'in avukatlarının yasal işlem tehdidinde bulunmasının ardından gergin görüşmenin sona erdiğini söyledi. McCallum, Mart 2018'de OceanGate patronuna yazdığı mektupta "Kendinizi ve müşterilerinizi tehlikeli bir dinamiğin içine soktuğunuzu düşünüyorum. Titanic'le olan yarışınızda şu ünlü sloganı yansıtıyorsunuz: O batmaz"

McCallum BBC'ye yaptığı açıklamada şirketi ticari turlar için kullanmadan önce Titan için sertifika almaya defalarca çağırdığını söyledi ancak bu girişimler başarısız oldu. Gemi hiçbir zaman sertifikalandırılmadı ya da sınıflandırılmadı.

McCallum bir e-postada "Bir denizaltı sınıflandırılana, test edilene ve kanıtlanana kadar ticari derin dalış operasyonları için kullanılmamalıdır" diye not düştü, şu sözleri kaydetti: "Testlerinizde ve deniz denemelerinizde her türlü özeni göstermenizi ve çok ama çok ihtiyatlı olmanızı rica ediyorum. Girişimciliği ve yenilikçiliği ne kadar takdir etsem de, potansiyel olarak bütün bir sektörü riske atıyorsunuz"

Rush bu mesaja birkaç gün sonra verdiği yanıtta işini ve referanslarını savundu. Yani yine bu sözler dikkat alınmadı. Rush, OceanGate'in "mühendislik odaklı, yenilikçi yaklaşımının dalgıç ortodoksisine ters düştüğünü, ancak yeniliğin doğasının bu olduğunu" söyledi.

Denizaltının içindeki herkes patlamada öldü

Kuzey Atlantik'te kaybolan Titan denizaltısındaki beş kişinin tamamının hayatını kaybettiği açıklandı. ABD Sahil Güvenlik yetkilileri, Titan'dakilerin denizaltıdaki basınç kaybından kaynaklanan patlama sonucu hayatını kaybettiklerini duyurdu. Yetkililer, bulunan denizaltı parçalarının, "feci bir patlama" sonucu ortaya çıktığını belirtti ve kazanın Titanik enkazının uç tarafından 478 metre uzakta gerçekleştiği vurgulandı. Titan'dan Pazar sabahından bu yana haber alınamıyordu.

Titan'daki oksijen seviyesi sürekli azaldığı için oksijen, su ve gıdanın tükenmesi ihtmaline karşı zamanla yarışan bir arama kurtarma çalışması sürdürülmüştü. ABD basınına göre arama-kurtarma ekipleri, Titan'ın kaybolduğu bölgeden Salı günü 4 saat boyunca, 30 dakikalık aralıklarla "vurma sesleri" duyulduğunu aktardıktan sonra çalışmalar bu bölgede yoğunlaşmıştı. BBC'nin konuştuğu derin deniz uzmanları, verileri görmeden bu seslerin kaynağını belirlemenin zor olduğunu söylemişti.

Titan’ın özellikleri neler?

Son derece küçük bir denizaltı olan Titan 670 cm. uzunluğunda, 280 cm. genişliğinde ve 250 cm yüksekliğinde. Bu kadar küçük olması nedeniyle yolcuları yerde oturmak zorunda kalıyor.
Bu tip deniz araçları, denizaltıların aksine, sınırlı güçle hareket edebiliyor. Bir destek gemisinden denize bırakılıyor ve geri güverteye çekiliyor. Titan bir oyun konsolu kumandasıyla kontrol ediliyor. Aracın önünde, dışarıyı izleyebilmek için büyük bir pencere bulunuyor.

Titan’da yolcuları 96 saat hayatta tutabilecek miktarda hava, su ve gıda bulunuyor. Bu yüzden aracın Perşembe akşamına kadar su yüzüne çıkabilmesi hayati önem taşıyordu. Geçen yıl BBC için Titan üzerine bir belgesel hazırlayan Simon Platts, denizaltıya bağlanan ağırlıkların suda çözünebilir olduğunu, böylece teknik bir arıza nedeniyle ağırlıklardan kurtulamasa bile zaman içinde bunların suda çözünmesiyle denizaltının hafifleyip yüzeye çıkabileceğini söylemişti.

Titan’ın kapısı dışardan kapatılıyor. Bu yüzden yüzeye çıkmış olsalar bile kapağını açıp dışarı sinyal göndermeleri mümkün değil. Araç su altında sonar teknolojisine benzer ses dalgalarıyla haberleşiyor. Aracın ısıtmalı duvarları, son derece soğuk olan binlerce kilometre derinlikte yolcularına ısınma imkanı sağlıyor. Titan’da bir tuvalet de bulunuyor. Tuvaleti kullanan yolcular bir perde çekiyor, denizaltı kaptanı da o sırada müzik açıyor. Araç yaklaşık iki yıldır kullanımda. Dünyada insanları böylesine derin denizlere indirebilen yalnızca birkaç araç bulunuyor.