07 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2024 20:34 | Son Güncelleme: 07.07.2024 20:39

CNN de Biden'a karşı bayrak açtı: İnatla inkar ediyor, hayal görüyor

ABD’de eski Başkan Obama’nın seçim kampanyalarında baş stratejist olarak görev yapan, halen CNN’in en önemli siyasi yorumcularından biri olan David Axelrod, Biden’ın çekilme çağrılarına meydan okumasını ‘hayalcilik ve inkar’ olarak nitelendiren bir yazı kaleme aldı
CNN de Biden'a karşı bayrak açtı: İnatla inkar ediyor, hayal görüyor

İşte o yazıdan satırbaşları:

Biden, berbat münazara performansını dikiz aynasına koymak istediği için mazur görülebilir. Cuma günü röportajda amacı Demokratlar’ı saran paniği bastırmaya çalışmaktı. Başarılı olamadı.

Şu anda kampanyasını tehdit eden büyük soru dünyanın en zor işinde dört yıl daha hizmet etmek için hala dayanıklılığa ve zihinsel keskinliğe sahip olup olmadığı, ve bu konuda 81 yaşındaki başkan, ilk dönemdeki etkileyici başarılarını gururla anlatmanın ötesinde çok az güvence verebiliyor.

Biden'ın, Amerikan demokrasisinin hayatta kalması için varoluşsal bir savaş olarak nitelendirdiği bir yarıştaki kamusal duruşunu ve konumunu inatla inkar etmesi de aynı derecede üzücü.

Münazaradan sonra CNN, The New York Times ve Wall Street Journal tarafından yapılan üç ayrı anket, Biden'ın ülke genelinde Trump'ın altı puan gerisinde olduğunu gösterdi. Önceki anketler Biden'ın 2020'de kıl payı kazandığı neredeyse tüm çekişmeli eyaletlerde geride olduğunu gösteriyordu. Şimdi ise kazandığı Minnesota, New Hampshire, New Mexico ve Virginia gibi birkaç eyalet daha oyuna dahil olmuş görünüyor.
Bu gidişle Biden, kanunsuz ve sevilmeyen eski bir başkan karşısında ezici bir yenilgiye uğrayacak gibi görünüyor.

Ülke sevgisi için çekilmeli

Başkan, seçim felaketinden korkan Demokratların giderek artan bir koro halinde kenara çekilmesi çağrısında bulunduğu bir sırada, sadece "Yüce Tanrı'nın" kendisini yarıştan vazgeçmeye ikna edebileceğini söyledi.

Bu bir inkâr. Bu bir yanılsama. Bu bir meydan okuma. Stephanopoulos, devam etmesi ve Kasım ayında Trump'ın kazanması halinde nasıl hissedeceğini sorduğunda, bunun hayatımızın en önemli seçimi olduğunu söyleyen Başkan bu ihtimalden etkilenmemiş görünüyordu.

"Elimden geleni yaptığım ve yapabileceğim kadar iyi bir iş çıkardığım sürece... bunun böyle olduğunu hissedeceğim"

Hayır, efendim. Konu bu değil.

Bazen Yüce Tanrı, aydınlanmış bir öz farkındalık şeklinde gelir.

Biden'ın tarif ettiği kadar büyük riskler taşıyor. Eğer buna inanıyorsa, ki bence inanıyor, eninde sonunda görevinin ve ülke sevgisinin gerektirdiğini yapacak ve kenara çekilecektir.

Bunu yapmazsa, bu en önemli kampanyanın geri kalanına Trump'ın ahlaki ve etik boşluğu değil, Biden'ın yaşı hakim olacak ve başkanın tarihi mirasını lekeleyecektir.