10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.06.2023 21:01 | Son Güncelleme: 13.06.2023 21:19

Donald Trump bugün mahkemeye çıkacak: Duruşmaya dair merak edilenler

ABD eski Başkanı Donald Trump, ulusal güvenlik belgelerini yasadışı bir şekilde sakladığı ve bunları geri almak isteyen yetkililere yalan söylediği yönündeki suçlamalarla yüzleşmek üzere Miami adliyesine geldi. İşte mahkemeye dair merak edilenler ve Miami'de olacaklar
Donald Trump bugün mahkemeye çıkacak: Duruşmaya dair merak edilenler

Eski ABD Başkanı Donald Trump, devlete ait gizli belgeleri sakladığına yönelik suçlamalar dolayısıyla Miami’deki federal mahkemeye geldi. Trump Miami'de gizli belgeleri usulsüz olarak kullanma suçlamalarına cevap vermek üzere ilk kez federal mahkemeye çıkıyor. İşte Trump'ın duruşmasına dair bilinmesi gerekenler: 

1. Ne zaman mahkemeye çıkacak?: Trump'ın Salı günü saat 15:00'te (TSİ 22.00) Miami'deki bir federal mahkemeye çıkmasına karar verildi  ve öncesinde yetkililere teslim olması bekleniyor.

2. Tutuklanacak mı?: Trump'ın hakim karşısına çıkmadan önce rutin uygulamalara göre tutuklanacağı ve gözaltına alınacağı tahmin ediliyor.

3. Sabıka fotoğrafı olacak mı?: Trump Nisan ayında New York'ta mahkemeye çıkarılmak üzere tutuklandığında sabıka fotoğrafı çekilmedi ve bu yaygın olsa da gerekli görülmüyor. Sabıka fotoğrafları genellikle bir kişinin tanınmasına yardımcı olmak için çekiliyor ve Trump'ın dünyada en kolay tanınan kişilerden biri olduğu düşünüldüğünde yetkililer bunu anlamsız bulabilir. 

CBS/YouGov'un 7-10 Haziran tarihleri arasında 2 bin 480 yetişkinle yaptığı ankete göre Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 61'i iddianamenin Trump'a bakışlarını etkilemediğini söyledi.

4. Sabıka fotoğrafı kamuya açık olarak yayınlanır mı?: Adalet Bakanlığı Trump'ın sabıka fotoğrafını çekmeye karar verse bile, halihazırda kamuya açık kayıtların bir parçası olmadıkça fotoğrafları yayınlama politikası olmadığından, sızdırılmadığı sürece bunu herkesin görmesi olası değil.

5. Parmak izi alınacak mı?: Trump'ın Nisan ayında parmak izi alınmıştı ve federal ceza sanıklarının işlemlerinde standart bir uygulama olduğu için muhtemelen önümüzdeki hafta Florida'da tekrar parmak izi alınacak.

6. Kelepçe takılacak mı?: Trump'ın tutuklanmasını bir gösteriye dönüştürmesini engellemek için New York'ta kelepçelenmemişti. Ayrıca eski başkanın profili ve düşük güvenlik riski göz önüne alındığında Florida'da mahkemeye çıktığında kelepçelenmesi pek olası değil.

Washington Post'un haberine göre Miami'deki federal ve yerel güvenlik yetkilileri Trump'ın mahkemesi öncesinde tedbirleri arttırdı. Miami polisinin salı günü izin yapması yasaklandı ve sivil dedektiflere işe üniformalı gelmeleri talimatı verildi.

7. Mahkemede ne olacak?: Trump'ın işlemleri tamamlandıktan sonra, hakkındaki suçlamaları dinlemek ve suçlu ya da masum olduğuna dair ilk savunmasını yapmak üzere bir hakim karşısına çıkacak. Yargıç ayrıca sanığın yargılama sürecine kadar neler olacağını, örneğin seyahat kısıtlamaları, yasaklama emirleri veya kefalet koşullarını belirleyecek.

