25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2023 10:25 | Son Güncelleme: 05.03.2023 15:52

Dünya Bankası: Deprem Suriye'de 5,1 milyar dolarlık hasara yol açtı

Dünya Bankası'nın 6 Şubat depremlerine dair Suriye için yayımladığı raporda, felaketin ülkeye 5 milyar 100 milyon dolarlık fiziksel hasara neden olduğunu paylaştı. Dünya Bankası'nın raporuna göre Suriye'deki hasar, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 10'u
Dünya Bankası: Deprem Suriye'de 5,1 milyar dolarlık hasara yol açtı

Dünya Bankası, geçen ay Türkiye'nin güneydoğusunu ve savaştan zarar gören Suriye'nin kuzey kesimlerini vuran büyük depremde Suriye'nin tahmini olarak 5 milyar 100 milyon dolar zarar gördüğünü açıkladı. Birleşmiş Milletler'e göre deprem, yaklaşık 6 bini Suriye'de olmak üzere en az 50 bin kişinin ölümüne yol açtı. On binlerce kişi hala kayıp ve yüz binlerce kişi de evsiz kaldı. Dünya Bankası tarafından yayınlanan raporda Suriye'deki hasarın ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 10'u düzeyinde olduğunu açıkladı.

Halep'te 2 milyar 300 milyon dolarlık hasar 

Suriye'nin kuzey vilayeti Halep, Suriye'deki toplam hasarın yüzde 45'ini oluşturarak ve yaklaşık 2 milyar 300 milyon dolarlık hasarla en ağır etkilenen bölge oldu. Ülkenin kuzeybatı trafında savaş nedeniyle yerlerinden edilmiş 4 milyon 600 bin insanın yaşadığı bölge de ağır darbe aldı. Halep'i 1 milyar 900 milyon dolarlık tahmini hasarla kuzeybatıdaki İdlib vilayeti ve 549 milyon dolarlık hasarla kıyıdaki hükümet kontrolündeki Lazkiye takip etti.

Deprem, yaklaşık 12 yıldır devam eden iç savaşın yaklaşık yarım milyon insanın ölümüne ve ülkenin savaş öncesi 23 milyonluk nüfusunun yarısının yerinden edilmesine neden olduğu Suriye'deki sayısız başka sorunu da beraberinde getirdi. Dünya Bankası yaptığı ön değerlendirmede hala önemli ölçüde belirsizlik olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Dünya Bankası'nın Orta Doğu kolundan sorumlu başkanı Jean-Christophe Carret, "Felaket ekonomik faaliyetlerde düşüşe neden olacak ve bu da Suriye'nin büyüme beklentilerini daha da olumsuz etkileyecektir" dedi. Raporda değerlendirilen hasarlar, binalara ve yapılara verilen doğrudan zararlar gibi hem konut hem de konut dışı sektörlerin yanı sıra, özellikle nitelendirilmesi zor olan kültürel miras alanlarına verilen zararları da içerdi.

Türkiye'de 34,2 milyar dolarlık zarar

Dünya Bankası geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, 6 Şubat'ta Türkiye'yi vuran iki büyük depremin yaklaşık 34,2 milyar dolarlık doğrudan fiziksel hasara neden olduğunu paylaştı. Ancak açıklamada ülkenin karşı karşıya olduğu toplam yeniden inşa ve iyileştirme maliyetlerinin iki kat daha yüksek olabileceği yer aldı. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, gazetecilere verdiği demeçte, bankanın depremlerin Türkiye'nin 2023'te yüzde 3,5'ten yüzde 4'e çıkacağı tahmin edilen gayri safi yurt içi hasıla büyümesini en az yarım puan azaltacağını tahmin ettiğini söyledi.