Ukrayna-Rusya savaşında yaşanan son gelişmelerle birlikte dünya genelinde en çok araştırılan isimlerden biri de Vladimir Zelenskiy oldu. Silahların patlamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin hayatı araştırılmaya başladı. Politikadan önce komedyen olduğu bilinen Zelenskiy'nin biyografisi geçmişinin de etkisiyle merak edildi. Dizisi gerçek olan komedyenin alışılmadık bir kariyer çizgisi var denilebilir.
Rol icabı devlet başkanıydı, gerçek oldu
Zelenskiy, Ukrayna televizyonlarına devlet başkanı olarak ilk kez çok sevilen bir komedi dizisinde rol icabı çıktı. Fakat hayat kurguya uygun gelişti ve 2019 yılında gerçekten devlet başkanı seçildi. Şimdi 44 milyonluk bir ülkenin lideri olarak başkente dayanmış Rus ordularının işgaliyle karşı karşıya.
Vladimir Zelenskiy kimdir?
Vladimir Zelenskiy, 1978 yılında Ukrayna'nın Krivoy Rog kentinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Erken yaşlardan itibaren tiyatroya ilgisi olan Zelenskiy, ortaokul yıllarında komedi televizyon programı KVN'de rol almaya başladı. Hukuk fakültesinde öğrenci olduğu yıllarda bir grup arkadaşıyla birlikte Kvartal 95 adlı komedi grubunu kurdu.
Komedi gösterileri için senaryolar yazan Zelenskiy, farklı televizyon programlarında boy gösterdikçe Ukrayna'nın en bilinen ekran yüzlerinden biri oldu. Kvartal 95 grubu, Halkın Hizmetkârı da dahil birçok komedi dizisine imza attı. Ukrayna'nın en popüler komedi programı olan Veçernıy Kvartal'da Zelenskiy, siyasi ve sosyal konulardaki hiciv ağırlıklı şovlarıyla kendini milyonlara sevdirdi.
2013 yılında başlayan gösterilende rol oynadı
Ukrayna'da 2013 yılında patlak veren iktidar karşıtı gösterilere destek veren Zelenskiy, ülkenin doğusunda Rusya yanlısı milislere karşı savaşan askerler için birçok konser ve gösteri organize etti. Zelenskiy'nin yapımcısı olduğu Kvartal 95, Ukrayna ordusuna yaptığı bağışlar medyada gündeme geldi. Rusya'yla doğrudan diyalog kurulmasını teklif eden Zelenskiy, savaşsız çözümü savundu.
Komedyenlikten siyasete
Zelenskiy, zaman zaman iktidarın sinirini bozan dozdaki hicivlerine rağmen, 2019 yılının başına kadar hiç siyasi söylemde bulunmadı. Ünlü komedyenin siyaset sahnesine ilk çıkışı, 2019 yılının başında oldu. Zelenskiy'nin komedi programının ekrana geldiği 1+1 televizyon kanalı, yılbaşı gecesi saatler 24:00'ü gösterdiğinde Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun halka seslendiği geleneksel yeni yıl kutlaması yerine, Zelenskiy'nin devlet başkanlığı adaylığını açıkladığı konuşmaya yer verdi.
Siyasi vaatleri
Ülkenin doğusundaki krizin sonlandırılması için Rusya'yla doğrudan diyalog kurulmasını teklif eden Zelenskiy, savaşsız çözümden yana olduğunu söyledi. Ünlü komedyen, sadece tek bir dönem başkanlık yapacağını, yeniden aday olmayacağını açıkladı. Rusya'yla ilgili çok keskin söylemlerden kaçınan Zelenskiy, Ukrayna'nın NATO üyeliği yolunda ilerlemesini desteklediğini ve AB'ye entegrasyon hedefini de sürdüreceğini açıkladı.
Seçim zaferi
İlk kez adım attığı siyaset sahnesinde kısa süre içinde büyük bir halk desteğini arkasına alarak devlet başkanı seçildi. Öyle ki seçimlerin ikinci yüzde 73,21 oyla yarışı kazandı. Rakibi Petro Poroşenko'nun oy oranı ise yüzde 24,45'te kaldı.
'Halkın Hizmetkârı' dizisi gerçek oldu
Oyandığı dizide Zelenskiy'nin canlandırdığı tarih öğretmeni Vasiliy Goloborodko, bu sistemden yaka silken halkın oylarıyla devlet başkanı seçiliyordu. Koruma ordusu olmadan, bisikletle başkent sokaklarında gezen, yolsuzluklara savaş açan Devlet Başkanı Goloborodko karakteri, ülkede milyonların sevgilisi haline geldi. Televizyonda reytingi 20 milyona ulaşan diziyi, YouTube'da ise 100 milyona yakın kişi izledi. Dizi birçok farklı dile çevrildi.
Halkın Hizmetkârı dizisinin ilk sezonu yayımlandığında, günün birinde Zelenskiy'nin gerçek hayatta devlet başkanı olabileceği herhalde çoğu kişinin aklının ucundan geçmemişti.
Donbas'taki kilitlenme
Zelenskiy seçildikten sonra vaadini yerine getirerek doğu Ukrayna'da 14 binden fazla insanın ölümüne yol açan çatışmayı sonlandırmaya yönelik adımlar atmayı denedi. Önce bir uzlaşma denedi. Rusya ile esir değişimi ve Minsk anlaşmaları diye bilinen barış sürecinin bazı maddelerinin uygulanması konusunda görüşmeler yapılıyordu. Uzlaşma havası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın ayrılıkçıların fiili kontrolündeki doğu bölgelerinde yaşayanlara Rus pasaportu verme kararıyla bozuldu. 2020 yılının Temmuz ayında bir ateşkeş yürürlüğe girdi ama çatışmalar yer yer devam etti. Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliği ve NATO ittifakına katılması talebini daha bir yüksek sesle dile getirmeye başladı ve bu hamleler Rusya Devlet Başkanı Putin'i öfkelendirdi. Süreç Rusya'nın Ukrayra'şı işgaliyle uluslararası bir boyut kazandı.