8. Nezarethanede tutulacak mı?: Teorik olarak Trump'ın duruşmayı beklerken gözaltına alınması mümkün ancak bir yargıcın buna karar vermesi pek olası değil. Beyaz yaka suçlarıyla itham edilen pek çok kişi mahkemeye çıkarılmadan önce nezarethaneye atılmıyor ve tanınırlığı yüksek, başkanlık yarışına aday olmuş ve her yerde ajanlar tarafından takip edilen birinin büyük kaçış riski taşıdığı düşünülmüyor. 

9. Mahkeme canlı izlenebilecek mi?: Hayır. Federal mahkemeler genellikle elektronik cihazlar, kayıtlar ve yayınlar konusunda çok katı kurallara sahip. Bazı mahkemelerde bu kurallar Covid-19 salgını sırasında gevşetildi ancak uzaktan erişim politikaları geçiciydi ve yürürlükten kalktı. 

10. Mahkemede fotoğrafı çekilebilecek mi?: Trump'ın Florida'da mahkemeye çıkarken de fotoğrafının çekilmesi pek olası değil. Mahkemenin yönergelerine göre duruşmaya katılan muhabirlerin adliye binalarının herhangi bir yerinden ya da mahkeme salonlarından herhangi bir şekilde ses, fotoğraf ya da video kaydı yapmamayı ya da iletmemeyi kabul etmeleri gerekiyor. Muhabirlerin ayrıca herhangi bir durumun kelimesi kelimesine kaydını almalarına da izin verilmiyor.

11. Mahkemeye dair herhangi bir görüntü olacak mı?: Trump'ın mahkemesinden muhtemelen birkaç mahkeme salonu çizimi yayınlanacaktır.

12. Mahkemeye çıkmasına kim nezaret edecek?: İlk duruşmalara genellikle sulh hakimleri bakar ve FBI'ın Mar-A-Lago arama emrini imzalayan sulh hakimi Bruce Reinhart'ın, Başkanlığı sırasında Trump tarafından atanan ve davaya rastgele verilen Yargıç Aileen Cannon'ın yerine geçmesi mümkündür.

13. Savunma anlaşması yapacak mı?: Trump Cumartesi günü Politico'ya verdiği demeçte bir miktar tazminat ödemedikleri sürece savunma anlaşması yapmayacağını söyledi ve suçlu bulunması halinde başkanlık yarışında kalacağını belirtti.

14. Davanın ne zaman sonuçlanması bekleniyor?: Eski federal savcı Walter Norkin ABC News'a verdiği demeçte, Florida Güney Bölgesi'nin hızlı yargılamalarıyla tanındığını ve iddianameden itibaren 70 gün içinde mahkumiyet ya da yargılama gerektiren bir politikası olduğunu söyledi. Adalet Bakanlığı Özel Danışmanı Jack Smith de ofisinin hızlı bir yargılama isteyeceğini açıkladı.

15. Mahkemeden sonra nereye gidecek?: Trump, mahkemeden sonra New Jersey'ye geri dönmeyi planlıyor. Burada golf kulübünde TSİ 03.15'te bir konuşma yapacak. Nisan ayında Manhattan Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasının ardından Mar-A-Lago'ya geri dönüp hakkındaki çeşitli soruşturmalara ateş püsküren bir konuşma yapmıştı.

Pazartesi günü New Jersey'den ayrılacağını duyuran Trump, Truth Social'da yaptığı paylaşımda, "Miami'deki Doral'a gitmeye hazırlanıyorum. Hepimiz GÜÇLÜ olmalı ve Ülkemizi sistematik olarak yok eden Komünistleri, Marksistleri ve Radikal Sol Delileri YENMELİYİZ. AMERİKA'YI YENİDEN BÜYÜK YAPALIM!" ifadelerini kullandı.