02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.05.2022 12:12 | Son Güncelleme: 24.05.2022 12:24

Covid-19 kısıtlamaları azalmasına rağmen İngiltere’de hibrit çalışma modeli artıyor

İngiltere’de her 5 çalışandan dördü hükümetin ofise dönme çağrılarına rağmen esnek çalışma modelini sürdürmek istiyor. Ankete katılan çalışanların yüzde 78’i haftanın en azından bir kısmında evden çalışmanın  iş-yaşam dengesini iyileştirdiğini söylüyor
Covid-19 kısıtlamaları azalmasına rağmen İngiltere’de hibrit çalışma modeli artıyor

Çalışan modeli araştırmasına göre hafifleyen Covid-19 kısıtlamalarına rağmen bu bahar İngiltere’de çalışan yetişkinlerin üçte birinden fazlası, zamanlarının bir kısmını evden çalışarak geçirdi. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS)  verilerine göre çalışanların yüzde 84’ü pandemi sonrası dönemde hem evden hem de ofisten çalışmaya devam etti. ONS ayrıca, hibrit çalışma modellerinde, evden geçirilen sürenin giderek arttığını tespit etti. 

Boris Johnson: Evden çalışmak dikkat dağıtıyor

Guardian'da yer alan habere göre hükümet son zamanlarda ticarete bağımlı işletmeleri desteklemek için çalışanları şehir merkezindeki ofislerine dönmeye çağırsa da salgın çalışma düzenini etkilediğinden beri çalışanların çoğunluğu daha fazla esneklik talep ediyor. Birleşik Krallık Brexit Fırsatları ve Hükümet Verimliliği Bakanı Jacob Rees-Mogg kaç kamu görevlisinin ofiste olduğunu gözlemlemek için hükümet dairelerini gezdi ve boş masalara notlar bıraktı. Bu durum ortaya çıktıktan sonra Rees-Mogg, geniş çapta eleştirilere maruz kaldı.  

Aynı zamanda Başbakan Boris Johnson da evden çalışan personelin dikkatinin kolayca dağılabileceğini söyledi ve insanların meslektaşları ile çevirili olduğunda daha üretken, daha enerjik olduğuna inandığını açıkladı.

"İş-yaşam dengesini iyileştiriyor"

ONS verilerine göre hibrit çalışanların yüzde 78’i haftanın en azından bir kısmında evden çalışmanın  iş-yaşam dengesini iyileştirdiğini belirtti. Ayrıca ankete katılanların yarısından fazlası evde daha az dikkat dağıtıcı şey olduğu için evden işleri daha hızlı tamamladıklarını söyledi.  

İngiltere Merkez Bankası yöneticileri yeni işe alımlarda uzaktan çalışma taleplerine karşı hibrit çalışma modelini kabul etmek zorunda kalacaklarını belirtiyor. Merkez Bankası Başkanı Andres Bailey katıldığı bir podcast programında, insanların daha fazla sayıda ofise döndüğünü görmek istese de vasıflı iş arayanlar arasında evde çalışmanın merkez bankasındaki istihdamlarının bir parçası olacağına dair bir beklenti olduğunu söyledi.

"İşe almak zorunda kalacağız"

Bailey, “İşverenler olarak hepimiz, bunun giderek iş-yaşam dengesinin bir parçası olduğu bir piyasada insanları işe almak zorunda olduğumuz gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız” dedi. Bununla birlikte Bailey, daha deneyimli meslektaşların becerilerini genç personele aktarabilmelerini sağlamak için çalışanların ofiste biraz zaman geçirmesinin önemini de vurguladı.