24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.10.2022 18:00 | Son Güncelleme: 20.10.2022 18:14

Dünya tarihinin en kısa süre hizmet veren liderleri

Liz Truss, sadece 45 gün görevde kalarak İngiltere tarihinin en kısa başbakanlığı unvanına sahip oldu. Öte yandan dünya tarihinde, sadece 20 dakika boyunca tahtta kalan krallar bile var
Dünya tarihinin en kısa süre hizmet veren liderleri

Darbe, suikast, tahttan çekilme, intihar, hastalık… Tüm bunlar tarihte en kısa hizmet süresine sahip liderler listesine katkı sağladı ancak hiçbiri Liz Truss için geçerli değil.

Truss sadece 45 günde İngiltere’nin en kısa süre boyunca hizmet veren başbakanı olma unvanını kazandı. Truss, İngiliz tarihinde kalıcı bir dipnot haline geldikçe diğerlerine kıyasla uzun ömürlü bir siyasi hayata sahip olması, kendisini pek de rahatlatmayacaktır.

İngiltere Başbakanları

Muhafazakar devlet adamı George Canning, bugüne kadar İngiltere rekorunu elinde tutuyordu. 8 Ağustos 1827’de tüberkülozdan ölmeden önce 119 gün boyunca görevini yerine getirdi. Dışişleri bakanı da dahil birçok üst düzey hükümet görevini üstlenen Canning, oldukça uç bir kabine münakaşası örneğindeki rolü ile hatırlanıyor. Truss’un dertleri ise Canning’inkilere kıyasla oldukça soluk kalıyor. 

Dışişleri Bakanı olarak Savaş Bakanı Lord Castlereagh ile arasında öyle bir antipati vardı ki hükümet bu anlaşmazlıklar sebebiyle felç oldu. O zamana kadar eline hiç tabanca almamış olan Canning’in uyluğundan yaralandığı, Putney Health’te gerçekleşen bir düelloda bu anlaşmazlık sona erdi. Canning başbakan olduktan neredeyse beş ay sonra öldü. Sir Alec Douglas-Home ise görevinde 363 gün kalarak ilk yıldönümünü kaçırdı, sonrasında yerine Harold Wilson geçti.

Şansölyeler

Teknik olarak Joseph Goebbels bu rekorun sahibi. Adolf Hitler’in 30 Nisan 1945’te intihar etmesinden sonra sadece bir geceliğine Almanya şansölyesiydi. Ancak Hitler’in yerine geçtikten bir gün sonra Goebbels ve karısı Magda, altı çocuklarını zehirlediler ve ardından kendilerini öldürdüler. 

Başkanlar

William Henry Harrison, ABD’nin dokuzuncu başkanıydı. 1841’de 68 yaşındayken görev alan en yaşlı başkan olarak tarihe geçti. Başkanlık koltuğundaki 32. gününde bir saatten az bir süre geçirmişken hem görev başında ölen ilk kişi hem de ABD başkanlık tarihinde en kısa süre görev alan başkan oldu. Soğuk ve yağışlı bir gün olan 4 Mart’ta, yaklaşık iki saat süren yemin konuşmasıyla ABD tarihinin muhtemelen en uzun açılış konuşmasını yaptı. Bazı raporlarda o gün kaban veya şapka giymeyi reddetmesinin, 4 Nisan günü ölümüne yol açan zatürreye sebep olduğu belirtilirken diğer raporlarda tifo ateşinden öldüğü iddia edildi. Tarihçiler Pedro Lascuráin’in, sadece 45 dakika görevde kalarak tüm zamanların en kısa başkanlıklarından birine sahip olduğunu tahmin ediyor.

İmparatorlar

2. Michael, 15 Mart 1917’de Çar 2. Nicholas’ın tahttan indirilmesinden sonra Rusya imparatoru oldu ancak sadece bir gün tahtta kalabildi. Tahta çıkıp çıkmamasını Rusya’daki yeni geçici hükümetin kararına bağlı kıldı, zira konumu tartışmalıydı. Tahttan indirildikten 18 saat sonra geçici hükümeti kabul eden ve Rusya’daki çarlık rejiminin sonunu bildiren bir manifesto imzalayan 2. Michael, hiçbir zaman imparator olarak anılmadı. 1917 Rus Devrimi’nden sonra hapsedildi ve öldürüldü.

Krallar ve Kraliçeler

Dokuz Gün Kraliçesi olarak da bilinen Trajik Leydi Jane Grey, İngiltere tarihinde tahtta en kısa süre kalan hükümdar olarak hatırlanır. Protestan kuzeni 6. Edward’ın ölümünün ardından 10 Temmuz 1553’te İngiltere, Galler ve İrlanda kraliçesi ilan edildi. Taht sırasında aslında beşinciydi, ancak Protestan olmasından ötürü tahta kendisi çıkarıldı. Ancak halk, Edward’ın üvey kız kardeşi ve Aragonlu Catherine ile 8. Henry’nin Katolik kızı olmasının yanı sıra taht sırasında da birinci olan Mary’yi destekledi. Özel meclis, Jane’i görevden alıp Mary’nin lehine taraf değiştirdi. Jane, ertesi yıl idam ettirildi. 

19. Louis’nin 1830’da Fransa’daki hükümdarlığı sadece 20 dakika sürdü. 10. Charles’ın halefi olan 19. Louis, çocukluk ve gençlik yıllarını Fransa’nın dışında geçirdi. 1810’larda kralcılarla birlikte Napolyon’a karşı savaşmak için ülkeye geri döndü. 1830’daki Temmuz Devrimi sırasında babasının tahttan indirilmesinden sonra tahta geçti. Ancak hiçbir zaman kral olarak anılmadı, zira 10. Charles’tan sadece 20 dakika sonra tahttan indi. Ayrıntılarla ilgili fikir birliğine varılmamış olmasına rağmen Guinness Rekorlar Kitabı, bu saltanatı teknik açıdan en kısa hükümdarlıklardan biri olarak kabul ediyor.

Sadece 20 dakika boyunca tahtta kalan bir diğer isimse, babası 1. Carlos’un Lizbon Kraliyeti’nde öldürülmesinin ardından 1 Şubat 1908’de kral olan Portekizli 2. Luís. Babasıyla aynı anda ölümcül bir şekilde yaralandığı ve babasının ölümünden 20 dakika sonra kendisinin de vefat ettiği biliniyor.