12 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.10.2022 21:47 | Son Güncelleme: 24.10.2022 00:41

Çin asıllı Amerikalı oyuncu Anna May Wong'un yüzü Amerikan parasına basılacak

İlk Asyalı Amerikalı film yıldızı Anna May Wong'un resmi Amerika'da 25 centlik paralara basılacak. Amerikan Kadın Çeyreklikleri programı kapsamında paralara fotoğrafı basılacak Wong aynı zamanda Amerikan parasında resmi yer alan ilk Asyalı oyuncu olacak
Çin asıllı Amerikalı oyuncu Anna May Wong'un yüzü Amerikan parasına basılacak

Sessiz sinema döneminin oyuncularından Anna May Wong’un resmi Amerikan parasına basılacak. ABD’de çeyreklik diye bilinen 25 centlik bozukluklara resmi konulan Wong'un yer aldığı paralar 24 Ekim’de (bugün) dolaşıma girecek. Bozuk paranın bir yüzünde Başkan George Washington, diğerinde de Wong olacak.

Anna May Wong ABD’de bir televizyon dizisinde başrol oynayan ilk Asyalı Amerikalı aktris oldu

Wong, Amerikan parasında resmi yer alan ilk Asyalı oyuncu olurken daha önce çeyrekliklerin üzerinde astronot Sally Ride, aktivist ve şair Maya Angelou, Amerikan yerlileri kurumu Cherokee Nation’ın ilk kadın şefi Wilma Mankiller ve kadınların oy hakkını savunan Nina Otero-Warren yer aldı. 

"Cesur bir savunucu"

ABD Darphanesi’nin Müdürü Ventris Gibson Wong'u “Asya kökenli Amerikalı oyuncuların daha çok boyutlu bir şekilde ve daha fazla temsil edilmesi için mücadele eden cesur bir savunucu” diye tanımlarken paralar hakkında “Bu çeyreklik, yaşamı boyunca karşılaştığı zorlukları ve engelleri aşan Anna May Wong’un başarılarını derinlemesine yansıtmak için tasarlandı” ifadelerine yer verdi. American Women Quarters (Amerikan Kadın Çeyreklikleri) programı, 2025 yılına kadar her yıl beş farklı kadını seçecek. 

Kariyeri boyunca 60’tan fazla sinema filminde rol alan Anna May Wong'un önemli bir başrolü olan ilk filmi, 1922'de vizyona giren sessiz film The Toll of the Sea'ydi. Aynı zamanda bir stil ikonu olan Wong'u New York Mayfair Mannequin Society, 1934'te onu “en iyi giyinen kadın” olarak adlandırdı. 20'li ve 30'lu yıllarda cesur stil seçimleriyle bir moda sembolü olarak kendi yolunu çizdi. ABD Asyalıların gördüğü ayrımcılık üzerine rotasını Avrupa'ya çeviren Wong Avrupa’da İngiliz, Alman ve Fransız filmlerinde oynadı. 1961’de, Hollywood Bulvarına adı yazılı yıldız konulduktan bir yıl sonra, 56 yaşındayken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.