15 Ocak 2025, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.12.2023 10:08 | Son Güncelleme: 20.12.2023 10:18

DSÖ'nün e-sigara çağrısı: Dünyada hangi düzenlemeler uygulanıyor?

Dünya Sağlık Örgütü, hükümetlere yaptığı çağrıda e-sigaraların tütün gibi değerlendirmesi gerektiğini ve aromalı olanların yasaklanmasını önerdi. Peki e-sigaraya karşı ülkeler ne gibi kurallar uyguluyor?
DSÖ'nün e-sigara çağrısı: Dünyada hangi düzenlemeler uygulanıyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hükümetleri e-sigaralara tütün gibi muamele etmeye ve tüm aromaları yasaklamaya çağırdı. Bu durum, geleceklerini sigara alternatiflerine geçiş üzerine kurmuş olan bazı büyük tütün şirketleri için sorun yaratabilir. Örneğin British American Tobacco, 2035 yılına kadar gelirlerinin yüzde 50'sinin "yanmayan" ürünlerden gelmesini istiyor.

34 ülkede yasaklandı

DSÖ'ye göre bu yılın Temmuz ayı itibariyle aralarında Brezilya, Hindistan, İran ve Tayland'ın da bulunduğu 34 ülkede elektronik sigara yasaklandı. Ancak birçok ülke e-sigara kurallarını uygulamakta zorlanıyor, bu da e-sigaraların genellikle karaborsada satıldığı anlamına geliyor. DSÖ'ye göre, çoğunluğu Afrika'da bulunan ancak aralarında Pakistan, Kolombiya ve Moğolistan'ın da bulunduğu 74 ülke, Temmuz ayı itibariyle e-sigaralara ilişkin hiçbir düzenleme yapmadı. ABD ve Çin gibi önemli pazarlar da dahil olmak üzere diğer ülkelerde hükümetler elektronik sigaralara izin vermekte ancak kullanımlarını düzenlemektedir. İşte ülkelerin e-sigaraya karşı düzenlemeleri: 

Avustralya

Avustralyalıların nikotin içeren e-sigaraları kullanmak için reçeteye ihtiyaçları var, ancak ülke yasadışı tek kullanımlık vape seliyle mücadele ediyor. 1 Ocak 2024'ten itibaren tek kullanımlık e-sigaraların Avustralya'ya ithalatı yasa dışı olacak. Hükümet, Mart ayından itibaren her türlü tedavi amaçlı olmayan elektronik sigara ithalatının da yasadışı olacağını söylüyor. Ayrıca önümüzdeki yıl, tedavi amaçlı olmayan e-sigaraların yurt içinde üretimini veya tedarikini yasaklamak için bir yasa tasarısı sunmak istiyor.

Çin

Dünyanın en büyük e-sigara üreticisi 2021 yılında, birçok Çinli üreticinin yurtdışına göndermeye devam ettiği aromalı ürünlerin yasaklanması da dahil olmak üzere, bunların yurtiçinde kullanımını kontrol eden bir dizi yasa çıkardı. Hükümet, gençlerin elektronik sigara kullanımıyla ilgili sağlık endişelerini gerekçe gösterdi. E-sigara şirketlerinin tüketicilere satış yapabilmeleri için lisans almaları gerekiyor ve 2022 yılında üretim, ithalat ve toptan dağıtım vergileri getirildi.

AB ve üyeleri

Avrupa Komisyonu, e-sigaralar için nikotin içeriğinin sınırlandırılması ve sigara içmeyenler tarafından kullanılmaması gerektiğini açıklayan etiketler de dahil olmak üzere düzenleyici standartlar belirledi. Ulusal hükümetler de kullanımlarını düzenleyen yasalar getiriyor. Örneğin Fransa'da 18 yaşından küçükler elektronik sigara satın alamaz ve üniversiteler ve toplu taşıma araçları da dahil olmak üzere belirli kamusal alanlarda kullanımı yasak. İtalya 2013 yılında kamusal alanda elektronik sigara kullanımına yönelik yasağı kaldırdı. Ancak okulların içinde veya yakınında kullanımı hala yasak.

Tek kullanımlık elektronik sigaralar da çevre ve sağlık endişeleri nedeniyle bazı AB ülkelerindeki yetkililerin özellikle dikkatini çekti. Fransa bunları tamamen yasaklamak için harekete geçti. Parlamentonun üst kanadı olan Alman Federal Konseyi, hükümeti tek kullanımlık elektronik sigaraların AB genelinde benzer bir şekilde yasaklanması için baskı yapmaya çağırdı.

Japonya

Nikotin içeren e-sigaralar Japon yasalarına göre tıbbi ürün olarak sayılıyor. Henüz hiçbiri kullanım için onaylanmadı.

Rusya

Reşit olmayanlar e-sigara satın alamaz. Aromalar veya tek kullanımlık e-sigaralar konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Yerel medya Kasım ayında hükümetin e-sigara yasağı önerisini geri çektiğini bildirdi. Izvestia'nın haberine göre Rusya Sağlık Bakanlığı bunun vergi geliri kaybına yol açacağını ve karaborsayı körükleyeceğini söyledi.

Türkiye

İthalatına sadece küçük miktarlarda izin verildiği ve üretimi yasak olduğu için e-sigaraların satışı fiilen yasaklandı. Bununla birlikte e-sigaralar yaygın olarak ülkede bulunabiliyor.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık, elektronik sigaraları halk sağlığı politikasının merkezine koydu, hatta sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için sigara içenlere başlangıç kitleri sundu. Ancak aromalı, tek kullanımlık elektronik sigara akını çevre, sağlık ve gençlerin elektronik sigara kullanımına ilişkin endişeleri de beraberinde getirdi. Hükümet, son üç yılda elektronik sigara kullanan çocuk sayısındaki üç katlık artışın ardından, Ekim ayında gençlerin kullanımındaki artışla mücadele etmeyi amaçlayan, aromalara ve tek kullanımlık elektronik sigara satışına kısıtlamalar getirilmesini de içeren öneriler konusunda bir tartışma başlattı.

ABD

E-sigara üreticileri, ürünlerini yasal olarak satabilmek için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne başvurmak zorunda. Bazıları, kurumun başvurularını incelemesini beklerken piyasaya sürülmelerine izin verildi. FDA bir başvuruyu değerlendirirken, sigara içenlerin bırakmasına yardımcı olma potansiyeli de dahil olmak üzere çeşitli faktörleri göz önünde bulunduruyor. Henüz tütün dışında bir vape aromasını onaylamadı. Bununla birlikte, zayıf uygulama, aromalı, genellikle tek kullanımlık ürünlerin yaygın olarak bulunmaya devam ettiği anlamına geliyor.