12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.02.2024 13:31 | Son Güncelleme: 17.02.2024 13:40

Donald Trump 438 milyon dolarlık cezayı nasıl ödeyecek?

Birkaç hafta içinde iki farklı davadan aldığı cezalar Donald Trump'a milyonlara mal olacak. Henüz karara bağlanmayan davalar düşünüldüğünde 438 milyon dolarlık ceza, mahkemeye borçlu olabileceği miktarın sadece bir kısmı. Trump'ın servetinin 2021'de 2,3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor
Donald Trump 438 milyon dolarlık cezayı nasıl ödeyecek?

Donald Trump birkaç hafta içinde New York'ta görülen iki hukuk davasından iki dev ceza aldı: Yazar E. Jean Carroll'a hakaret ettiği gerekçesiyle 83 milyon dolar ve devletin mali tablolarında varlıklarının değerini şişirdiği gerekçesiyle 354.9 milyon dolar. Bu kararların toplamı Trump'a 438 milyon dolara mal olacak ve bu rakam Trump'ın çok sayıda davadan alabileceği borcun sadece bir kısmı. Ödemeler muhtemelen cüzdanında büyük bir boşluk yaratacaktır. Bloomberg'in milyarderler listesi Trump'ın 2021'deki net servetinin yaklaşık 2,3 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor; yani bu iki karar tek başına Trump'ın net servetinin neredeyse beşte birini götürebilir. 

Trump'ın mali durumu, Trump Organization'un özel bir işletme olması, yani kamuya açık mali raporlar sunma zorunluluğu olmaması nedeniyle, kayıtları şeffaf değil. Ancak Trump'ın ne ödemesi gerektiği ve bunun mali durumunu nasıl etkileyeceği bilinenleri The Guardian derledi:

Her şey temyiz başvurusuna bağlı

Trump'ın her iki davayı da temyize götürmesi muhtemel ve bu davaların sonuçları ne kadar borçlu olacağını etkileyebilir. Temyiz başvurularının ne kadar süreceği belli değil. Örnek olarak, bir temyiz mahkemesi, Trump'ı cinsel istismar ve hakaretten suçlu bulunduğu ayrı bir Carroll davası için Mayıs 2023'te verilen kararı henüz karara bağlamadı. Bu davada Trump'ın 5 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedilmişti.

Ayrıca, temyiz mahkemesi teknik olarak Trump'ın dolandırıcılık davasından kaynaklanan iki temyiz başvurusunu değerlendiriyor. İlk temyiz başvurusu Eylül ayında Trump'ın dolandırıcılıktan suçlu bulunarak işletme ruhsatlarının iptal edilmesine karar verilmesinin ardından geldi. İkinci temyiz başvurusu ise New York'lu yargıç Arthur Engoron'un aylar süren duruşma sonrasında Trump'ın ödemesine hükmettiği cezayla ilgili. Temyiz mahkemesinin iki temyiz başvurusunu birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı karara bağlayacağı belli değil ancak herhangi bir kararın açıklanması için muhtemelen en az birkaç ay geçmesi gerekecek.

Trump için iflas olası değil

438 milyon dolar az bir meblağ olmasa da Trump oldukça zengin. Trump'ın müttefiki Rudy Giuliani, bir jürinin Georgia'daki iki seçim çalışanına 148 milyon dolar ödemesine hükmetmesinin ardından iflasını ilan etti, New York'un eski belediye başkanı 100 milyon ila 500 milyon dolar arasında borcu ve 1 milyon ila 10 milyon dolar arasında mal varlığı olduğunu açıkladı.

Trump'ın iflasını ilan edebilmesi için hükmün mal varlığından daha ağır bastığını kanıtlaması gerekecektir ki bu da pek olası değildir. Nisan 2023'te dolandırıcılık davası için savcılara verdiği ifade sırasında Trump 400 milyon dolardan fazla nakit parası olduğunu söylemişti. Ancak geçen yıl Forbes, Trump'ın o zamandan beri nakit parasının büyük kısmını tahvil ve hazine bonolarına yatırdığını, küçük bir kısmını da hisse senedi ve yatırım fonlarında tuttuğunu yazdı. Suçlu bulunmasının ardından Trump muhtemelen bu yatırımların büyük bir kısmını satmak zorunda kalacaktır.

Trump'ın emlak portföyündeki herhangi bir şeye dokunmak zorunda kalıp kalmayacağı büyük bir soru. Trump daha önce de mülklerini satarak nakit desteği elde etmişti. Geçen yıl Bronx'taki golf kulübünü sattı ve 2022'de Washington DC'de otele dönüştürülen eski postane binasının satışını tamamladı. New York Times'a göre mahkeme belgeleri bu binanın satışından 131.4 milyon dolar gelir elde edildiğini gösteriyor.

Zenginliği kullanıldı

Sadece birkaç yıl önce 10 milyar dolar serveti olduğunu iddia eden bir adam için zor bir karar olacak. Servetiyle duyduğu bu gurur son zamanlarda kendisine karşı kullanıldı. Carroll'un Ocak ayında görülen davasının kapanış konuşmalarında avukatları jüriye, Trump'ı tam da çok zengin olduğunu iddia ettiği için daha yüksek tazminatlarla cezalandırılması gerektiğini söyledi. Carroll'ın avukatlarından Roberta Kaplan 26 Ocak'ta jüriye yaptığı açıklamada "Donald Trump gibi bir milyarder 10 yıl boyunca günde bir milyon dolar ödeyebilir ve hala bankada parası kalabilir. Donald Trump'ı durdurmak için alışılmadık derecede yüksek bir cezai tazminat ödülü gerekecek" ifadelerini kullandı. 

Temyiz süreci devam etse bile Trump'ın mahkemeye ödeme yapması gerekecek Trump birden fazla temyiz kararını bekliyor olsa da mahkemeye elinde tutması için para vermek zorunda kalacak. Ancak temyiz başvurularından herhangi birini kazanırsa, parasını geri alabilir. Trump'ın mahkemeye ödeme yapmak için birkaç seçeneği var. Şu anda borçlu olduğu her şeyi nakit olarak ödeyebilir. Ya da temyiz bonosu almayı deneyebilir, yani bir prim karşılığında ve teminat göstererek bunu yapar ve böylece tüm parayı peşin ödemek zorunda kalmaz.

Bağışlardan gelen parayı kullanamaz

Mayıs 2023'teki Carroll davasında Trump, borçlu olduğu 5 milyon doları nakit olarak ayırarak tahvil primlerinden yaklaşık 55 bin 500 dolar tasarruf etti. Trump kararları nakit olarak ödemeyi tercih etse de, bu kez kefaletten kaçınmak için elinde yeterince para olup olmadığı belli değil. Trump kampanya parası açısından zengin, ancak bunu kişisel yasal harcamalar için harcaması karmaşık olacak.

Eski başkan, muhtemelen iki hukuk davası ve dört ceza davasının oldukça yüksek yasal ücretleri olduğu için, yasal sorunlarından gayretli bir şekilde bağış topluyor. Trump'ın kampanya parasını kullanarak neleri ödeyebileceği belirsiz. Federal bir yasa, adayların kampanya fonlarını kişisel kullanım için kullanmasını yasakladığından, Trump'ın Carroll davasında ve dolandırıcılık cezasının bir kısmının ödenmesine yardımcı olmak için kampanya fonlarını kullanması pek olası değil.