05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 25.09.2025 13:31 | Son Güncelleme: 25.09.2025 13:32

Dirseğini kıran kadına hastane 97 bin dolarlık fatura çıkardı

Montana’da buzda kayarak düşen Deborah Buttgereit, geçirdiği dirsek ameliyatı sonrası sigortasız olduğu için 97 bin dolarlık fatura ile karşılaştı. Hastane öncesinde 50 bin dolar tahmin vermişti
Dirseğini kıran kadına hastane 97 bin dolarlık fatura çıkardı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

ABD’nin Montana eyaletinde yaşayan Deborah Buttgereit, buzda kayarak düşmesinin ardından geçirdiği ameliyat için yaklaşık 98 bin dolarlık bir faturayla karşılaştı. Sağlık sigortası olmayan 60 yaşındaki kadın, hastanenin ameliyat öncesinde verdiği 50 bin dolarlık tahmini maliyetin neredeyse iki katına çıkan tutarı hala ödemeye çalışıyor.

Buttgereit, aralık ayında evinin önünde kayarak dirseğini kırdı. Doktorlar, kemiğin eklem yakınında parçalandığını ve ameliyat dışında bir tedavi seçeneği olmadığını söyledi. Bozeman Health tarafından verilen ilk tahminde, ameliyatın maliyeti 50.560 dolar olarak hesaplandı. Ancak “komplikasyonlar olması hâlinde ek ücret alınabilir” notu düşüldü.

Dört gün sonra yapılan yaklaşık üç saatlik operasyonda, kemiğin beklenenden daha fazla parçalandığı görüldü. Doktorlar, ek plak ve vidalar kullanarak parçaları birleştirmek zorunda kaldı.

Fatura iki katına çıktı

Ameliyatın ardından Buttgereit’e gönderilen fatura 97.998 dolar oldu. Bunun 44.300 doları ameliyathane ve anestezi masraflarından, 50 binden fazlası ise plaklar ve vidalar gibi tıbbi malzemelerden kaynaklandı. Hastane, sigortasız olduğu için yüzde 20 indirim uygulasa da, Buttgereit’in ödemesi gereken miktar 78.398 dolar olarak kaldı.

“Hayatımın sonuna kadar bu borcu ödeyeceğim,” diyen Buttgereit, ayda 100 dolarlık bir ödeme planına geçti. Bu hızla borcu kapatmasının yaklaşık 60 yıl süreceği hesaplanıyor.

Yanlış bilgilendirme

Buttgereit, hastaneden fiyat artışının nedenini sorguladı ve ABD’de 2022’de yürürlüğe giren No Surprises Act kapsamında itiraz hakkını araştırdı. Ancak hastane personeli önce yasayı yanlış anlattı, ardından da itiraz için hatalı bir son tarih verdi.

Uzmanlara göre bu yasa, sigortasız hastalara da koruma sağlıyor. Eğer nihai fatura, ilk tahminden 400 dolardan fazla farklıysa, hasta 25 dolar ödeyerek federal denetim başlatabiliyor. Bağımsız incelemede hastanenin gerekçeleri yetersiz bulunursa, fatura ya tahmini maliyete ya da sigortaların ödediği ortalama bedele düşürülebiliyor.

Buttgereit, yine de bu resmi sürece başvurmadığını söyledi. “Başlangıçtaki tahmini fiyat bile çok yüksekti,” dedi. Online fiyat karşılaştırma aracı Healthcare Bluebook’a göre benzer ameliyatların maliyeti 8.000 ila 40.000 dolar arasında değişiyor.

Kaynak: Gazete Oksijen