20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 15.08.2022 15:16 | Son Güncelleme: 15.08.2022 15:41

Trump’ın avukatının tüm gizli belgelerin Haziran’da iade edildiğini bildirdiği ortaya çıktı

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın avukatının, Haziran ayında Mar-a-Lago'da bulunan tüm belgelerin Adalet Bakanlığı'na iade edildiğine dair bir belge imzaladığı ortaya çıktı. Bu belge nedeniyle Trump ve ekibi yalan beyanla da suçlanabilir
Trump’ın avukatının tüm gizli belgelerin Haziran’da iade edildiğini bildirdiği ortaya çıktı

ABD eski Başkanı Donald Trump’ın hukuk ekibinden bir avukatın, Mar-a-Lago’da saklanan gizli belgeleri, yetkililerin Haziran ayındaki bir ziyareti sırasında iade ettiği ve iade edildiğine dair de bir belge imzaladığı ortaya çıktı. New York Times’ın haberine göre Trump ve ekibi saklanan belgeler hakkında federal müfettişlere karşı tamamen şeffaf değil. 

Kaynakların New York Times’a söylediğine göre yazılı bildiri, Adalet Bakanlığı’nın ulusal güvenlik bölümünde üst düzey istihbarat yetkilisi olan Jay Bratt’in, 3 Haziran’da Mar-a-Lago’yu ziyaret etmesinin ardından hazırlanıp imzalandı.  

Geçen yıl Ulusal Arşiv yetkilileri, Trump'ın Ocak 2021'deki çalkantılı döneminin sonunda Beyaz Saray'dan ayrılırken bir dizi belge ve diğer hükümet materyallerini yanına aldığını keşfetti. Bu belgelerin, Cumhurbaşkanlığı Kayıtları Yasası uyarınca arşivlere gönderilmiş olması gerekiyordu

Belgeyi yalanlamadı

Times'ın bildirdiğine göre Trump'ın avukatının ifadesinin olması, Trump ve ekibinin eski başkanın konutunda gizli belgeler hakkında tüm bilgileri açıklamamış olabileceğini gösteriyor. ABD Adalet Bakanlığı raporu doğrulamak isteyen Reuters’a yorum yapmaktan kaçındı. 

Trump'ın sözcüsü Taylor Budowich, yaptığı açıklamada FBI aramasını, başka bir "Demokratlar tarafından uydurulmuş cadı avı parçası olan benzeri görülmemiş ve gereksiz bir baskın" olarak eleştirdi. Budowich, New York Times raporunu ne doğruladı ne de yalanladı. 

Trump, bu yılın Ocak ayında 15 kutuyu iade etti. Arşivciler materyali incelediklerinde, sınıflandırılmış işaretlere sahip birçok sayfa belge buldular ve konuyu soruşturma başlatan Adalet Bakanlığı'na havale ettiler.

Baskın sırasında, gizli ve çok gizli belgeler olarak etiketlenenler de dahil olmak üzere 20 ek devlet malzemesi kutusu ele geçirildi. Trump, baskını “siyasi zulüm” olarak nitelendirdi. Cumartesi günü Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi ve Gözetim ve Reform Komitesi başkanları, ulusal istihbarat direktörü Avril Haines'ten, Trump'ın malikanesinde çok gizli belgelere sahip olmasının ulusal güvenliğe ne gibi zararlar vermiş olabileceğini incelemesini istedi. 

Trump'ın avukatı, Haziran ayında, Mar-a-Lago'daki depoda saklanan belgelerin geri verildiğine dair bir bildiri imzaladı. Pazartesi günü eski cumhurbaşkanının evinde yapılan aramada ise daha fazla belge çıktı.

Soruşturma altında

Cuma günü kamuya açıklanan belgelere göre Trump, ABD savunma bilgilerini kötüye kullanma, bunları yetkili olmayan kişilerle paylaşmayı yasa dışı kılan casusluk yasasının olası ihlalleri nedeniyle federal soruşturma altında.  Trump Cuma günü yaptığı açıklamada, hala görevdeyken elindeki tüm materyalin gizliliğini kaldırdığını söyledi. Bunu yaptığına dair herhangi bir belge sunmadı.

Mar-a-Lago baskını

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida’da bulunan Mar-a-Lago malikanesi, 8 Ağustos sabahı Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından düzenlenen baskınla aranmıştı.

Trump, yazılı açıklamasında, "Florida, Palm Beach'teki güzel evim Mar-A-Lago şu anda kuşatma altında, büyük bir FBI ajanı grubu tarafından baskın yapılıp işgal edildi, bu milletimiz için karanlık bir zamandır. Daha önce hiçbir ABD Başkanı'nın başına böyle bir şey gelmedi” ifadelerini paylaşmıştı. 

Daha sonra ABD basınına yansıyan haberlerde, FBI aramasının, Trump'ın Beyaz Saray'daki görevi sırasında Florida'daki ikametgahına gizli kayıtları alıp almadığına ilişkin devam eden bir soruşturmayla ilgili olduğu açıklanmıştı. Yaklaşık 40 FBI ajanının 9 saatten fazla süren aramasında Mar-a-Lago’dan 12 kutu kanıt toplandığı haberlere yansımıştı.

2 ay önce işbirliği yapmış

CNN’nin konudan bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı haberinde, haziran öncesinde büyük jüri tarafından çıkarılan celpten hareketle, federal müfettişlerle Trump tarafının 3 Haziran’da Mar-a-Lago’da görüştüğü ve oradan ulusal güvenliği ilgilendiren bazı belgelerin alındığı kaydedildi. 

Haberde, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Adalet Bakanlığı yetkililerine, görüşme sırasında söz konusu belgelerin Trump yerleşkesinde nerelerde muhafaza edildiğinin gösterildiği, buradan alınan belgelerle Ulusal Arşiv ve Kayıtlar İdaresinin kayıp belgeler üzerine açtığı cezai soruşturmayı Adalet Bakanlığına havale ettiği belirtildi.

"Neye ihtiyacınız varsa alın"

Görgü tanıklarından hareketle Trump’ın evine gelen yetkililere "Bakın, neye ihtiyacınız varsa bilelim" dediği belirtilen haberde, onların talebi üzerine özel eşyalarının bulunduğu yaklaşık 2 metre yükseklikte ve 3 metre genişlikteki kasayı da aramalarına izin verdiği ve bu doğrultuda daha sonra gelen ek talebe binaen kasanın ek kilitle kapatılarak gözetleme kamerası altında kalmasını kabul ettiği aktarıldı.

(Kaynak: New York Times, Forbes, Reuters)